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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
15/06/2005 |
Data da última atualização: |
15/06/2005 |
Autoria: |
SILVA, C. L. S. P.; MACHADO, M. A.; LEMOS, E. G. M. |
Afiliação: |
Faculdade de Medicina Veterinária da FEA. |
Título: |
Expressão protéica diferencial entre plântulas apomíticas e zigóticas de citros. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal,v.26, n.1, p.1-4, 2004. |
ISSN: |
0100-2945 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Existem evidências do desenvolvimento de um ou poucos genes controlando o processo apomítico em citros; entretanto, a identidade destes genes, seus produtos e suas formas de atuação ainda não foram elucidados. Sendo as proteínas o produto final da expressão gênica, o processo apomítico pode ser investigado através do estudo da expressão proteíca. A técnica da eletroforese bidimensional de proteínas foi empregada nesta pesquisa, objetivando a comparação de perfis protéicos de plântulas apomíticas e zigóticas de citros obtidas a partir de cruzamento entre Citrus sinensis L. Osb. cv. Pêra e Poncirus trifoliata cv. Rubidoux. Observou-se, nestes perfis bidimensional, a ocorrência de três classes de proteínas: a primeira presente em ambos os perfis, a segunda exclusiva do perfil apomítico e a terceira exclusiva do perfil zigótico. Dentro da classe de proteínas compartilhada por ambos os perfis, observaram-se diferenças no nível de expressão entre zigótico e apomíticos. A classe protéica exclusiva do perfil zigótico, provavelmente, está relacionada à expressão de genes herdados do parental masculino. Já dentre as proteínas exclusivas do perfil apomítico, podem estar proteínas relacionadas ao processo apomítico. O peso molecular e o ponto isoelétrico destas proteínas de expressão diferencial foram estimados e constituem, então, um banco de dados para futuros trabalhos de purificação e seqüenciamento das mesmas. |
Palavras-Chave: |
citros; eletroforose bidimensional; proteínas; RAPD. |
Thesagro: |
Apomixia. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
03/01/2019 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
COLOMBO, R. C.; CARVALHO, D. U.; CRUZ, M. A. da; SUMIDA, C. H.; AHMED, S.; BASSOLI, P. A.; SOUZA, R. T. de; ROBERTO, S. R. |
Afiliação: |
Ronan Carlos Colombo, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel.; Deived Uilian Carvalho, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel.; Maria Aparecida da Cruz, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel.; Ciro Hideki Sumida, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel.; Saeed Ahmed, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel.; Paulo Augusto Bassoli, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel.; REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV; Sergio Ruffo Roberto, Agricultural Research Center, Londrina State University, Celso Garcia Cid Road, km 380, P.O. Box 10.011, Londrina ZIP 86057-970, PR, Brazil; ronancolombo@yahoo.com.br (R.C.C.); deived10@gmail.com (D.U.C.); mary_ac18@hotmail.com (M.A.d.C.); cirosumida@uel. |
Título: |
Cold storage and biocontrol agents to extend the storage Period of 'BRS Isis' seedless table grapes. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Horticulturae, v. 4, n. 18, p. 1-10, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/horticulturae4030018 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
"BRS Isis" is a novel hybrid seedless table grape with large reddish bunches. This cultivar is cultivated in tropical and subtropical areas and has potential to be exported overseas; however, under these growth conditions, grapes can be severely damaged by gray mold (Botrytis cinerea), the main postharvest disease of table grapes. Thus, this study aimed to evaluate different pre- and postharvest strategies to extend the storage period of ?BRS Isis? seedless table grapes. The treatments consisted of grapes packed into carton boxes under cold storage (1 ◦C and high relative humidity), pre- and/or postharvest treatment with potassium bicarbonate or a biological control agent (Bacillus subtilis), all with Botrytis inoculation. Additionally, two controls, with and without Botrytis inoculation, were also evaluated. The experimental design was completely randomized with eight treatments and three replications, and each plot consisted of four bunches. After a 50-day cold storage period, the carton boxes were kept for five days at room temperature (22 ◦C). Gray mold incidence and water loss, as well as soluble solids (SS), pH, titratable acidity (TA), SS/TA ratio, and color attributes were evaluated during both periods. Cold storage effectively reduced gray mold in "BRS Isis" seedless grape for a period of 50 days, even when grapes were inoculated; however, no difference among treatments was observed. Higher water loss was observed in both non-treated control treatments. Keywords: Bacillus subtilis; Botrytis cinerea; potassium bicarbonate; salt strategy; seedless grapes Menos"BRS Isis" is a novel hybrid seedless table grape with large reddish bunches. This cultivar is cultivated in tropical and subtropical areas and has potential to be exported overseas; however, under these growth conditions, grapes can be severely damaged by gray mold (Botrytis cinerea), the main postharvest disease of table grapes. Thus, this study aimed to evaluate different pre- and postharvest strategies to extend the storage period of ?BRS Isis? seedless table grapes. The treatments consisted of grapes packed into carton boxes under cold storage (1 ◦C and high relative humidity), pre- and/or postharvest treatment with potassium bicarbonate or a biological control agent (Bacillus subtilis), all with Botrytis inoculation. Additionally, two controls, with and without Botrytis inoculation, were also evaluated. The experimental design was completely randomized with eight treatments and three replications, and each plot consisted of four bunches. After a 50-day cold storage period, the carton boxes were kept for five days at room temperature (22 ◦C). Gray mold incidence and water loss, as well as soluble solids (SS), pH, titratable acidity (TA), SS/TA ratio, and color attributes were evaluated during both periods. Cold storage effectively reduced gray mold in "BRS Isis" seedless grape for a period of 50 days, even when grapes were inoculated; however, no difference among treatments was observed. Higher water loss was observed in both non-treated control treatments. ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Salt strategy; Seedless grapes. |
Thesagro: |
Botrytis Cinerea. |
Thesaurus NAL: |
Bacillus subtilis; Potassium bicarbonate. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1102973/1/horticulturae0400018v2.pdf
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Marc: |
LEADER 02435naa a2200277 a 4500 001 2102973 005 2019-04-27 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/horticulturae4030018$2DOI 100 1 $aCOLOMBO, R. C. 245 $aCold storage and biocontrol agents to extend the storage Period of 'BRS Isis' seedless table grapes.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $a"BRS Isis" is a novel hybrid seedless table grape with large reddish bunches. This cultivar is cultivated in tropical and subtropical areas and has potential to be exported overseas; however, under these growth conditions, grapes can be severely damaged by gray mold (Botrytis cinerea), the main postharvest disease of table grapes. Thus, this study aimed to evaluate different pre- and postharvest strategies to extend the storage period of ?BRS Isis? seedless table grapes. The treatments consisted of grapes packed into carton boxes under cold storage (1 ◦C and high relative humidity), pre- and/or postharvest treatment with potassium bicarbonate or a biological control agent (Bacillus subtilis), all with Botrytis inoculation. Additionally, two controls, with and without Botrytis inoculation, were also evaluated. The experimental design was completely randomized with eight treatments and three replications, and each plot consisted of four bunches. After a 50-day cold storage period, the carton boxes were kept for five days at room temperature (22 ◦C). Gray mold incidence and water loss, as well as soluble solids (SS), pH, titratable acidity (TA), SS/TA ratio, and color attributes were evaluated during both periods. Cold storage effectively reduced gray mold in "BRS Isis" seedless grape for a period of 50 days, even when grapes were inoculated; however, no difference among treatments was observed. Higher water loss was observed in both non-treated control treatments. Keywords: Bacillus subtilis; Botrytis cinerea; potassium bicarbonate; salt strategy; seedless grapes 650 $aBacillus subtilis 650 $aPotassium bicarbonate 650 $aBotrytis Cinerea 653 $aSalt strategy 653 $aSeedless grapes 700 1 $aCARVALHO, D. U. 700 1 $aCRUZ, M. A. da 700 1 $aSUMIDA, C. H. 700 1 $aAHMED, S. 700 1 $aBASSOLI, P. A. 700 1 $aSOUZA, R. T. de 700 1 $aROBERTO, S. R. 773 $tHorticulturae$gv. 4, n. 18, p. 1-10, 2018.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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