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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
03/07/2003 |
Data da última atualização: |
24/02/2010 |
Autoria: |
FERREIRA, M.; CONSTANTINO, C. J. L.; RIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; AROCA, R. F.; GIACOMETTI, J. A.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP. |
Título: |
Preparation, characterization and taste sensing properties of Langmuir-Blodgett Films from mixtures of polyaniline and rutheniu complex. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Polymer, Guildford, v. 44, p. 4205-4211, 2003. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Languir-Blodgett (LB) films fro a ruthenium complex, mer-[RuCl3(dppb)(py)] (dppb = PPh2(CH2)4PPh2; py = pyridine) (Rupy), and from mixtues with varied amounts of polyaniline (PANi) were fabricated. Molecular-level interactions between the two components are investigated by surface potencial, dc conductivity and Raman spectroscopy measurements, particularly for the mixed film with 10% of Rupy. For the latter, the better miscibility led to an interacton with Rupy inducing a decrease in the conducting state of PANi, as observed in the Raman spectra and conductivity measurement. The interaction causes the final film properties to depend on the concentration of Rupy, and this was exploited to produce a sensor array made up of sensing units consisting of 11-layer LB films from pure PANi, pure Rupy and mixtures with 10 and 30% of Rupy. It is shown that the combination of only four non-specific sensing units allows one to distinguish the basic tastes detected by biological systems, viz. saltiness, sweetness, sourness and bitterness, at the (...) level. |
Palavras-Chave: |
Langmuir-Blodgett films; Polianilina; Ruthernium complex. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01795naa a2200241 a 4500 001 1024799 005 2010-02-24 008 2003 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFERREIRA, M. 245 $aPreparation, characterization and taste sensing properties of Langmuir-Blodgett Films from mixtures of polyaniline and rutheniu complex. 260 $c2003 520 $aLanguir-Blodgett (LB) films fro a ruthenium complex, mer-[RuCl3(dppb)(py)] (dppb = PPh2(CH2)4PPh2; py = pyridine) (Rupy), and from mixtues with varied amounts of polyaniline (PANi) were fabricated. Molecular-level interactions between the two components are investigated by surface potencial, dc conductivity and Raman spectroscopy measurements, particularly for the mixed film with 10% of Rupy. For the latter, the better miscibility led to an interacton with Rupy inducing a decrease in the conducting state of PANi, as observed in the Raman spectra and conductivity measurement. The interaction causes the final film properties to depend on the concentration of Rupy, and this was exploited to produce a sensor array made up of sensing units consisting of 11-layer LB films from pure PANi, pure Rupy and mixtures with 10 and 30% of Rupy. It is shown that the combination of only four non-specific sensing units allows one to distinguish the basic tastes detected by biological systems, viz. saltiness, sweetness, sourness and bitterness, at the (...) level. 653 $aLangmuir-Blodgett films 653 $aPolianilina 653 $aRuthernium complex 700 1 $aCONSTANTINO, C. J. L. 700 1 $aRIUL JR. A. 700 1 $aWOHNRATH, K. 700 1 $aAROCA, R. F. 700 1 $aGIACOMETTI, J. A. 700 1 $aOLIVEIRA JR. O. N. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tPolymer, Guildford$gv. 44, p. 4205-4211, 2003.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
23/02/2021 |
Data da última atualização: |
23/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RONCATTO, G.; ROMANO, M. R.; MENECKELLI, F.; MARINI, J. V.; GIRARDI, E. A.; SOARES FILHO, W. dos S. |
Afiliação: |
GIVANILDO RONCATTO, CPAMT; MARCELO RIBEIRO ROMANO, CNPMF; FÁBIO MENECKELLI, EMPAER, Sinop-MT; JOSÉ VICTOR MARINI, UNOPAR, Londrina-PR; EDUARDO AUGUSTO GIRARDI, CNPMF; WALTER DOS SANTOS SOARES FILHO, CNPMF. |
Título: |
Avaliaçâo vegetativa de porta-enxertos de citros sob tangerineira 'PONKAN' na região de transição do Cerrado-Amazônia de Mato Grosso. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS, 4.; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 9., 2020, Sinop. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 25. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A predominância do porta-enxerto limoeiro 'Cravo' causa preocupação em Mato Grosso, por ser susceptível à gomose-dos-citros, cuja incidência é alta no Estado, sendo que vem se manifestando nas regiões produtoras e causando prejuízos na citricultura da região. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar o desenvolvimento vegetativo da tangerineira ?Ponkan? sobre diferentes híbridos e variedades de porta-enxertos de citros, com dois anos de idade em Sinop, MT. Os porta-enxertos foram: citrandarins ?Indio? [C. sunki (Hayata) hort ex Tanaka x Poncirus trifoliata (L.) Raf. ?English?] (CTRI) e ?San Diego? (C. sunki x P. trifoliata ?Swingle?) (CTRSD), citrumelo ?Swingle? (C. paradisi Macfad. x P. trifoliata) (CTSW), limoeiro ?Cravo?, clones ?Santa Cruz? e ?CNPMF-003?, tangerineira ?Sunki Tropical? (C. sunki) e os híbridos HTR - 069, TSKC x (LCR x TR) - 059, LVK x LCR - 038, LCR x TR 001, HTR 051, HTR 208, TSKC x (LCR x TR) - 040, LCR x TR 001 e 073 gerados pelo Programa de Melhoramento Genético de Citros da Embrapa Mandioca e Fruticultura - PMG Citros. |
Palavras-Chave: |
Altura de planta; Diâmetro de tronco; Mato Grosso; Sinop-MT; Tangerineira; Volume de copa. |
Thesagro: |
Citricultura; Fruticultura; Gomose; Ponkan; Porta Enxerto. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221416/1/2020-cpamt-gr-avaliacao-vegetativa-porta-enxerto-citros-sob-pokan-regao-cerrado-amazona-mt-p-25.pdf
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Marc: |
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Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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