BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  22/12/2022
Data da última atualização:  22/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HONORATO, C. A.; SANTOS. R. F. B.; SILVA, A. R. A. da; ABE, H. A.; DORCE, L. S.; ARAUJO, D. de M.; FUJIMOTO, R. Y.
Afiliação:  CLAUCIA APARECIDA HONORATO; RUDA FERNANDES BRANDAO SANTOS; ANGELO RAPHAEL ALEXANDRE DA SILVA; HIGO ANDRADE ABE; LARISSA SELINI DORCE; DANIEL DE MAGALHAES ARAUJO; RODRIGO YUDI FUJIMOTO, CPATC.
Título:  Fruit residues as diet ingredients for Symphysodon Discus: nutrient figestibility.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Semina Ciências Agrárias, v. 43, n. 4, p. 1875-1882, jul./ago. 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The selection of ingredients is an important aspect for diets formulation for fish in captivity. The use of fruit industry by-products can be an alternative for inclusion in diets for ornamental fish, as discus fish case, to improve health and reduction of production costs, further to reducing the environmental impacts of fruits industries residues. The objective the studies was to evaluate the bioavailability of fruit industry by-products in the diet for discus fish by coefficients of digestibility. The digestibility of three by-products: pineapple by-product, mango by-product, and passion fruit by-product were evaluated. Thirty-two discus fish (106 ± 26.6 g) were distributed in 4 tanks for feeding and fecal collection, constituting an experimental design in Latin square (4 diets test- x 4 periods of fecal collection x 4 replicates). The three by-products had digestibility coefficients above 80%, 70%, and 69% for dry matter, protein, and fat, respectively, being possible to use them as a source of these nutrients in diets for the discus fish. However, it was observed that the mango and passion fruit by-product had the lowest energy digestibility coefficient, with bioavailabilities less than 50% of utilization. The co-products of the fruit processing industry tested in this work have nutritional conditions to be used as food for root discs. The use of these co-products as food for ornamental fish can be an alternative use and value. O uso de coprodutos como componentes de um... Mostrar Tudo
Thesagro:  Acara; Alimentação; Nutrição Animal; Peixe; Resíduo.
Thesaurus Nal:  Fish; Fish nutrition; Fruits.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1150296/1/Fruit-residues-as-diet-ingredients-for....pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC26095 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  05/10/2015
Data da última atualização:  23/05/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  MARTHA JUNIOR, G. B.
Afiliação:  GERALDO BUENO MARTHA JUNIOR, CECAT.
Título:  Pesquisa, desenvolvimento e inovação na agropecuária.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista de Política Agrícola, Brasília, DF, ano 24, n. 2, p. 117-119, abr./maio/jun. 2015.
Idioma:  Português
Notas:  Ponto de vista
Conteúdo:  A importância do setor agrícola para o Brasil tem sido uma constante desde a colonização. Com as naturais flutuações impostas por uma estratégia ancorada em commodities ao longo de séculos, uma importante ruptura do modelo de desenvolvimento agrícola ocorreu na década de 1970. Em boa medida, essa pressão para modificação do modelo de desenvolvimento da agricultura respondeu ao rápido processo de industrialização do Brasil, entre as décadas de 1960 e 1980, que determinou profundas modificações estruturais no País.
Palavras-Chave:  Desenvolvimento.
Thesagro:  Agricultura; Pesquisa; Setor agrícola.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1025749/1/Pesquisadesenvolvimento.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE58273 - 1UPCAP - PP338.105R454
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional