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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L. Phenolic composition of wine from 'Cabernet Sauvignon' grapes subjected to leaf removal at different timing in Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01919, 2020. Título em português: Composição fenólica do vinho de uvas 'Cabernet Sauvignon' submetidas a diferentes épocas de desfolha na região Sul do Brasil.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBOGO, A.; GONÇALVES, M. J.; SANHUEZA, R. M. V.; RUFATO, L.; CASA, R. T.; BEM, B. P. de; SILVA, F. N. da. Relationship among Entomosporium severity, defoliation, and vegetative-reproductive variables in pear in Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 8, p. 892-899, Aug. 2018. Título em português: Relação entre severidade da entomosporiose, desfolha e variáveis vegetativas-reprodutivas em pereira no Brasil.

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3.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; MARCON FILHO, J. L.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A. Agronomic performance of 'Cabernet Sauvignon' with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 869-876, out. 2017. Título em português: Desempenho agronômico de 'Cabernet Sauvignon' com manejo de desfolha em região de elevada altitude no Sul do Brasil.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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4.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; MAGRO, M.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A. Effect of shoot topping intensity on 'Cabernet Franc' grapevine maturity in high-altitude region. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 946-950, out. 2017. Notas Científicas. Título em português: Efeito de intensidade de desponte na maturação de 'Cabernet Franc' cultivada em região de altitude.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBEM, B. P. de; BAGO, A.; ALLEBRANDT, R.; MARCON FILHO, J. L.; WURZ, D. A. Botrytis bunch rot on 'Sauvignon Blanc' grapevine on the Y-trellis and vertical shoot-positioned training systems. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 9, p. 818-822, ago. 2017. Título em português: Podridão cinzenta em videira 'Sauvignon Blanc' sob sistemas de sustentação ípsilon e espaldeira.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBUFFARA, C. R. S.; ANGELOTTI, F.; VIEIRA, R. A.; BOGO, A.; TESSMANN, D. J.; BEM, B. P. de. Elaboration and validation of a diagrammatic scale to assess downy mildew severity in grapevine. Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 8, p. 1384-1391, ago, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  18/12/2020
Data da última atualização:  18/12/2020
Autoria:  WURZ, D. A.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L.
Afiliação:  DOUGLAS ANDRÉ WURZ, Instituto Federal de Santa Catarina, Campus Canoinhas; JOSÉ LUIZ MARCON FILHO, Vinícola Legado, Campo Largo; ALBERTO FONTANELLA BRIGHENTI, Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Fitotecnia; RICARDO ALLEBRANDT, Centro Universitário Dinâmica das Cataratas, Foz do Iguaçu; BETINA PEREIRA de BEM, Instituto Federal de Santa Catarina, Campus Urupema; LEO RUFATO, Universidade do Estado de Santa Catarina, Centro de Ciências Agroveterinárias, Lages.
Título:  Phenolic composition of wine from 'Cabernet Sauvignon' grapes subjected to leaf removal at different timing in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01919, 2020.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.01919
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Composição fenólica do vinho de uvas 'Cabernet Sauvignon' submetidas a diferentes épocas de desfolha na região Sul do Brasil.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to evaluate the phenolic composition of wine from 'Cabernet Sauvignon' (Vitis vinifera) grapes subjected to leaf removal management at different timing, in a high-altitude region. The experiment was carried out in the 2015 and 2016 vintages, in a vineyard located in the municipality of São Joaquim, in the state of Santa Catarina, Brazil. The treatments consisted of different periods of leaf removal in the clusters, at five phenological stages ? full bloom, buckshot berries, pea-sized berries, veraison, and 15 days after veraison ?, and of a control without leaf removal. At harvest, 50 kg of each treatment were collected for winemaking. The contents of gallic acid, catechin, p-coumaric acid, vanillic acid, resveratrol, quercetin, rutin, and kaempferol were evaluated. The results showed the importance of leaf removal before veraison, to obtain wine with a higher concentration of phenolic compounds, which favors wine quality. The leaf removal management promotes the increase of gallic acid, vanillic acid, p-coumaric acid, resveratrol, quercetin, and kaempferol in wine. The early leaf removal before veraison results in increases in vanillic acid, p-coumaric acid, resveratrol, quercetin, and kaempferol. The wine made from grapes not subjected to leaf removal shows higher values of catechin and rutin. Resumo - O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição fenólica de vinho elaborado com uvas 'Cabernet Sauvignon' (Vitis vinifera) subme... Mostrar Tudo
Thesagro:  Composto Fenólico; Enologia; Uva; Vinho; Vitis Vinifera.
Thesaurus NAL:  Catechin; Gallic acid; Phenolic compounds; Resveratrol; Rutin; Vanillic acid; Vitis vinifera subsp. vinifera; Wine grapes.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219462/1/Phenolic-composition-wine.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65105 - 1UPEAP - DD
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