BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoDUTRA, M. da C. P.; CARVALHO, A. J. de B. A.; SANTOS, N. C.; FREITAS, S. T. de; FERREITA, E. de S.; BIASOTO, A. C. T.; LIMA, M. dos S. Impact of commercial preparations of pectinases on the chemical composition and stability of phenolic compounds in grape juices. Journal of Food Biochemistry, v. 2025, n. 1, 2856691, Fev. 2025.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.

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2.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M dos S.; DANTAS, B. S.; CARVALHO, A. J. de B. A.; PEREIRA, G. E.; PIMENTEL, T. C.; MAGNANI, M. A novel method for ultra-fast determination of phenolics with performance comparable to UPLC/DAD: method development and validation on analysis of seedless table grapes. Journal of Food Composition and Analysis, (no prelo), 2024. 31 p.

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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3.Imagem marcado/desmarcadoDUTRA, M. da C. P.; SILVA, A. B. M. da; FERREIRA, E. de S.; CARVALHO, A. J. de B. A.; LIMA, M. dos S.; BIASOTO, A. C. T. Bioaccessibility of phenolic compounds from Brazilian grape juices using a digestion model with intestinal barrier passage. Food Bioscience, v. 52, 102501, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.

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4.Imagem marcado/desmarcadoBARRETO, S. M. A.; SILVA, A. B. M. da; DUTRA, M. da C. P.; BASTOS, D. C.; CARVALHO, A. J. de B. A.; VIANA, A. C.; NARAIN, N.; LIMA, M. dos S. Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) on fermentation metabolites, phenolic compounds, and bioaccessibility of Brazilian fermented oranges. Food Chemistry, v. 408, 135121, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  08/07/2024
Data da última atualização:  25/07/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LIMA, M dos S.; DANTAS, B. S.; CARVALHO, A. J. de B. A.; PEREIRA, G. E.; PIMENTEL, T. C.; MAGNANI, M.
Afiliação:  MARCOS DOS SANTOS LIMA, INSTITUTO FEDERAL DO SERTÃO PERNAMBUCANO; BRUNO SILVA DANTAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO CARVALHO, INSTITUTO FEDERAL DO SERTÃO PERNAMBUCANO; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; TATIANA COLOMBO PIMENTEL, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; MARCIANE MAGNANI, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA.
Título:  A novel method for ultra-fast determination of phenolics with performance comparable to UPLC/DAD: method development and validation on analysis of seedless table grapes.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, (no prelo), 2024.
Páginas:  31 p.
DOI:  doi:https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106511
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Grapes are well-known for the rich content of phenolics with benefits for human health. The reliable identification of phenolics in grapes is essential to explore the related bioactivity, highlighting the value of the grape source. In this work, an ultra-fast method for determining phenolic compounds in HPLC-DAD using a Rapid Resolution High Throughput-RRHT column (RP-C18 4.6 x 50 mm, 1.8 µm) was developed and validated and nine seedless table grapes produced in the São Francisco Valley, Brazil were analyzed. The method showed good sensitivity (LOD≤ 0.65 mg/L and LOQ< 1.12 mg/L), high linearity (R2 > 0.998), selectivity, precision (CV%< 6.82). The recovery (81.5- 105.6%) was adequate for the desired purpose. A total of 41 phenolics were separated in 20 min, rending a resolution equivalent to UPLC-DAD. Thirty-four phenolics were quantified in grapes, including eight phenolic acids, two stilbenes, one phenolic aldehyde, three isoflavones, four flavanols, three proanthocyanidins, five flavonols, and eight anthocyanins. Patented grapes presented a high content of mono glucoside anthocyanins. Brazilian registered grapes presented high anthocyanin content and the presence of 3,5- diglucoside anthocyanins. The validated method is an alternative for rapid identification of phenolics and maybe useful to stablish procedures for identifying compounds in determining the markers in fruit.
Palavras-Chave:  Brazilian grapes; Hybrid grapes; Phenolic identification; Ultra-fast column.
Thesaurus NAL:  Chromatography.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1165531/1/LimaEtal-2024JFCA-v134.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV19300 - 1UPCAP - DD
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