BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  11/01/2024
Data da última atualização:  11/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVARENGA, A. D.; LIMA, B. de A.; TEODORO, K. B. R.; COSTA, V. P. V. da; AGUIAR, M. L.; CORREA, D. S.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Effect of static electricity and thickness of solution blow spun polyamide 6/ AgNP nanofibrous membrane on nanoparticle filtration and microbiological activity.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Applied Surface Science, v. 652, 159215, 2024.
Páginas:  13 p.
ISSN:  0169-4332
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.apsusc.2023.159215
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The efficient filtration of particulate matter smaller than 0.3 µm is crucial for preventing microbial and viral infections. Nanofiber membranes (NFMs) produced by solution blow spinning (SBS) modified with antimicrobial nanoparticles have emerged as a promising technology for filtration technology. In this context, here we developed novel NFMs produced by SBS using Polyamide 6 (PA6) which was surface functionalized with different types of silver nanoparticles (AgNPs) using a simple immersion procedure. The NFMs thickness was customized to evaluate their performance towards the filtration of NP (nanoparticle) from 30 to 300 nm. The incorporation of AgNPs onto the NFMs was also investigated to test their bactericidal activity against E. coli and S. aureus. The NFMs were physically and chemically characterized using distinct techniques. The filtration efficiency of 30–300 nm NP reached around 93.5 %, where the NFMs thickness played a key role in the filtration efficiency and pressure drop. Furthermore, the presence of static electricity in the NFM inherent to the SBS process also contributed to the greater filtration efficiency of smaller particles. Our results demonstrated that NFMs can be produced through SBS in an easy and scalable way, leading to highly efficient filtration systems, with implications for diverse fields such air purification systems and protective clothing.
Palavras-Chave:  Ag nanoparticles; Bactericide; Solution blow spinning.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18366 - 1UPCAP - DDPROCI.24/072024/07
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/05/2015
Data da última atualização:  22/05/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ALCÂNTARA, M. DE; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P. de; FREITAS, D. de G. C.
Afiliação:  MARCELA DE ALCÂNTARA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; DANIELA DE GRANDI CASTRO FREITAS, CTAA.
Título:  Comportamento reológico de farinhas extrudadas de arroz vermelho integral.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015.
ISSN:  0101-9171
Idioma:  Português
Notas:  Anais do VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015.
Palavras-Chave:  Rampa de cisalhamento; Viscoelasticidade.
Thesagro:  Oryza Sativa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12661 - 1UPCAA - DD
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