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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
23/04/2015 |
Data da última atualização: |
23/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LORANDI, S.; GHELLER, S. M. M.; DELLA FLORA, R. P.; RUTZ, F.; KRABBE, E. L.; DIONELLO, N. L.; CATALAN, A. A. da S.; BONGALHARDO, D. C. |
Afiliação: |
SARA LORANDI, UFPEL; STELA MARI MENEGHELLO GHELLER, UFPEL; RAQUEL PILLON DELLA FLORA, UFPel; FERNANDO RUTZ, UFPel; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; NELSON LAURINO DIONELLO, UFPel; AIANE APARECIDA DA SILVA CATALAN, UFPel; DENISE CALISTO BONGALHARDO, UFPEL. |
Título: |
Efeito de níveis de metionina sobre o número de furos do disco germinal de ovos de codornas. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE NUTRIÇÃO ANIMAL, 6., 2014, São Pedro, SP. Anais... São Pedro, SP: CBNA, 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com o objetivo de predizer resultados de incubatório, avaliou-se o número de furos, feitos por espermatozoides, próximos ao disco germinal de ovos de codornas que receberam diferentes níveis de metionina na dieta, formulada à base de milho e farelo de soja, sendo os tratamentos: T1 = sem adição de metionina, somente a aportada pelos alimentos, T2 = inclusão de metionina estabelecida de acordo com Rostagno et al. (2011) para a espécie e T3 = inclusão de 20% superior à recomendada para a espécie (T2). Os ovos foram coletados, processados e o número de furos avaliado. Este trabalho não encontrou diferença significativa para os níveis de metionina testados. With the aim to predict hatching results, the number of sperm holes in the germinal disc area of Japanese quail eggs submitted to different dietary methionine content were counted. Treatments were stablished as: T1 = no supplementary methionine (just from the ingredients content), T2 = methionine content according to Rostagno et al. (2011), and T3 = T2 plus 20% additional methionine. The eggs were collected, processed, and the number of holes in the germinal disc area were recorded. No significant difference was observed for the dietary methionine levels tested. |
Palavras-Chave: |
Egg; Produção de ovos. |
Thesagro: |
Codorna; Metionina. |
Thesaurus Nal: |
Methionine; Quails. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1013973/1/final7605.pdf
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Marc: |
LEADER 02061nam a2200265 a 4500 001 2013973 005 2015-04-23 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLORANDI, S. 245 $aEfeito de níveis de metionina sobre o número de furos do disco germinal de ovos de codornas.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE NUTRIÇÃO ANIMAL, 6., 2014, São Pedro, SP. Anais... São Pedro, SP: CBNA$c2014 520 $aCom o objetivo de predizer resultados de incubatório, avaliou-se o número de furos, feitos por espermatozoides, próximos ao disco germinal de ovos de codornas que receberam diferentes níveis de metionina na dieta, formulada à base de milho e farelo de soja, sendo os tratamentos: T1 = sem adição de metionina, somente a aportada pelos alimentos, T2 = inclusão de metionina estabelecida de acordo com Rostagno et al. (2011) para a espécie e T3 = inclusão de 20% superior à recomendada para a espécie (T2). Os ovos foram coletados, processados e o número de furos avaliado. Este trabalho não encontrou diferença significativa para os níveis de metionina testados. With the aim to predict hatching results, the number of sperm holes in the germinal disc area of Japanese quail eggs submitted to different dietary methionine content were counted. Treatments were stablished as: T1 = no supplementary methionine (just from the ingredients content), T2 = methionine content according to Rostagno et al. (2011), and T3 = T2 plus 20% additional methionine. The eggs were collected, processed, and the number of holes in the germinal disc area were recorded. No significant difference was observed for the dietary methionine levels tested. 650 $aMethionine 650 $aQuails 650 $aCodorna 650 $aMetionina 653 $aEgg 653 $aProdução de ovos 700 1 $aGHELLER, S. M. M. 700 1 $aDELLA FLORA, R. P. 700 1 $aRUTZ, F. 700 1 $aKRABBE, E. L. 700 1 $aDIONELLO, N. L. 700 1 $aCATALAN, A. A. da S. 700 1 $aBONGALHARDO, D. C.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
19/11/2014 |
Data da última atualização: |
20/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CHAGURI, M. P.; MAULVAULT, A. L.; NUNES, M. L.; SANTIAGO, D. A.; DENADAI, J. C.; FOGACA, F. H.; SANT'ANA, L. S.; DUCATTI, C.; BANDARRA, N.; CARVALHO, M. L.; MARQUES, A. |
Afiliação: |
