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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/11/2014 |
Data da última atualização: |
02/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RYBKA, A. C. P.; SILVA, K. P. da; PEREIRA, G.; MATTA, V. M. da. |
Afiliação: |
ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; KAREN PEDROZA DA SILVA, Instituto Federal do Sertão Pernambucano; GENICLÉIA PEREIRA, SENAI; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA. |
Título: |
Desenvolvimento e aceitação de barra de cereal sabor umbu (Spondias tuberosa). |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. Campinas: SBCTA, 2014. |
Páginas: |
p. 33. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Produto bastante consumido nos dias atuais, a barra de cereal é uma alternativa saudável e prática. Este trabalho teve como objetivo formular barra de cereais contendo umbu, de preparo simples e baixo custo, e avaliar a aceitação do produto pelos consumidores, afim de propor a possível elaboração por pequenas agroindústrias. Foram desenvolvidas três formulações contendo ingredientes em diferentes proporções. A amostra 1 foi composta por xarope de polpa de umbu com sacarose, aveia prensada, coco ralado, castanha de caju, flocos de arroz, uva passa e doce de umbu em corte. A amostra 2 continha xarope de polpa de umbu com glicose, aveia prensada, coco ralado, castanha de caju, flocos de arroz e uva passa; e a amostra 3 foi composta por xarope caramelizado de polpa de umbu com sacarose, aveia prensada, coco ralado, castanha de caju, flocos de arroz e uva passa. Foi realizado teste de aceitação das barrinhas com 50 consumidores que avaliaram o quanto gostaram do produto utilizando escala hedônica de nove pontos (1=desgostei x extremamente; 9=gostei extremamente), além do grau de intenção de compra (1=certamente não compraria; 5=certamente compraria). Para aceitação da aparência, cor e textura as três formulações obtiveram notas sem diferença estatística (p < 0.05) entre si, e acima de 7, equivalente a ?gostei moderadamente? na escala. Para aroma, sabor e impressão global, as amostras 1 e 3 destacaram -se da amostra 2, sendo que a amostra 3 obteve as maiores médias de aceitação. Com relação ao sabor, a amostra 3 obteve média 8, equivalente a ?gostei muito? na escala. Segundo o teste de intenção de compra, 60% dos consumidores responderam que ?certamente comprariam? a amostra 3 caso estivesse a venda. Através desse trabalho pode-se concluir que as formulações testadas apresentaram bons resultados de aceitação, e que a formulação com xarope caramelizado foi a preferida pelos consumidores. MenosProduto bastante consumido nos dias atuais, a barra de cereal é uma alternativa saudável e prática. Este trabalho teve como objetivo formular barra de cereais contendo umbu, de preparo simples e baixo custo, e avaliar a aceitação do produto pelos consumidores, afim de propor a possível elaboração por pequenas agroindústrias. Foram desenvolvidas três formulações contendo ingredientes em diferentes proporções. A amostra 1 foi composta por xarope de polpa de umbu com sacarose, aveia prensada, coco ralado, castanha de caju, flocos de arroz, uva passa e doce de umbu em corte. A amostra 2 continha xarope de polpa de umbu com glicose, aveia prensada, coco ralado, castanha de caju, flocos de arroz e uva passa; e a amostra 3 foi composta por xarope caramelizado de polpa de umbu com sacarose, aveia prensada, coco ralado, castanha de caju, flocos de arroz e uva passa. Foi realizado teste de aceitação das barrinhas com 50 consumidores que avaliaram o quanto gostaram do produto utilizando escala hedônica de nove pontos (1=desgostei x extremamente; 9=gostei extremamente), além do grau de intenção de compra (1=certamente não compraria; 5=certamente compraria). Para aceitação da aparência, cor e textura as três formulações obtiveram notas sem diferença estatística (p < 0.05) entre si, e acima de 7, equivalente a ?gostei moderadamente? na escala. Para aroma, sabor e impressão global, as amostras 1 e 3 destacaram -se da amostra 2, sendo que a amostra 3 obteve as maiores médias de aceitação. C... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Barra de cereal; Cereal umbu; Formulação sensorial; Formulações; Sensorial. |
