BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBENAVIDES, M. V.; MACIEL, P. O. Melhoramento de espécies aquícolas com foco na resistência a doenças. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2015. 32 p. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 17).

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; ALVES, R. R. Methods for quantifying eggs and oviposition rate of Dawestrema cycloancistrium (Monogenea: Dactylogyridae), monogenean parasite of Arapaima gigas (Teleostei: Osteoglossidae). Journal of Helminthology, v. 94, e4, Oct. 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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3.Imagem marcado/desmarcadoIWASHITA, M. K. P.; MACIEL, P. O. Princípios básicos de sanidade de peixes. In: RODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A. F.; ALVES, A. L.; ROSA, D. K.; TORATI, L. S.; SANTOS, V. R. V. dos (Ed.). Piscicultura de água doce: multiplicando conhecimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 215-272. il.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; AFONSO, E. G. Praziquantel against monogeneans of tambaqui (Colossoma macropomum). Aquaculture International, v. 29, p. 2369-2386, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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5.Imagem marcado/desmarcadoCHAGAS, E. C.; MACIEL, P. O.; AQUINO-PEREIRA, S. L. Infecções por acantocéfalos: um problema para a produção de peixes. In: TAVARES-DIAS, M.; MARIANO, W. dos S. (Org.). Aquicultura no Brasil: novas perspectivas. São Carlos: Pedro & João Editores, 2015. v. 1. p. 305-328.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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6.Imagem marcado/desmarcadoCHAGAS, E. C.; MACIEL, P. O.; PEREIRA, S. L. A. Infecções por acantocéfalos: um problema para a produção de peixes. In: TAVARES‐ DIAS, M.; MARIANO, W. S. (Org.). Aquicultura no Brasil: novas perspectivas. São Carlos, Editora Pedro & João, 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Roraima.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; MUNIZ, C. R.; ALVES, R. R. Eggs hatching and oncomiracidia lifespan of Dawestrema cycloancistrium, a monogenean parasitic on Arapaima gigas. Veterinary Parasitology, v. 247, p. 57?63, 2017. SEG.17.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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8.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES-DIAS, M.; CHAGAS, E. C.; MACIEL, P. O. Parasitismo e seus efeitos sanguíneos e histológicos em peixes. In: MATTOS, B. O. de; PANTOJA-LIMA, J.; OLIVEIRA, A. T. de; ARIDE, P. H. R. (Org.). Aquicultura na Amazônia: estudos técnico-científicos e difusão de tecnologias. Ponta Grossa, PR: Atena, 2021. p. 311-352.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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9.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; MILHOMENS, H. C.; CAVICHIOLI, G. O. Oviposition rate of Dawestrema cycloancistrium monogenean parasite of pirarucu Arapaima gigas. In: FENACAM & LACQUA/SARA (WAS)'15.; LATIN AMERICAN & CARIBBEAN AQUACULTURE 15.; SOUTH AMERICAN REGIONAL AQUACULTURE 15.; INTERNATIONAL SHRIMP FARMING SYMPOSIUM, 12.; INTERNATIONAL ACQUACULTURE TRADE SHOW, 12.; INTERNATIONAL AQUACULTURE SYMPOSIUM, 9.; TILAPIA ECONOMIC FORUM, 3., 2015, Fortaleza. Abstracts... Fortaleza: ABCC: World Aquaculture Society, 2015. p. 307.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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10.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; LIMA, A. F.; MACIEL, P. O. Uso de bolotas de ração na alimentação de reprodutores de pirarucu, Arapaima gigas. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE USO SUSTENTÁVEL E TECNOLOGIAS ALIMENTARES PARA A PISCICULTURA FAMILIAR NA AMAZÔNIA, 2024, Manaus. Anais. Manaus: INPA, 2024. p. 56. Sustenta 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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11.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, P. A. de; TARDIVO, T. F.; LIMA, A. F.; ALVES, R. R.; MACIEL, P. O. Eficiência da formalina e triclorfon sobre estágios de desenvolvimento de Dawestrema sp., monogeneas de pirarucus (Arapaima gigas). In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 15., 2018, Rio de Janeiro. Biodiversidade, meio ambiente e sanidade: anais. São Paulo: Abrapoa, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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12.Imagem marcado/desmarcadoMALHEIROS, D. F.; MACIEL, P. O.; VIDEIRA, M. N.; TAVARES-DIAS, M. Efeitos in vitro da Mentha piperita (Lamiaceae) em Dawestrema spp. (Monogenoidea) e toxicidade aguda em Arapaima gigas (Arapaimidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 7., 2016, Belo Horizonte. O Uso da água com ciência: resumos. Londrina: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2016. AQUACIÊNCIA.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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13.Imagem marcado/desmarcadoCHAGAS, E. C.; FUJIMOTO, R. Y.; MACIEL, P. O.; MARTINS, M. L. Endoparasitários na aquicultura. In: BALDISSEROTTO, B.; GOMES, L. de C.; HEINZMANN, B. M.; CUNHA, M. A. da (Org.). Farmacologia aplicada à aquicultura. Santa Maria: Ed. UFSM, 2017. p. 85-125.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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14.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; RODRIGUES, A. P. O.; GANECO, L. N.; MORON, S. E. Anatomia e histologia funcional do rim e baço de alevinos de pirarucu (Arapaima gigas). In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 5., 2012, Palmas. Unir, consolidar e avançar: anais. Palmas: AQUABIO, 2012. 1 CD-ROM. Organizado por: Sílvio Ricardo Maurano; AQUACIÊNCIA 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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15.Imagem marcado/desmarcadoMATAVELI, M.; MACIEL, P. O.; EVANGELISTA, D. K. R.; SHIOTSUKI, L.; DIGMAYER, M. Boas práticas de produção de alevinos de tambaqui (Colossoma macropomum). Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2021. 34 p. il. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 49).

