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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  08/08/2016
Data da última atualização:  22/09/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  QUEIROZ, P. R.; RAMIRO, C. A.; MARTINS, E. S.; SOBERÓN, M.; BRAVO, A.; PONTES, R. G. M. S. de.
Afiliação:  PAULO ROBERTO QUEIROZ, Instituto Mato-Grossense do Algodão; CAROLINA ALMEIDA RAMIRO, UNB; ÉRICA SOARES MARTINS, ICESP/Promove; MÁRIO SOBERÓN, Universidad Nacional Autónoma de México; ALEJANDRA BRAVO, Universidad Nacional Autónoma de México; ROSE GOMES MONNERAT SOLON DE PONTES, Cenargen.
Título:  Mitochondrial markers to distinguish Spodoptera frugiperda populations associated with corn and cotton crops.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF v. 51, n. 5, p.692-696, maio, 2016.
DOI:  10.1590/S0100-204X2016000500035
Idioma:  Português
Notas:  Notas científicas.
Conteúdo:  The objective of this work was to analyze the genetic variability of Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae) populations collected from corn and cotton crops in Brazil. The samples were analyzed by DNA markers. The dendrogram produced by the 20 RAPD primers evaluated showed a correlation between genetic profile and feeding behavior. The analysis of the mitochondrial ND1 gene allowed identifying the insect populations in both crops, and, in corn, in several geographical regions. The presented strategy allows the identification of Spodoptera frugiperda populations associated with corn and cotton crops.
Palavras-Chave:  Gene NDI; Haplótipos; Lagarta-do-cartucho; NDI gene; RAPD.
Thesagro:  Gossypium Hirsutum; Spodoptera Frugiperda; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Haplotypes.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146175/1/Mitochondrial-markers.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE59858 - 1UPEAP - DD630.72081P474
CENARGEN36394 - 1UPCAP - PP630.5
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/03/2024
Data da última atualização:  04/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  PEDONE, I. S.; NARITA, I. M. P.; SILVEIRA, M. M. da; BASSINELLO, P. Z.; VANIER, N. L.; COLUSSI, R.
Afiliação:  ISABEL S. PEDONE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ISABELA M. P. NARITA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MIRIÃ MIRANDA DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; NATHAN L. VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANA COLUSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Quick‐cooking beans technology: effects of the drying temperature on end‐product quality.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, 2024.
ISSN:  0009-0352
DOI:  https://doi.org/10.1002/cche.10773
Idioma:  Inglês
Notas:  Online version.
Conteúdo:  Background and Objectives: This study investigated different drying temperatures (40°C, 50°C, and 60°C) during the preparation of dehydrated quick-cooking beans and verified the physical and chemical effects and digestibility of the grains. Two genotypes (BRS Esteio and BRS Estilo), freshly harvested and with hard-to-cook (HTC) defects, were used. Findings: Lower drying temperature favors producing quick-cooking beans with reduced cooking times. As the temperature increases, there is an increase in grain browning. Higher temperature (60°C) promotes the most significant damage, reaching 36.35% in BRS Estilo. Phytic acid content reduced considerably at drying temperatures of 50°C and 60°C in HTC beans, and the lower content of tannin was obtained after drying at 40°C (0.45 and 0.60 mg/100 g). All quick-cooking beans had over 90% protein digestibility. The development of quick-cooking beans using a drying temperature of 40°C provided higher starch digestibility after 180 min of simulated intestinal digestion. Conclusions: The drying process at 40°C improved the technological, physical, and nutritional characteristics of quick-cooking dehydrated beans. Significance and Novelty: The drying temperature directly influences the final quality of quick-cooking beans; so, it is important to consider the use of low temperatures.
Palavras-Chave:  Antinutritional compounds; Hard to cook.
Thesagro:  Cocção; Digestibilidade; Feijão; Genótipo; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus NAL:  Beans; Cooking; Digestibility; Drying temperature; Nutrition-genotype interaction; Rehydration.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36936 - 1UPCAP - DD20242024
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