|
|
Registros recuperados : 74 | |
5. |  | COELHO, M. R.; LUMBRERAS, J. F.; VASQUES, G. de M.; OLIVEIRA, V. A. de. Atributos químicos e granulometria dos solos da XII Reunião Brasileira de Classificação de Solos (RCC de Rondônia): um enfoque pedológico. In: LUMBRERAS, J. F.; SILVA, L. M. da; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; WADT, P. G. S.; PEREIRA, M. G.; DELARMELINDA-HONORÉ, E. A.; BURITY, K. T. L. (Ed.). Guia de campo da XII Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: RCC de Rondônia. Brasília, DF: Embrapa, 2019. E-book. cap. 10. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
|    |
7. |  | KER, J. C.; MOTTA, P. E. F. da; OLIVEIRA, V. A. de. Levantamentos pedológicos e a evolução do conhecimento dos solos no Brasil. In: CURI, N.; KER, J. C.; NOVAIS, R. F.; VIDAL-TORRADO, P.; SCHAEFER, C. E. G. R. (Ed.). Pedologia: solos dos biomas brasileiros. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017. cap. 1, p. 1-45. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
|    |
9. |  | RODRIGUES, C.; OLIVEIRA, V. A. de; SILVEIRA, P. M. da; SANTOS, G. G. Chemical dispersants and pre-treatments to determine clay in soils with different mineralogy. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 35, n. 5, p. 1589-1596, set./out. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
|    |
11. |  | OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ARAUJO FILHO, J. C. de. As Reuniões de Classificação e Correlação de Solos (RCCs): história, organização e contribuições para a pedologia brasileira. In: SOUZA-FILHO, L. F.; SILVA, R. C. da; CÉSAR, F. R. C. F.; SOUZA, C. M. M. (ed.). Tópicos em ciência do solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2021. v. 11, p. 235-290. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
|    |
12. |  | COELHO, M. R.; LUMBRERAS, J. F.; VASQUES, G. de M.; OLIVEIRA, V. A. de; SILVA, M. B. e. Atributos químicos e granulometria dos solos da XIII Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: um enfoque pedológico. In: SILVA, M. B. e; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; OLIVEIRA, V. A. de (ed.). Guia de campo da XIII Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: RCC do Maranhão. Brasília, DF: Embrapa, 2020. E-book. cap. 7. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
|    |
13. |  | MERCALDI, H. V.; SCHUTZ, D. R.; PEÑALOZA, E. A. G.; OLIVEIRA, V. A. de; CRUVINEL, P. E. Controladores e algoritmos computacionais embarcados para agregação de qualidade no uso de pulverizadores terrestres em aplicação localizada. In: BASSOI, L. H.; BERNARDI, A. C. de C.; VAZ, C. M. P.; PIRES, J. L. F.; GEBLER, L.; JORGE, L. A. de C.; INAMASU, R. Y. (ed.). Agricultura de Precisão - Um novo olhar na era digital. São Carlos, SP: Editora Cubo, 2024. cap. 9. 115 - 128 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
|    |
14. |  | LUMBRERAS, J. F.; OLIVEIRA, V. A. de; CARVALHO FILHO, A. de; MENDES, A. M.; MOTTA, P. E. F. da. Aptidão agrícola dos solos da XII Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos - Rondônia. In: LUMBRERAS, J. F.; SILVA, L. M. da; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; WADT, P. G. S.; PEREIRA, M. G.; DELARMELINDA-HONORÉ, E. A.; BURITY, K. T. L. (Ed.). Guia de campo da XII Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: RCC de Rondônia. Brasília, DF: Embrapa, 2019. E-book. cap. 16. Biblioteca(s): Embrapa Solos; Embrapa Territorial. |
|    |
16. |  | COELHO, M. R.; LUMBRERAS, J. F.; VASQUES, G. M.; DART, R. de O.; OLIVEIRA, V. A. de; SANTOS, G. G.; ALMEIDA, R. E. M. de. Atributos químicos e granulometria dos solos da XIV Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: um enfoque pedológico. In: SANTOS, G. G.; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, R. E. M. de; MADARI, B. E. (ed.). Guia de campo da XIV Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: RCC de Goiás e Tocantins. Brasília, DF: Embrapa, 2023. E-book. cap. 8. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Solos. |
|    |
17. |  | BARROS, A.; PEREIRA, L. A. G.; SANTOS, S. A.; ABREU, U. G. P. de; BACHI, A.; OLIVEIRA, V. A. DE.; ARAUJO, M. T. B. D. Medidas lineares preliminares de cascos de diferentes categorias de cavalos pantaneiros premiadas em pista de julgamento. SIMPÓSIO SOBRE RECURSOS NATURAIS E SOCIOECONÔMICOS DO PANTANAL, 5., 2010, Corumbá, MS. Anais... Corumbá: Embrapa Pantanal: UFMS; Campinas: ICS do Brasil, 2010. 1 CD-ROM SIMPAN 2010. Não Paginado Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
|    |
18. |  | OLIVEIRA, V. A. de; BORGES, L. C.; CALIL, P. M.; ALMEIDA, L. L. do C.; SILVA, M. T. G.; NOGUEIRA, S. de A. J.; AZEVEDO, W. R. de. Diagnóstico agroambiental do entorno do Parque Nacional das Emas: primeira fase: pedologia, aptidão agrícola e uso atual das terras. Goiânia: Agenciarural, 2003. 227 p. (Agenciarural. Documentos, 2). Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pantanal; Embrapa Solos. |
|   |
19. |  | SANTOS, H. G. dos; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; JACOMINE, P. K. T.; LUMBRERAS, J. F.; OLIVEIRA, J. B. de; CUNHA, T. J. F. Importância e aplicações do nível de subgrupo do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos - SiBCS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
|    |
20. |  | ANJOS, L. H. C. dos; JACOMINE, P. K. T.; OLIVEIRA, V. A. de; BARDALES, N. G.; ARAÚJO, E. A.; FRANCELINO, M. R.; CALDERANO, S. B. Caracterização morfológica, química, física e classificação dos solos estudados na IX Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos. In: ANJOS, L. H. C. dos; SILVA, L. M. da; WADT, P. G. S.; LUMBRERAS, J. F.; PEREIRA, M. G. (ed.). Guia de campo da IX Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 147-194. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
|    |
Registros recuperados : 74 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
24/10/2024 |
Data da última atualização: |
04/11/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CORRÊA-FILHO, L. C.; SANTOS JUNIOR, J. R. dos; RAMOS, A. V.; MARTINAZZO, A. P.; HABERT, A. C.; CARVALHO, C. W. P. de; SOARES, A. G.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. |
Afiliação: |
LUIZ CARLOS CORRÊA-FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; JAILTON RIBEIRO DOS SANTOS JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ANDRESA VIANA RAMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANA PAULA MARTINAZZO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; ALBERTO CLAUDIO HABERT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA. |
Título: |
Chitosan-based nanocomposite films with carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 188, n. 114475, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114475 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed to develop edible emulsion-based barriers in the form of chitosan composite films, with a focus on assessing the impacts of carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles on their properties. Six films were produced by casting using chitosan as polymer base and glycerol as plasticizer. Acetic acid and polysorbate 80 were also used to facilitate the dissolution and mixing of the components. The six filmogenic solutions contained chitosan at 1.2% w/v, wax or resin content with 0 or 0.6% m/v and ZnO with 0 or 0.05% m/v. The dried films were characterized according to their chemical, barrier, mechanical, thermal and optical properties. All treatments resulted in flexible films. Chitosan films appeared smoother and more uniform under SEM im- aging, while carnauba wax films displayed roughness due to their hydrophobic nature. Wax and resin films were less transparent and water soluble than the chitosan-only films. On the other hand, the addition of ZnO in the formulations increased the solubility of the films. The sorption degree was in line with the solubility results, i.e., films with ZnO presented higher sorption degree and solubility values. All treatments showed low or non-light UV transmission, indicating that the films provide good barrier to UV light. In the visible light region, films of resin with ZnO showed the lowest transmittance values, hence offering a good barrier to visible light. Among the evaluated films, chitosan, and resin films with ZnO nanoparticles were more rigid and resistant to deformation. Overall, films produced with rosin resin and ZnO nanoparticles showed potential improvements in barrier, mechanical, thermal, and optical properties, mainly due to their low water solubility, good UV protection and low permeability to water vapor and oxygen, which are suitable for using in formulations, intended to produce edible films and coatings. MenosThis work aimed to develop edible emulsion-based barriers in the form of chitosan composite films, with a focus on assessing the impacts of carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles on their properties. Six films were produced by casting using chitosan as polymer base and glycerol as plasticizer. Acetic acid and polysorbate 80 were also used to facilitate the dissolution and mixing of the components. The six filmogenic solutions contained chitosan at 1.2% w/v, wax or resin content with 0 or 0.6% m/v and ZnO with 0 or 0.05% m/v. The dried films were characterized according to their chemical, barrier, mechanical, thermal and optical properties. All treatments resulted in flexible films. Chitosan films appeared smoother and more uniform under SEM im- aging, while carnauba wax films displayed roughness due to their hydrophobic nature. Wax and resin films were less transparent and water soluble than the chitosan-only films. On the other hand, the addition of ZnO in the formulations increased the solubility of the films. The sorption degree was in line with the solubility results, i.e., films with ZnO presented higher sorption degree and solubility values. All treatments showed low or non-light UV transmission, indicating that the films provide good barrier to UV light. In the visible light region, films of resin with ZnO showed the lowest transmittance values, hence offering a good barrier to visible light. Among the evaluated films, chitosan, and resin films with Z... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Active packaging; Barrier properties; Biodegradable films; Polímeros; Propriedades mecânicas. |
Thesagro: |
Biofilme; Embalagem; Material Biodegradável; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Biodegradable products; Food packaging; Mechanical properties; Packaging films; Polymers. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1168442/1/Food-Research-International-2024.pdf
|
Marc: |
LEADER 03113naa a2200397 a 4500 001 2168442 005 2024-11-04 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114475$2DOI 100 1 $aCORRÊA-FILHO, L. C. 245 $aChitosan-based nanocomposite films with carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThis work aimed to develop edible emulsion-based barriers in the form of chitosan composite films, with a focus on assessing the impacts of carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles on their properties. Six films were produced by casting using chitosan as polymer base and glycerol as plasticizer. Acetic acid and polysorbate 80 were also used to facilitate the dissolution and mixing of the components. The six filmogenic solutions contained chitosan at 1.2% w/v, wax or resin content with 0 or 0.6% m/v and ZnO with 0 or 0.05% m/v. The dried films were characterized according to their chemical, barrier, mechanical, thermal and optical properties. All treatments resulted in flexible films. Chitosan films appeared smoother and more uniform under SEM im- aging, while carnauba wax films displayed roughness due to their hydrophobic nature. Wax and resin films were less transparent and water soluble than the chitosan-only films. On the other hand, the addition of ZnO in the formulations increased the solubility of the films. The sorption degree was in line with the solubility results, i.e., films with ZnO presented higher sorption degree and solubility values. All treatments showed low or non-light UV transmission, indicating that the films provide good barrier to UV light. In the visible light region, films of resin with ZnO showed the lowest transmittance values, hence offering a good barrier to visible light. Among the evaluated films, chitosan, and resin films with ZnO nanoparticles were more rigid and resistant to deformation. Overall, films produced with rosin resin and ZnO nanoparticles showed potential improvements in barrier, mechanical, thermal, and optical properties, mainly due to their low water solubility, good UV protection and low permeability to water vapor and oxygen, which are suitable for using in formulations, intended to produce edible films and coatings. 650 $aBiodegradable products 650 $aFood packaging 650 $aMechanical properties 650 $aPackaging films 650 $aPolymers 650 $aBiofilme 650 $aEmbalagem 650 $aMaterial Biodegradável 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aActive packaging 653 $aBarrier properties 653 $aBiodegradable films 653 $aPolímeros 653 $aPropriedades mecânicas 700 1 $aSANTOS JUNIOR, J. R. dos 700 1 $aRAMOS, A. V. 700 1 $aMARTINAZZO, A. P. 700 1 $aHABERT, A. C. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aSOARES, A. G. 700 1 $aTONON, R. V. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 773 $tFood Research International$gv. 188, n. 114475, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|