BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  01/10/2020
Data da última atualização:  02/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, K. P. dos; SILVA, C. M.; BRIGIDA, A. I. S.; GONÇALVES, L. R. B.
Afiliação:  Kimberle Paiva dos Santos, Universidade Federal do Ceará; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; Luciana Rocha Barros Gonçalves, Universidade Federal do Ceará.
Título:  Modifying alcalase activity and stability by immobilization onto chitosan aiming at the production of bioactive peptides by hydrolysis of tilapia skin gelatin.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Process biochemistry, v. 97, p. 27-36, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.procbio.2020.06.019
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The protease from Bacillus licheniformis, commercially known as Alcalase (R), was insolubilized and stabilized by immobilization onto activated chitosan. Activation with different agents, such as glutaraldehyde (GLU-Chi), glyoxyl (GLY-Chi) and divinyl sulfone (DVS-Chi) was investigated. The effect of the immobilization protocol, for instance different pH and times, were also evaluated. GLU-Chi showed the highest activity (35.6UNPA/g) with the smallest substrate (N-Boc-L-alanine p-nitrophenyl-ester, NPA), while GLY-Chi showed the highest activity (1.5 UAzocasein/g) using the greatest substrate (azocasein). A 24-h immobilization period was enough to stabilize the enzyme using the three supports under almost all conditions. Operational stability in azocasein hydrolysis was assayed and GLU-Chi showed no activity loss during 5 cycles. DVS-Chi retained around 70 % of its initial activity after the fifth cycle, whereas GLY-Chi activity retained only 10 %. Finally, the biocatalysts were used in the hydrolysis of tilapia skin gelatin aiming the production of peptides with antioxidant activity. The protein hy-drolysates obtained using GLU-Chi presented the highest antioxidant activity (36.7 mu M Trolox Eq). However, the best results of operational stability were obtained using DVS-Chi, which did not lose its initial activity after 3 consecutive cycles of gelatin hydrolysis.
Palavras-Chave:  Alcalase; Immobilization; Skin gelatin; Stability.
Thesagro:  Tilápia.
Thesaurus Nal:  Chitosan; Food technology; Protein hydrolysates.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16501 - 1UPCAP - DDART20078
CTAA15026 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  25/02/2019
Data da última atualização:  25/02/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOARES, I. C.; PACHECO, R. S.; ARAUJO, J. L. S. de.
Afiliação:  ISIS CAPELLA SOARES, UFRRJ; RAFAEL SANCHES PACHECO, UFRRJ; JEAN LUIZ SIMOES DE ARAUJO, CNPAB.
Título:  Proposta de Metodologia para a detecção de bactérias promotoras de crescimento em tecidos de Brachiaria sp. utilizando ensaios de PCR quantitativa estirpe-específica.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In. SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER 18., 2018, Seropédica. Ciência para redução das desigualdades: caderno de resumos. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2018.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Bactérias diazotróficas; Extração de DNA.
Thesaurus NAL:  Azospirillum brasilense.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1106461/1/PropostadeMetodologiaparaadeteccao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41058 - 1UMTRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional