BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  22/03/2005
Data da última atualização:  22/03/2005
Autoria:  RAJPUT, R.; SHARMA, D. N.
Título:  Micromorphology of the uterus of gaddi sheep during reproduction and senility.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Indian Veterinary Medical Journal, v. 23, n. 3, p. 209-214, 1999.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Detailed histologicaI and micrometrical observations were recorded on the corpus and cornuae of the uteri obtained from 14 adults (5 luteal, 5 follicular and 4 senile) Gaddi sheep. The endo-myo and perimetria showed generalised hypotrophy during the senility. The endometrial epithelium and the glands were best developed in the follicular phase. Unlike other animais the chromatophores and the elastic elements were not observed in the Gaddi sheep uteri. Cytomorphological and fibroarchitecturaI changes in the uteri have been discussed in light of hormonaI circulations during various phases of reproduction and senility in sheep.
Palavras-Chave:  Morfometria.
Thesagro:  Anatomia; Envelhecimento; Morfologia Animal; Ovino; Reprodução Animal; Útero.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC17530 - 1ADCAP - --v.23,p.209
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  24/10/2024
Data da última atualização:  04/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CORRÊA-FILHO, L. C.; SANTOS JUNIOR, J. R. dos; RAMOS, A. V.; MARTINAZZO, A. P.; HABERT, A. C.; CARVALHO, C. W. P. de; SOARES, A. G.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  LUIZ CARLOS CORRÊA-FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; JAILTON RIBEIRO DOS SANTOS JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ANDRESA VIANA RAMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANA PAULA MARTINAZZO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; ALBERTO CLAUDIO HABERT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Chitosan-based nanocomposite films with carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 188, n. 114475, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114475
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to develop edible emulsion-based barriers in the form of chitosan composite films, with a focus on assessing the impacts of carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles on their properties. Six films were produced by casting using chitosan as polymer base and glycerol as plasticizer. Acetic acid and polysorbate 80 were also used to facilitate the dissolution and mixing of the components. The six filmogenic solutions contained chitosan at 1.2% w/v, wax or resin content with 0 or 0.6% m/v and ZnO with 0 or 0.05% m/v. The dried films were characterized according to their chemical, barrier, mechanical, thermal and optical properties. All treatments resulted in flexible films. Chitosan films appeared smoother and more uniform under SEM im- aging, while carnauba wax films displayed roughness due to their hydrophobic nature. Wax and resin films were less transparent and water soluble than the chitosan-only films. On the other hand, the addition of ZnO in the formulations increased the solubility of the films. The sorption degree was in line with the solubility results, i.e., films with ZnO presented higher sorption degree and solubility values. All treatments showed low or non-light UV transmission, indicating that the films provide good barrier to UV light. In the visible light region, films of resin with ZnO showed the lowest transmittance values, hence offering a good barrier to visible light. Among the evaluated films, chitosan, and resin films with Z... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Active packaging; Barrier properties; Biodegradable films; Polímeros; Propriedades mecânicas.
Thesagro:  Biofilme; Embalagem; Material Biodegradável; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Biodegradable products; Food packaging; Mechanical properties; Packaging films; Polymers.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1168442/1/Food-Research-International-2024.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15825 - 1UPCAP - DD
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