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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16.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; IWASHITA, M. K. P.; TAVARES-DIAS, M.; MORON, S. E. Researches is health of Pirarucu, Arapaima gigas: partnership between EMBRAPA-SEBRAE. In: SIMPÓSIO EMBRAPA LABEX EUA DE SANIDADE ANIMAL, 2., 2012, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Estudos e Capacitação, 2012. p. 161.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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17.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; VARELA, E. S.; TORATI, L. S.; MACIEL, P. O. A produção do pirarucu em cativeiro. Aquaculture Brasil, n. 8, p. 43-49, set./out. 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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18.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-FILHO, M.; ROUBACH, R.; LIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; MACIEL, P. O. Pirarucu (Arapaima gigas). 3.ed.rev.ampl. In: BALDISSEROTTO, B. (Org.). Espécies nativas para piscicultura no Brasil. Santa Maria: Ed. UFSM, 2020. p .17-56. il.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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19.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; VARELA, E. S.; TORATI, L. S.; MACIEL, P. O. Pirarucu culture in the Brazilian Amazon: fledgling industry faces technological issues. Global Aquaculture Advocate, Missouri, 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.

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20.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL, P. O.; GARCIA, F.; CHAGAS, E. C.; FUJIMOTO, R. Y.; TAVARES-DIAS, M. Trichodinidae in commercial fish in South America. Reviews in Fish Biology and Fisheries, v. 28, n. 1, p. 33-56, Mar. 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  24/02/2022
Data da última atualização:  28/02/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  GRIGIO, M. L.; MOURA, E. A.; CARVALHO, G. F.; ZANCHETTA, J. J.; CHAGAS, P. C.; CHAGAS, E. A.; DURIGAN, M. F. B.
Afiliação:  MARIA L. GRIGIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; ELIAS A. MOURA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; GABRIELLA F. CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; JAYNE J. ZANCHETTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; POLLYANA C. CHAGAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR; MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CPAF-RR.
Título:  Nutraceutical potential, quality and sensory evaluation of camu-camu pure and mixed jelly.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e03421, 2022.
ISSN:  1678-457X
DOI:  https://doi.org/10.1590/fst.03421
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to formulate and to characterize chemically and physically different formulations of camu-camu jellies, with or without mixture of other fruits. Their sensory acceptance was evaluated by identifying the formulations with greater acceptability while maintaining their nutraceutical potential. The formulations were: camu-camu jelly, camu-camu jelly with jabuticaba, camu-camu jelly with guava, camu-camu jelly with acerola, camu-camu jelly with passion fruit and camu-camu jelly with papaya. Untrained tasters were used to assess consumer acceptability. In a second scale the purchase intention was evaluated. The following variables were also analyzed: pH, soluble solids, titratable acidity, ratio (SS/TA), ascorbic acid, total anthocyanins and flavonoids, phenolic compounds and antioxidant activity by the DPPH and FRAP methods. The results showed that camu-camu jelly without mixtures was not well accepted in the sensory test when compared to the others. The greatest preference was for mixed jams of camu-camu with guava and jabuticaba, in which they obtained greater acceptance and purchase intention. Jellies with higher levels of bioactive compounds and antioxitant activity obtained low acceptance and purchase intention, perhaps due to their high astringency.
Palavras-Chave:  Caçari.
Thesagro:  Jabuticaba; Myrciaria Dubia.
Thesaurus NAL:  Acerolas; Antioxidants.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1140375/1/pdf2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR16246 - 1UPCAP - DD
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