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1.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR. A.; MALMEGRIM, R. R.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C. An artificial taste sensor based on conducting polymers. Biosensors & Bioelectronics, v. 18, p. 1365-1369, 2003..

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2.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JÚNIOR, A.; MALMEGRIM, R. R.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C. Nano-assembled films for taste sensor application. Artificial organs, v. 27, n. 5, p. 457-460, 2003. p. 457-460.

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3.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR. A.; MALMEGRIM, R. R.; MATTOSO, L. H. C.; SOUZA, H.; CARVALHO, A. C. P. L. F. Taste sensor based on conducting polymers. In: ENCONTRO NACIONAL DE FÍSICA DA MATÉRIA CONDENSADA, 25., 2002, Caxambu. Resumos... Caxambu: [s.n.], 2002. p. 529 Resumo.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS JÚNIOR, D. S.; RIUL JÚNIOR, A.; MALMEGRIM, R. R.; FONSECA, F. J.; OLIVEIRA JÚNIOR, O. N.; MATTOSO, L. H. C. A layer-by-layer film of chitosan in a taste sensor application. Macromolecular Bioscience, v. 3 p. 591-595, 2003.

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5.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR. A.; MALMEGRIM, R. R.; SOUZA, H.; CARVALHO, A. C. P. L. F.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C. Conducting polymer "tongue". In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENCE AND TECHNOLOGY OF SYNTHETIC METALS-ICSM, 2002, Shanghai. ICSM 2002: book of abstracts. [Shanghai]: Book Center for Theoretical Physics-Fudan University, 2002. p. 162, ref. TueN107.

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6.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR. A.; SOUSA, H. C. de; MALMEGRIM, R. R.; SANTOS JR. D. S. DOS; CARVALHO, A. C. P. L. F.; FERNANDO, J. F.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. Wine classification by taste sensors made from ultra-thin films and using neural networks. Sensors and Actuators . B, Chemical, Lausanne, v.98, p. 77-82, 2004.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  26/11/2004
Data da última atualização:  08/03/2010
Autoria:  RIUL JR. A.; SOUSA, H. C. de; MALMEGRIM, R. R.; SANTOS JR. D. S. DOS; CARVALHO, A. C. P. L. F.; FERNANDO, J. F.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C.
Título:  Wine classification by taste sensors made from ultra-thin films and using neural networks.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Sensors and Actuators . B, Chemical, Lausanne, v.98, p. 77-82, 2004.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This paper reports on a sensor array able to distinguish tastes and used to classify red wines. The array comprises sensing units made from Langmuir-Blodgett (LB) films of conducting polymers and lipids and layer-by-Iayer (LBL) films from chitosan deposited onto gold interdigitated electrodes. Using impedance spectroscopy as the principie of detection, we show that distinct clusters can be identified in principal component analysis (PCA) plots for six types ofred wine. Distinction can be made with regard to vintage, vineyard and brands of the red wine. Furthermore, if the data are treated with artificial neural networks (ANNs), this "artificial tongue" can identify wine samples stored under different conditions. This is illustrated by considering 900 wine samples, obtained with 30 measurements for each of the five bottles of the six wines, which could be recognised with 100% accuracy using thealgorithms Standard Backpropagation and Backpropagation momentum in the ANNs.
Palavras-Chave:  Polímeros condutores; Trabalho neural.
Thesagro:  Sabor; Vinho.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA8478 - 1UPCSP - --PROCI-04.000302004.00030
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