BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  31/10/2016
Data da última atualização:  06/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MIELE, A.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV.
Título:  Grapevine yield components and composition of Isabel grape produced according to the organic and conventional systems.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  BIO Web of Conferences, v. 7., n. 01011[online], 2016.
DOI:  10.1051/bioconf/20160701011
Idioma:  Inglês
Notas:  Também publicado em: CONGRESSO MUNDIAL DA VINHA E DO VINHO, 39., 2016, Bento Gonçalves, RS. RS. Anais.... Bento Gonçalves, RS: OIV, 2016. Abstract 2016-1062, p. 44, 2016.
Conteúdo:  There is an increasing demand for organic grapes by the juice industry of Serra Gaucha, Brazil. This region presents a humid and hot summer, ideal climatic conditions for the development of a number of diseases. To control such diseases and problems brought about by other organisms, growers apply pesticides on the grapevines which may leave residues in grapes. However, in general, grapes produced by organic system have lower yield, but there is a lack of research data on this subject. Thus, an experiment was carried out over three years in order to compare the yield components and the physicochemical composition of the must of Isabel grapes conducted in both production systems. When the grapes were ripe, variables related to yield components were evaluated, such as the number of clusters/vine, yield/vine and weight/cluster. Then the grapes were sampled and taken to the laboratory where they were crushed and the musts were centrifuged and analyzed. The 3-year data mean were submitted to correlation analysis and Principal Component Analysis. The results show that conventional grapevines produced 2.18 times more than organic. However, the grapes from the organic system had higher density, Brix, pH, Brix/titratable acidity ratio, P and Mg but lower K, and Ca varied little between both production systems.
Palavras-Chave:  Diseases of plant; Fungi species; Uva Isabel.
Thesagro:  Doenca de planta; Uva.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1055651/1/bioconfoiv201601011.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV16881 - 1UPCAP - DD632.4
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1.Imagem marcado/desmarcadoFONTES, P. C. R.; FONTES, R. R.; PINTO, C. M. F.; NAZAR, R. A. Possibilidade de producao de cebola, na entressafra. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.6, n.1, p.53, maio 1988. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoABUD, H. F.; ARAUJO, E. F.; ARAUJO, R. F.; ARAUJO, A. V.; PINTO, C. M. F. Qualidade fisiológica de sementes das pimentas malagueta e biquinho durante a ontogênese. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 12, p. 1546-1554, dez. 2013. Título em inglês: Physiological quality of "malagueta" and "biquinho" pepper seeds during ontogeny.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, R. F.; ZONTA, J. B.; ARAUJO, E. F.; PINTO, C. M. F. Qualidades fisiológica e sanitária de sementes de pinhão-manso submetidas a tratamentos alternativos e químico, e ao armazenamento. Summa Phytopathol., v. 47, n. 3, p. 173-179, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Maranhão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoHORINO, Y.; PINTO, C. M. F.; MAKISHIMA, N.; CORDEIRO, C. M. T. Efeito do boro e do zinco na producao do pimentao Capsicum annuum L. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 20., 1980, Brasilia, DF. Resumos... Brasilia: EMBRAPA / EMBRATER / SOB, 1980. p.99.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoHORINO, Y.; PINTO, C. M. F.; MAKISHIMA, N.; CORDEIRO, C. M. T. Efeitos da calagem da materia organica e adubacao quimica na producao de pimentao, Capsicum annuum L. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 20., 1980, Brasilia, DF. Resumos... Brasilia: EMBRAPA / EMBRATER / SOB, 1980. p.98.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, C. M. F.; MAFFIA, L. A.; CASALI, V. W. D.; BETTIOL, W. Redução da incidência da podridão branca do alho por meio do composto aminofertil. Fitopatologia Brasileira, v.18, p.305, ago. 1993. Suplemento.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGODOI JUNIOR, M. A.; SOUSA, R. N.; MENDES, K. F.; PINTO, C. M. F.; RIBEIRO W. S. First report of infestation by Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae) on Cyperus esculentus (Poales: Cyperaceae). Brazilian Jounal of Biology, v. 84, e284933, 2024. 2 p.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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8.Imagem marcado/desmarcadoGODOI JÚNIOR, M. A.; PINTO, C. M. F.; SOUSA, R. N. de; MENDES, K. F.; RIBEIRO, W. S. Primeiro Relato de Infestação de Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae) em Cyperus esculentus (Poales: Cyperaceae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 57., 2024, Campinas. Olericultura 4.0: desafios e oportunidades. Anais... Campinas: Instituto Agronômico, 2024. Resumo 106.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, C. M. F.; SILVA, A. C. T.; FONSECA, M. C. M.; BERNARDES, P. C.; ROBERTO, C. D.; NOVAES, F. J. M; PINHEIRO, P. F. Composição química de tubérculos de junça produzidos na Zona da Mata de Minas Gerais. In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DO BRASIL, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE FARMÁCIAS VIVAS, 3., Fortalieza, 2024. Anais... Fortaleza: Sociedade Brasileira de Plantas Medicinais, 2024. Resumo 687.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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10.Imagem marcado/desmarcadoDONZELES, S. M. L.; OLIVEIRA, C. L. de; PINTO, C. M. F.; RIBEIRO, M. de F.; SOARES, S. F.; VIOLENTO, G. B.; DONZELES, I. de F. L. Método treino & visita: uma alternativa para transferência de tecnologias para cafeicultores das Matas de Minas e promoção do desenvolvimento agrícola. Revista Elo - Diálogos em Extensão, Viçosa, v. 4, n. 1, jul. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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11.Imagem marcado/desmarcadoGODOI JÚNIOR, M. A.; SOARES, R. da S.; SOUSA, R. N. de; PINTO, C. M. F.; RIBEIRO, W. S.; MENDES, K. F. Cyperus esculentus L. como cultura agrícola no Brasil: quebra de dormência dos tubérculos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 57., 2024, Campinas. Olericultura 4.0: desafios e oportunidades. Anais... Campinas: Instituto Agronômico, 2024. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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12.Imagem marcado/desmarcadoGODOI JUNIOR, M. A.; SILVA, R. S. da; SOUSA, R. N. de; PINTO, C. M. F.; RIBEIRO, W. S.; MENDES, K. F. Yellow nutsedge (Cyperus esculentus L.) as an agricultural crop in Brazil: tuber dormancy breaking. Agronomy, v. 14, 688, 2024. PDF (13 p).
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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