Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, R. R. S. da S.; OLIVEIRA, J. E. de M.; PONTES, S. F. (org.). Avanços científicos e tecnológicos nas ciências agrárias 2. Ponta Grossa: Atena, 2020. 211 p.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA-MATOS, R. R. S. DA; OLIVEIRA, J. E. DE; PONTES, S. F. Avanços Científicos e Tecnológicos nas Ciências Agrárias 2. Ponta Grossa, PR: Editora Atena, 2020. 222

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, R. R. S. da S.; OLIVEIRA, J. E. de M.; PONTES, S. F. Avanços científicos e tecnológicos nas ciências agrárias. Ponta Grossa: Atena, 2020. 170 p.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, B.-H. R. F.; SILVA, G. de J.; PONTES, S. F. O.; FONTAN, R. da C. I.; EGITO, A. S. do; FERRÃO, S. P. B. Evaluation of the peptide profile with a view to authenticating buffalo mozzarella cheese. International Journal of Food Science and Technology, v. 51, n. 7, p. 1586-1593, Jul. 2016. [ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS].

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, H. A. F. de; MATOS, R. R. S. da S.; MACHADO, N. A. F.; OLIVEIRA, A. R. F.; GARRETO, V. C.; LEITE, M. R. L.; PONTES, S. F.; SILVA, A. F.; MACHADO, F. G. A.; LOPES, P. R. C. Decomposed babassu biomass residue enhances the initial development of cassava (Manihot esculenta Crantz). Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 3, p. 409-415, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  29/09/2022
Data da última atualização:  29/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  ANDRADE, H. A. F. de; MATOS, R. R. S. da S.; MACHADO, N. A. F.; OLIVEIRA, A. R. F.; GARRETO, V. C.; LEITE, M. R. L.; PONTES, S. F.; SILVA, A. F.; MACHADO, F. G. A.; LOPES, P. R. C.
Afiliação:  HOSANA AGUIAR FREITAS DE ANDRADE, Universidade Federal do Ceará; RAISSA RACHEL SALUSTRIANO DA SILVA MATOS, Universidade Federal do Maranhão; NITALO ANDRÉ FARIAS MACHADO, Universidade Federal do Ceará; ANALYA ROBERTA FERNANDES OLIVEIRA, Universidade Federal do Ceará; VALDRYCKSON COSTA GARRETO, Universidade Federal do Maranhão; MARCOS RENAN LIMA LEITE, Universidade Federal do Piauí; SAMUEL FERREIRA PONTES, Universidade Federal do Piauí; ALINEAUREA FLORENTINO SILVA, CPATSA; FRANCISCA GISLENE ALBANO MACHADO, Universidade Federal do Ceára; PAULO ROBERTO COELHO LOPES, CPATSA.
Título:  Decomposed babassu biomass residue enhances the initial development of cassava (Manihot esculenta Crantz).
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 3, p. 409-415, 2021.
ISSN:  1835-2707
DOI:  10.21475/ajcs.21.15.03.p2904
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava is a tuber of significant cultural and economic importance for family farming. However, cultivation in the northeastern region of Brazil is characterized by low productivity, resulting from cultivation in naturally marginal soil, which can cause food insecurity to farmers in the region. The objective was to evaluate the initial development of cassava using substrates derived from decomposed residue from babassu biomass, as a supplement to the soils with low natural fertility. The experiment was carried out in a greenhouse in the municipality of Chapadinha, state of Maranhão, Brazil. The treatments consisted of six inclusion levels of babassu biomass (BB) in the substrates: S0, 100% soil; S20, 20% BB + 80% soil; S40, 40% BB + 60% soil; S60, 60% BB + 40% soil; S80, 80% BB + 20% soil; and S100, 100% BB. The treatments were arranged in a completely randomized design, with four replications. The soil used in the experiment is classified as dystrophic Yellow Oxisol. At the end of the experiment, the following were evaluated: percentage of cuttings survival, leaf area, shoot length, shoot diameter, root length, root volume, aerial part dry mass and root dry mass. With the exception of the sprout diameter, the inclusion of BB in the substrates provided a significant positive effect for all analyzed variables, which demonstrates the early response capacity of cassava seedlings to the use of organic waste associated with the soil low fertility. The use of babassu biomass as an... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adubação orgânica; Resíduo de biomassa de babaçu decomposto; Substrato orgânico.
Thesagro:  Adubação Verde; Agricultura Familiar; Mandioca; Manihot Esculenta.
Thesaurus NAL:  Attalea speciosa; Cassava; Green manures.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146964/1/Decomposed-babassu-biomass-residue-enhances-the-initial-development-of-cassava.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60065 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional