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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
01/03/2023 |
Data da última atualização: |
19/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DUTRA, M. da C. P.; SILVA, A. B. M. da; FERREIRA, E. de S.; CARVALHO, A. J. de B. A.; LIMA, M. dos S.; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
MARIA DA CONCEIÇÃO PRUDÊNCIO DUTRA, UFBA; ANA BEATRIZ MARTINS DA SILVA, IFSertão-PE; EDERLAN DE SOUZA FERREIRA, UFBA; ANA JULIA DE BRITO ARAUJO CARVALHO, IFSertão-PE; MARCOS DOS SANTOS LIMA, IFSertão-PE; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA / CNPMA. |
Título: |
Bioaccessibility of phenolic compounds from Brazilian grape juices using a digestion model with intestinal barrier passage. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Bioscience, v. 52, 102501, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Grape juices are rich in bioactive compounds; however, for these compounds to exert their functionality, they must be bioaccessible. Thus, the present study evaluated a simulated digestion process on the main bioactive compounds of monovarietal grape juices of five Brazilian hybrid cultivars (V. vinifera x V. labrusca). Characterization of the chemical profiles in liquid chromatography (HPLC-DAD-RID), behaviour of phenolics in the stages of digestion and bioaccessibility through the INFOGEST protocol plus intestinal barrier passage were carried out. Of the 24 polyphenols identified in the grape juice samples, 11 were bioaccessible, with emphasis on the class of flavanols. Procyanidin B2 (101?426%), (+)-catechin (169?370%) and gallic acid (61?230%) stood out in all juices, showing that these compounds are key to the functionality of these drinks. Particularities were observed to differ between juices, demonstrating that factors such as the cultivar should be explored more extensively in studies on functional foods. The study also suggests that quality components such as sugars and organic acids influence the bioaccessibility of beverages. |
Palavras-Chave: |
Bebidas funcionais; Bioatividade; Cultivares de uva; Fitoquímicos; Simulação de digestão; Suco de uva. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Digestive juices; Grapes; Juices. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1152012/1/Bioaccessibility-of-phenolic-compounds-from-Brazilian-grape-juices-using-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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URL |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
07/01/1991 |
Data da última atualização: |
06/01/2022 |
Autoria: |
SOBRAL FILHO, R. M.; SILVA, L. C. F. da; FONTES, L. E. F.; FREITAS, P. L. de; SOUSA, R. L. P. de; PEREIRA, W. |
Título: |
Inventário das pesquisas sobre conservação do solo no Brasil. |
Ano de publicação: |
1978 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: EMBRAPA-SNLCS, 1978. |
Páginas: |
76 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Mimeografado. |
Conteúdo: |
Instituicoes atuantes em pesquisa de conservacao do solo; EMBRAPA/ Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados; EMBRAPA/ Centro Nacional de Pesquisa de Trigo; EMBRAPA/ Centro de Pesquisa - Arroz, Feijao; EMBRAPA/ Centro Nacional de Pesquisa da Seringueira; EMBRAPA/ UEPAE - Ponta Grossa; IPA (Empresa Pernambucana de POesquisa Agropecuaria); EMGOPA (Empresa Goiana de Pesquisa Agropecuaria); Universidade Federal do RS - Faculdade de Agronomia; Instituto de Pesquisas de Recursos Naturais Renovaveis "AP"; Universidade Federal da Paraiba - Escola de Agronomia; INPA (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazonia); IAPAR (Instituto Agronomico do Parana); Universidade de Sao Paulo - E.S.A.L.Q.; EMBRAPA/SNLCS. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Conservation. |
Thesagro: |
Conservação; Conservação do Solo; Inventário; Levantamento; Pesquisa; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; research; Soil; soil conservation; surveys. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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