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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
04/09/2001 |
Data da última atualização: |
10/12/2018 |
Autoria: |
ROCHA, B. H. G.; AUGUSTIN, E.; SILVA, J. B. da; VIEGAS, J. |
Afiliação: |
Beatriz Helena Gomes Rocha, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Departamento de Ciência e Tecnologia de Sementes; Eliane Augustin, CPACT; João Baptista da Silva, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Departamento de Ciência e Tecnologia de Sementes; Judith Viégas, Universidade Federal de Pelotas - UFPel/Departamento de Ciência e Tecnologia de Sementes. |
Título: |
Isoenzymatic variability in wild potatoes. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 36, n. 5, p. 781-91, maio 2001 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Variabilidade isoenzimática em batata silvestre. |
Conteúdo: |
Two species of wild potato Solanum commersonii, subspecies commersonii and malmeanum, and S. chacoense, subspecies muelleri occur in southern Brazil. Their rusticity and easy adaptation to extreme climatic conditions make them valuable for breeding programs. The objective of this work was to analyze the isoenzymatic variability of 113 clones of wild potato subspecies. They were collected and maintained at Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária de Clima Temperado, at Pelotas, RS, Brazil. Enzymes involved in energetic (group I) or in peripherical (group II) metabolism constituted the material used. Polyacrylamide horizontal gel electrophoresis was used to analyze peroxidase, aspartate transaminase, phosphoglucomutase and isocitrate dehydrogenase isoenzymes. Solanum spp. has considerable genetic variability for isoenzymatic patterns. Cluster analysis classified the clones into 51 subgroups, based on electrophoretic variants of group I enzymes, and into 89, when group II enzyme variants were added. Genotypic differentiation of S.chacoense muelleri in relation to S. commersonii commersonii and S. commersonii malmeanum is evident when expressed through similarity and cluster analysis. |
Palavras-Chave: |
Aminotransferase; Aminotransferases; Batata silvestre; Isocitrato desidrogenase; Isoenzymatic variability; Isomerase; Variabilidade isoenzimatica; Wild potatoes. |
Thesagro: |
Peroxidase; Solanum Tuberosum; Variação Genética. |
Thesaurus Nal: |
genetic variation; isocitrate dehydrogenase; isomerases; peroxidases. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/19125/1/pab0781.pdf
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Marc: |
LEADER 02237naa a2200349 a 4500 001 1103893 005 2018-12-10 008 2001 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROCHA, B. H. G. 245 $aIsoenzymatic variability in wild potatoes. 260 $c2001 500 $aTítulo em português: Variabilidade isoenzimática em batata silvestre. 520 $aTwo species of wild potato Solanum commersonii, subspecies commersonii and malmeanum, and S. chacoense, subspecies muelleri occur in southern Brazil. Their rusticity and easy adaptation to extreme climatic conditions make them valuable for breeding programs. The objective of this work was to analyze the isoenzymatic variability of 113 clones of wild potato subspecies. They were collected and maintained at Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária de Clima Temperado, at Pelotas, RS, Brazil. Enzymes involved in energetic (group I) or in peripherical (group II) metabolism constituted the material used. Polyacrylamide horizontal gel electrophoresis was used to analyze peroxidase, aspartate transaminase, phosphoglucomutase and isocitrate dehydrogenase isoenzymes. Solanum spp. has considerable genetic variability for isoenzymatic patterns. Cluster analysis classified the clones into 51 subgroups, based on electrophoretic variants of group I enzymes, and into 89, when group II enzyme variants were added. Genotypic differentiation of S.chacoense muelleri in relation to S. commersonii commersonii and S. commersonii malmeanum is evident when expressed through similarity and cluster analysis. 650 $agenetic variation 650 $aisocitrate dehydrogenase 650 $aisomerases 650 $aperoxidases 650 $aPeroxidase 650 $aSolanum Tuberosum 650 $aVariação Genética 653 $aAminotransferase 653 $aAminotransferases 653 $aBatata silvestre 653 $aIsocitrato desidrogenase 653 $aIsoenzymatic variability 653 $aIsomerase 653 $aVariabilidade isoenzimatica 653 $aWild potatoes 700 1 $aAUGUSTIN, E. 700 1 $aSILVA, J. B. da 700 1 $aVIEGAS, J. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 36, n. 5, p. 781-91, maio 2001
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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URL |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/01/2017 |
Data da última atualização: |
06/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, E. R. da; OLIVEIRA, D. R. de; MELO, M. de F. F.; BIZZO, H. R.; LEITÃO, S. G. |
Afiliação: |
Eduardo Rodrigues da Silva, UFRJ; Danilo Ribeiro de Oliveira, UFRJ; Maria de Fátima Figueiredo Melo, Instituto de Pesquisas da Amazonia; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Suzana Guimarães Leitão, UFRJ. |
Título: |
Report on the Malungo expedition to the Erepecuru river, Oriximiná, Brazil. Part I: is there a difference between black and white breu? |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 26, p. 647-656, jan./fev. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Brazilian Journal of Pharmacognosy. |
Palavras-Chave: |
Breu; Essential oil; Protium; Quilombola. |
Thesagro: |
Burseraceae. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 00750naa a2200229 a 4500 001 2059993 005 2017-01-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, E. R. da 245 $aReport on the Malungo expedition to the Erepecuru river, Oriximiná, Brazil. Part I$bis there a difference between black and white breu?$h[electronic resource] 260 $c2016 500 $aBrazilian Journal of Pharmacognosy. 650 $aBurseraceae 653 $aBreu 653 $aEssential oil 653 $aProtium 653 $aQuilombola 700 1 $aOLIVEIRA, D. R. de 700 1 $aMELO, M. de F. F. 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aLEITÃO, S. G. 773 $tRevista Brasileira de Farmacognosia$gv. 26, p. 647-656, jan./fev. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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