BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  10/04/2017
Data da última atualização:  29/12/2017
Autoria:  Di DOMENÍCO, J.; CANOVA, R.; SOVERAL, L. de F.; NIED, C. O.; COSTA, M. M.; FRANDOLOSO, R.; KREUTZ, L. C.
Afiliação:  JANINE Di DOOMENCIO, UPF; RAÍSSA CANOVA, UPF; LUCAS DE FIGUEIREDO SOVERAL, UPF; CRISTIAN O. NIED, UPF; MÁRCIO MACHADO COSTA, UPF; RAFAEL FRANDOLOSO, UPF; LUIZ CARLOS KREUTZ, UPF.
Título:  Immunomodulatory effects of dietary B-glucan in silver catfish (Rhamdia quelen).
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 1, p. 73-78, janeiro. 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The immunomodulatory effects of dietary ?-glucan were evaluated in silver catfish.v?-glucan was added to the diet (0.01%, and 0.1%) and fed to the fish for 21 days, to evaluateveffects on blood and some innate immune parameter, or fed for 42 days, to evaluate growth rate and resistance to challenge with pathogenic Aeromonas hydrophila. We found that adding ?-glucan to the diet had no effect on fish growth and no effect on blood cells, or serum bacterial agglutination and serum myeloperoxidase activity. However, fish that received ?-glucan in the diet had the natural hemolytic activity of complement significantly higher compared to control fish. Furthermore, fish fed with ?-glucan and challenged with A. hydrophila had fewer bacteria in blood and presented a significantly higher survival rate compared to control fish. Thus, we concluded that ?-glucan might be explored as feed additive aiming to improve silver catfish innate immunity and resistance to specific pathogen.
Palavras-Chave:  Aditivo alimentar; B--gçicam; Imunoestimulante.
Thesagro:  Bagre; Rhamdia Quelen.
Thesaurus Nal:  Aeromonas hydrophila; Fish; Immunostimulants.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158787/1/Immunomodulatory-effects-of-dietary.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE61079 - 1UPEAP - PP636.08905P474
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  27/10/2022
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  FIGUEIREDO, J. de A.; CAMPELO, P. H.; CARMO, E. L. do; FERNANDES, R. V. de B.; LAGO, A. M. T.; BOTREL, D. A.; BORGES, S. V.
Afiliação:  JAYNE DE ABREU FIGUEIREDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; PEDRO HENRIQUE CAMPELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ELOÁ LOURENÇO DO CARMO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; REGIANE VICTÓRIA DE BARROS FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; AMANDA MARIA TEIXEIRA LAGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; DIEGO ALVARENGA BOTREL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; SORAIA VILELA BORGES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Whey protein isolate and prebiotic biopolymers to stabilize pink-pepper oleoresin microcapsules.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02318, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02318
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Proteína de soro de leite e biopolímeros prebióticos para estabilizar microcápsulas de oleoresina de pimenta-rosa.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the use of whey protein isolate (WPI) associated with the prebiotic biopolymers inulin (IN) and oligofructose (OL) as a wall material on the physicochemical, morphological and thermal stability of pink-pepper oleoresin microcapsules. For spray drying in the treatments (WPI, WPI/IN, and WPI/OL), ultrasound-assisted emulsions were used, being prepared with 30% (w/w) wall material, 5% (w/w) oleoresin, and a 5:1 (w/w) replacement ratio for the WPI/IN and WPI/OL treatments. WPI increased the size of the oil droplets and of the reconstituted powder, which provided a greater encapsulation efficiency. The WPI and WPI/OL treatments showed a better antioxidant capacity, whereas WPI/IN and WPI/OL provided a better powder solubility. The microcapsules showed a spherical structure with some roughness, but no rupture, which favored the retention of oleoresin. Moreover, the microcapsule walls had no defined crystalline region. The addition of prebiotic biopolymers decreased the temperature at which the wall material started to degrade, decreasing its thermal stability. The use of WPI associated with inulin and oligofructose is suitable for the production of emulsions for the spray-drying microencapsulation of pink-pepper oleoresin. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da proteína isolada de soro de leite (PIS) associada aos biopolímeros prebióticos inulina (IN) e oligofrutose (OL) como material de parede na estabilida... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biopolímero; Fibra prebiótica; Pimenta-rosa.
Thesagro:  Proteína; Soro de Leite.
Thesaurus NAL:  Biopolymers; Microencapsulation; Oleoresins; Schinus molle; Whey protein isolate.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147849/1/Whey-protein-isolate-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE66218 - 1UPEAP - DD
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