MILENA P. CHAGURI; ANA LUÍSA MAULVAULT; MARIA LEONOR NUNES; DEBORA APARECIDA SANTIAGO; JULIANA CÉLIA DENADAI; FABIOLA HELENA FOGACA, CPAMN; LÉA SILVIA SANT'ANA; CARLOS DUCATTI; NARCISA BANDARRA; MARIA LUISA CARVALHO; ANTÓNIO MARQUES. |
Título: |
Different tools to trace geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri). |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 61, n. 1, p. 194-200, Apr. 2015. |
ISSN: |
0023-6438 |
DOI: |
10.1016/j.lwt.2014.11.006 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Autoria: FABÍOLA HELENA [i.e. DOS SANTOS] FOGAÇA. |
Conteúdo: |
The aim of this study was to use proximate chemical composition, macro and trace elements, fatty acid profile and stable isotopes as traceability tools to assess geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri). Croaker from Parnaíba contained higher ash in July and lower fat content than croaker from Santos. In contrast, croaker from Santos had statistically higher proportion of 16:1n-9þ16:1n-7, 20:1n-11, 20:1n-9, MUFA and n-3/n-6 ratio than croaker from Parnaíba. Concerning seasonality, croaker caught in July had significantly higher amounts of 14:0, 15:0, 16:1n-9þ16:1n-7 and saturated fatty acids than fish caught in December. Concerning elements, significant differences were also detected between seasons for Cl, Ca, Fe, Sr and S, whereas differences between geographic origins were only observed with K. d13 C and d15N were statistically different between geographic origins, whereas differences between seasons were only detected in d15N ratio of croaker from Santos. Fatty acids, minerals and stable isotope are effective methods to trace geographic origin and seasonality of croaker. Nonetheless, further investigation is still required with larger samples of croaker to enable the implementation of fatty acids, elements or stable isotope as authenticity tools by food control agencies. |
Palavras-Chave: |
Rastreabilidade. |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Isótopo; Micropogonias Furnieri; Mineral. |
Thesaurus NAL: |
Fatty acids; Isotopes; Minerals; Traceability. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1000539/1/DifferentToolsTraceGeographicOriginSeasonalityCroakerLWT61.2015.pdf
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Marc: |
LEADER 02442naa a2200385 a 4500 001 2000539 005 2022-05-20 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0023-6438 024 7 $a10.1016/j.lwt.2014.11.006$2DOI 100 1 $aCHAGURI, M. P. 245 $aDifferent tools to trace geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri).$h[electronic resource] 260 $c2015 500 $aAutoria: FABÍOLA HELENA [i.e. DOS SANTOS] FOGAÇA. 520 $aThe aim of this study was to use proximate chemical composition, macro and trace elements, fatty acid profile and stable isotopes as traceability tools to assess geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri). Croaker from Parnaíba contained higher ash in July and lower fat content than croaker from Santos. In contrast, croaker from Santos had statistically higher proportion of 16:1n-9þ16:1n-7, 20:1n-11, 20:1n-9, MUFA and n-3/n-6 ratio than croaker from Parnaíba. Concerning seasonality, croaker caught in July had significantly higher amounts of 14:0, 15:0, 16:1n-9þ16:1n-7 and saturated fatty acids than fish caught in December. Concerning elements, significant differences were also detected between seasons for Cl, Ca, Fe, Sr and S, whereas differences between geographic origins were only observed with K. d13 C and d15N were statistically different between geographic origins, whereas differences between seasons were only detected in d15N ratio of croaker from Santos. Fatty acids, minerals and stable isotope are effective methods to trace geographic origin and seasonality of croaker. Nonetheless, further investigation is still required with larger samples of croaker to enable the implementation of fatty acids, elements or stable isotope as authenticity tools by food control agencies. 650 $aFatty acids 650 $aIsotopes 650 $aMinerals 650 $aTraceability 650 $aÁcido Graxo 650 $aIsótopo 650 $aMicropogonias Furnieri 650 $aMineral 653 $aRastreabilidade 700 1 $aMAULVAULT, A. L. 700 1 $aNUNES, M. L. 700 1 $aSANTIAGO, D. A. 700 1 $aDENADAI, J. C. 700 1 $aFOGACA, F. H. 700 1 $aSANT'ANA, L. S. 700 1 $aDUCATTI, C. 700 1 $aBANDARRA, N. 700 1 $aCARVALHO, M. L. 700 1 $aMARQUES, A. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 61, n. 1, p. 194-200, Apr. 2015.
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Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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