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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCANNIATTI-BRAZACA, S. G. Valor nutricional de produtos de ervilha em comparação com a ervilha fresca. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 26, n. 4, p. 766-771, out./dez. 2006.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, F. M. V. F.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G.; PIEDADE, S. M. de S. Avaliação da disponibilidade de ferro em ovo, cenoura e couve e em suas misturas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 26, n. 3, p. 610-618, jul./set. 2006.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. R. M. de; ARTHUR, V.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G. Efeito da radiação gama e do armazenamento na oxidação lipídica e no colesterol de carne de cordeiros da raça Santa Inês. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 27, n. 1, p. 67-71, jan./mar. 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoGUERRA, F.; TREVIZAM, A. R.; MURAOKA, T.; MARCANTE, N. C.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G. Heavy metals in vegetables and potential risk for human health. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 69, n. 1, Jan./Feb. 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. R. M. de; CANNIATTI-BRAZACA, S. G.; ARTHUR, V.; COUTO, M. A. L. Efeito da irradiação e do armazenamento na disponibilidade deferro em carne de cordeiro tratado com diferentes dietas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 4, p. 804-808, out./dez. 2008.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoCANNIATTI-BRAZACA, S.G.; CANOILAS, L. M.; SALGADO, J. M.; OLIVEIRA, A. J. de. Producao de proteinas microbiana a partir da mandioca e/ou residuos do seu processamento. Sao Paulo, SP: Pauliceia, 1994. p.119-132 In: CEREDA, M.P. Coordenadora Residuos da Industrializacao da Mandioca no Brasil. Sao Paulo, SP: Pauliceia, 1994.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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7.Imagem marcado/desmarcadoCAMPESTRINI, L. H.; RASERA, G. B.; CAMARGO, A. C. de; FRANCHIN, M.; NANI, B. D.; ROSALEN, P. L.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDIC, F.; ALENCAR, S. M. Alkaline conditions better extract anti-inflammatory polysaccharides from winemaking by-products. Food Research International, v. 131, may 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/06/2020
Data da última atualização:  12/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CAMPESTRINI, L. H.; RASERA, G. B.; CAMARGO, A. C. de; FRANCHIN, M.; NANI, B. D.; ROSALEN, P. L.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDIC, F.; ALENCAR, S. M.
Afiliação:  Luciano Henrique Campestrini; Gabriela Boscariol Rasera; Adriano Costa de Camargo; Marcelo Franchin; Bruno Dias Nani; Pedro Luiz Rosalen; Solange Guidolin Canniatti-Brazaca; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Fereidoon Shahidic; Severino Matias Alencar.
Título:  Alkaline conditions better extract anti-inflammatory polysaccharides from winemaking by-products.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 131, may 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108532
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Winemaking generates large amounts of by-products, a well recognized source of phenolic compounds. However, less attention has been paid to the polysaccharide-rich fraction (PRF) and effects of fractionation techniques on its potential bioactivity. Therefore, PRFs from Syrah and Tempranillo winemaking by-products were extracted under aqueous (neutral pH conditions), acidic and alkaline conditions. PRFs were screened for their monosaccharide composition, uronic acid content, homogeneity and molecular weight. Anti-inflammatory activity of PRFs were evaluated on stimulated RAW 264.7 macrophages. PRF obtained in water and/or under acidic conditions showed heterogeneous profiles. As like as in the others, a heterogeneous and complex profile was detected in extracts procured under alkaline conditions. A high content of uronic acid was found in aqueous extracts, thus indicating the presence of pectin. Pectin and hemicellulose were present in PRFs procured under acidic conditions. Alkaline conditions rendered extracts containing a complex mixture of monosaccharides, mainly xylose. This latter PRF was the only one exhibiting anti-inflammatory potential (at 100 ?g/mL) by reducing the release of TNF-? and activation of NF-?B in LPS-activated RAW 264.7 macrophages, with no effect on cell viability. Regardless of the grape variety, PRFs obtained under alkaline conditions were the best option to obtain bioactive polysaccharides with potential application as a source of anti-inflammatory c... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atividade anti-inflamatória; Extração sequencial; Polissacarídeos; Vinificação.
Thesagro:  Pectina; Subproduto; Uva.
Thesaurus NAL:  Grapes; Polysaccharides.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59142 - 1UPCAP - DD
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