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Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  03/02/2010
Data da última atualização:  02/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PAUCAR-MENACHO, L. M.; AMAYA-FARFÁN, J.; BERHOW, M. A.; MANDARINO, J. M. G.; MEJIA, E. G. de; CHANG, Y. K.
Afiliação:  LUZ MARIA PAUCAR-MANACHO, UNICAMP/UNIVERSITY OF ILLINOIS; JAIME AMAYA-FARFÁN, UNICAMP; MARK A. BERHOW, AGRICULTURAL RESEARCH SERVICE; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSo; ELVIRA GONZALEZ DE MEJIA, UNIVERSITY OG ILLINOIS; YOON KIL CHANG, UNICAMP.
Título:  A high-protein soybean cultivar contains lower isoflavones and saponins but higher minerals and bioactive peptides than a low-protein cultivar.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, London, v. 120, n. 1, p. 15-21, mai. 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybean is a major source of protein and other nutrients and non-nutrient bioactives for human health. The objective was to compare the bioactive compounds of a low-protein (BRS 133) soybean in comparison to a high-protein (BRS 258) soybean cultivar. The high-protein soybean contained 17% lower carbohydrates and a lower chemical score (63) in relation to the low-protein soybean, which had a higher chemical score (76), associated with the higher methionine content (1.2%). Cultivar BRS 258 had more calcium (15.5%), phosphorus (30.1%), iron (18.7%), copper (9.0%) and zinc (11.5%), and a higher concentrations of lunasin, BBI and lectin (20.3%, 19.0% and 27.1%, respectively) than the low-protein cultivar. BRS 133 had 75.4% higher concentration of total isoflavones (5.1% of total aglycones) and 31.0% total saponins, as compared to BRS 258. It was concluded that the low-protein soybean cultivar contained higher isoflavones and saponins, but lower levels of minerals and bioactive peptides, such as lunasin.
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Lunasin.
Thesagro:  Nutricao humana; Nutriente; Saude; Soja.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds; Human health; Human nutrition; Soybeans.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO30246 - 1UPCSP - PPSP 11789SP 11789
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