Thesagro: |
Qualidade; Sabor; Spondias Tuberosa; Tecnologia de alimento; Umbu. |
Thesaurus Nal: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1047008/1/COBEQA5p33.pdf
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1000340/1/COBEQA5p33.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
05/02/2018 |
Data da última atualização: |
06/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, A. S.; SEYFRIED, M.; CAMPESTRINI, L. H.; BAGGIO, S. F. Z.; MINHO, A. P.; MOLENTO, M. B.; MAURER, J. B. B. |
Afiliação: |
Andressa Soldera Silva, UFPR; Melina Seyfried, UFPR; Luciano Henrique Campestrini, UFPR; Selma Faria Zawadzki Baggio, UFPR; ALESSANDRO PELEGRINE MINHO, CPPSE; Marcelo Beltrão Molento, UFPR; Juliana Bello Baron Maurer, UFPR. |
Título: |
Assessment of anthelmintic activity and bio-guided chemical analysis of Persea americana seed extracts. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Veterinary Parasitology, v. 251, p. 34-43, feb. 2018. |
DOI: |
10.1016/j.vetpar.2017.12.019 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to characterize the extracts and fractions of Persea americana Mill. (Avocado) seeds and to determine the composition and the in vitro anthelmintic activity against third-stage larvae (L3) of Haemonchus contortus. The fresh (F) and dried (H) avocado seeds (PA) were subjected to extraction with hot water (W-PAF, W-PAH), ethanol (E-PAF, E-PAH) or methanol 70% (v/v), and partition with solvents of increasing polarity [n-hexane (H-PAF, H-PAH), chloroform (C-PAF, C-PAH), ethyl acetate (Ea-PAF, Ea-PAH), and n-butanol (B-PAF, B-PAH)], yielding a total of 14 extracts/fractions. After considering the yield, water solubility, and the preliminary results of the larval migration test (LMT), the E-PAF, E-PAH, H-PAF, and H-PAH were selected for further experiments. E-PAH presented an efficiency concentration of 50% (EC50) of 36 μg/mL on the LMT. E-PAH showed the greatest efficiency when its EC50 was compared to the other fractions (E-PAF = 147 μg/mL; H-PAF = 801 μg/mL; H-PAH = 77 μg/mL). After that, the E-PAH was chemically characterized, considering its quantitative polyphenolic and flavonoid contents by colorimetric and chromatographic techniques. E-PAH presented 50, 38, and 24 mg/g of dry matter of total phenol, condensed tannins (CT), and flavonoid contents, respectively. Using high performance liquid chromatography (HPLC) analysis, E-PAH had shown to have epicatechin (4.7 μg/mL), rutin (2.8 μg/mL), and chlorogenic acid (1.4 μg/mL) as its main constituents besides quercetin. These isolated compounds were evaluated using the LMT in order to relate the composition to the anthelmintic activity observed for E-PAH. Quercetin (EC50 = 7.8 μg/mL) and epicatechin (EC50 = 10 μg/mL) presented a higher efficiency than rutin (EC50 = 30 μg/mL). Chlorogenic acid was also tested with the LMT but did not present a significant efficiency. According to the results, the phenolic composition of E-PAH and the EC50 values obtained for the isolated phenols, it can be suggested that, besides the CT content, the presence of epicatechin and rutin contributed to the larvicidal activity of E-PAH. In conclusion, avocado seeds may be used as a source of polyphenols with promising anthelmintic applications. MenosThe aim of this study was to characterize the extracts and fractions of Persea americana Mill. (Avocado) seeds and to determine the composition and the in vitro anthelmintic activity against third-stage larvae (L3) of Haemonchus contortus. The fresh (F) and dried (H) avocado seeds (PA) were subjected to extraction with hot water (W-PAF, W-PAH), ethanol (E-PAF, E-PAH) or methanol 70% (v/v), and partition with solvents of increasing polarity [n-hexane (H-PAF, H-PAH), chloroform (C-PAF, C-PAH), ethyl acetate (Ea-PAF, Ea-PAH), and n-butanol (B-PAF, B-PAH)], yielding a total of 14 extracts/fractions. After considering the yield, water solubility, and the preliminary results of the larval migration test (LMT), the E-PAF, E-PAH, H-PAF, and H-PAH were selected for further experiments. E-PAH presented an efficiency concentration of 50% (EC50) of 36 μg/mL on the LMT. E-PAH showed the greatest efficiency when its EC50 was compared to the other fractions (E-PAF = 147 μg/mL; H-PAF = 801 μg/mL; H-PAH = 77 μg/mL). After that, the E-PAH was chemically characterized, considering its quantitative polyphenolic and flavonoid contents by colorimetric and chromatographic techniques. E-PAH presented 50, 38, and 24 mg/g of dry matter of total phenol, condensed tannins (CT), and flavonoid contents, respectively. Using high performance liquid chromatography (HPLC) analysis, E-PAH had shown to have epicatechin (4.7... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Avocado. |
Thesagro: |
Haemonchus Contortus. |
Thesaurus NAL: |
epicatechin. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03149naa a2200241 a 4500 001 2087019 005 2018-12-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.vetpar.2017.12.019$2DOI 100 1 $aSILVA, A. S. 245 $aAssessment of anthelmintic activity and bio-guided chemical analysis of Persea americana seed extracts.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe aim of this study was to characterize the extracts and fractions of Persea americana Mill. (Avocado) seeds and to determine the composition and the in vitro anthelmintic activity against third-stage larvae (L3) of Haemonchus contortus. The fresh (F) and dried (H) avocado seeds (PA) were subjected to extraction with hot water (W-PAF, W-PAH), ethanol (E-PAF, E-PAH) or methanol 70% (v/v), and partition with solvents of increasing polarity [n-hexane (H-PAF, H-PAH), chloroform (C-PAF, C-PAH), ethyl acetate (Ea-PAF, Ea-PAH), and n-butanol (B-PAF, B-PAH)], yielding a total of 14 extracts/fractions. After considering the yield, water solubility, and the preliminary results of the larval migration test (LMT), the E-PAF, E-PAH, H-PAF, and H-PAH were selected for further experiments. E-PAH presented an efficiency concentration of 50% (EC50) of 36 μg/mL on the LMT. E-PAH showed the greatest efficiency when its EC50 was compared to the other fractions (E-PAF = 147 μg/mL; H-PAF = 801 μg/mL; H-PAH = 77 μg/mL). After that, the E-PAH was chemically characterized, considering its quantitative polyphenolic and flavonoid contents by colorimetric and chromatographic techniques. E-PAH presented 50, 38, and 24 mg/g of dry matter of total phenol, condensed tannins (CT), and flavonoid contents, respectively. Using high performance liquid chromatography (HPLC) analysis, E-PAH had shown to have epicatechin (4.7 μg/mL), rutin (2.8 μg/mL), and chlorogenic acid (1.4 μg/mL) as its main constituents besides quercetin. These isolated compounds were evaluated using the LMT in order to relate the composition to the anthelmintic activity observed for E-PAH. Quercetin (EC50 = 7.8 μg/mL) and epicatechin (EC50 = 10 μg/mL) presented a higher efficiency than rutin (EC50 = 30 μg/mL). Chlorogenic acid was also tested with the LMT but did not present a significant efficiency. According to the results, the phenolic composition of E-PAH and the EC50 values obtained for the isolated phenols, it can be suggested that, besides the CT content, the presence of epicatechin and rutin contributed to the larvicidal activity of E-PAH. In conclusion, avocado seeds may be used as a source of polyphenols with promising anthelmintic applications. 650 $aepicatechin 650 $aHaemonchus Contortus 653 $aAvocado 700 1 $aSEYFRIED, M. 700 1 $aCAMPESTRINI, L. H. 700 1 $aBAGGIO, S. F. Z. 700 1 $aMINHO, A. P. 700 1 $aMOLENTO, M. B. 700 1 $aMAURER, J. B. B. 773 $tVeterinary Parasitology$gv. 251, p. 34-43, feb. 2018.
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