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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREZ, E. A. P.; OLIVEIRA, C. G. R. de; FIGUEREDO, J. H. R.; SILVA, G. A. da; GIRARDI, C. L. Planejamento e implantação do sistema de gestão da qualidade na Embrapa Uva e Vinho. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIAS E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 19.; SIMPÓSIO SOBRE PROCEDIMENTOS ANALÍTICOS E A RASTREABILIDADE DOS RESULTADOS DA AGROPECUÁRIA, 6., 2014, Fortaleza, CE. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2014. p. 14.

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, S. V. da; BERLATTO, J. T.; PEREZ, E. A. P.; GUERRA, C. C.; OLIVEIRA, C. G. R. de; BEN, R. L.; PRETO, G. A. S. (ed.). Manual de boas práticas de fabricação/elaboração em vinícola compatível com a produção integrada de uva para processamento. Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2017. 52 il. color. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 105).

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBERLATTO, J. T.; SILVEIRA, S. V. da; PEREZ, E. A. P.; GUERRA, C. C.; OLIVEIRA, C. G. R. de; BEN, R. L.; PRETO, G. A. S. Manual de boas práticas de fabricação na vinícola. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 49. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99)

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4.Imagem marcado/desmarcadoZANUS, M. C.; BASSO, F. L.; GIRARDI, C. L.; PONTE JUNIOR, J.; MONFRINI, L.; FRONZA, T. M.; PRADO, L. E. M.; FIALHO, V. M. Z. B.; GAVA, R.; SCHMITZ, S. A. da S.; PEREZ, E. A. P. Uso da ferramenta A3 como técnica de Aprendizado Institucional de Análise e Solução de Problemas - Implementação na Guarita da Embrapa Uva e Vinho. In.:ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2015. Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2015. p. 28.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  17/11/2020
Data da última atualização:  17/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CIMIRRO, N. F. G. M.; LIMA, E. C.; CUNHA, M. R.; DIAS, S. L. P.; THUE, P. S.; MAZZOCATO, A. C.; DOTTO, G. L.; GELESKY, M. A.; PAVAN, F. A.
Afiliação:  Nilton F. G. M. Cimirro, UNIPAMPA; Eder C. Lima, UFRGS; Mariene R. Cunha, UNIPAMPA; Silvio L. P. Dias, UNIPAMPA; Pascal Silas Thue, UNIPAMPA; ANA CRISTINA MAZZOCATO, CPPSUL; Guilherme L. Dotto, UFSM; Marcos A. Gelesky, FURG; Flávio André Pavan, UNIPAMPA.
Título:  Removal of pharmaceutical compounds from aqueous solution by novel activated carbon synthesized from lovegrass (Poaceae).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Environmental Science and Pollution Research, v. 27, n. 17, p. 21442-21454, June 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11356-020-08617-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this work, lovegrass (Cpa), an abundant grass of the Poaceae family, was employed as feedstock for the production of activated carbon in a conventional furnace using ZnCl2 as a chemical activator. The prepared material (Cpa-AC) was characterized by pH of the point of zero charges (pHpzc), Boehm?s titration method, CHN/O elemental analysis, ATR-FTIR,N2 adsorption/ desorption curves, and SEM. This carbon material was used for adsorption of acetylsalicylic acid (ASA) and sodium diclofenac (DFC). FTIR analysis identified the presence of O-H, N-H, O-C=O), C-O, and aromatic ring bulk and surface of (Cpa-AC) adsorbent. The quantification of the surface functional groups showed the presence of a large amount of acidic functional groups on the surface of the carbon material. The isotherms of adsorption and desorption of N2 confirm that the Cpa-AC adsorbent is mesopore material with a large surface area of 1040 m2 g−1. SEM results showed that the surface of Cpa-AC is rugous. The kinetic study indicates that the system followed the pseudo-second-order model (pH 4.0). The equilibrium time was achieved at 45 (ASA) and 60 min (DCF). The Liu isotherm model best fitted the experimental data. The maxima sorption capacities (Qmax) for ASA and DFC at 25 °C were 221.7 mg g−1 and 312.4 mg g−1, respectively. The primary mechanism of ASA and DFC adsorption was justified considering electrostatic interactions and π-π interactions between the Cpa-AC and the adsorbate f... Mostrar Tudo
Thesagro:  Carvão; Gramínea.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSUL14704 - 1UPCAP - DD
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