BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  28/12/2011
Data da última atualização:  13/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ZULLO JÚNIOR, J.; PINTO, H. S.; ASSAD, E. D.; ÁVILA, A. M. H. de.
Afiliação:  JURANDIR ZULLO JÚNIOR, Cepagri/Unicamp; HILTON SILVEIRA PINTO, Cepagri/Unicamp; EDUARDO DELGADO ASSAD, CNPTIA; ANA MARIA HEUMINSKI DE ÁVILA, Cepagri/Unicamp.
Título:  Potential for growing Arabica coffee in the extreme south of Brazil in a warmer world.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Climatic Change, Dordrecht, v. 109, n. 3-4, p. 535-548, 2011.
DOI:  10.1007/s10584-011-0058-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agriculture appears to be one of the human activities most vulnerable to climatic changes due to its large dependence on environmental conditions. However, the diversity of Brazilian environmental conditions could be of great advantage to adapting this sector to new climatic conditions, which should be assessed as in this study on shifting Arabica coffee cultivation to the extreme south of the country. The methodology applied is the same the one used to define climatic risks in current productive regions of Brazil and their vulnerability to climatic change predicted by IPCC reports. The basic climatic parameters applied were frost probability and annual average temperature, since annual water deficit did not prove to be a restricting factor for Arabica coffee cultivation in the study area. The climatic conditions suitable for coffee production are: annual average temperature between 18o C and 22o C, annual water deficit less than 100 mm and frost probability (risk of lowest annual temperature less than 1o C) less than 25%. An area is said to have "low climatic risks" for coffee production when these three climatic conditions are met. Current climatic conditions were used and simulations of four temperature increases between 1o C and 4o C were also performed. The results indicated a substantial increase in the size of low climatic risks areas for the production of Arabica coffee in the extreme south of Brazil, mainly for mean temperature increases of 3o C in the study area in... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mudanças climáticas.
Thesagro:  Agricultura; Café; Coffea Arábica.
Thesaurus Nal:  Agriculture; Climate change.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
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CNPTIA16362 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoALFAYA, H.; PEDERZOLLI, E. M.; LÜDER, W. E.; SILVA, J. B. da; REIS, J. C. L.; SEELIG, M. Produção anual de forragem em campo natural na região da campanha - Rio Grande do Sul. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Anais... João Pessoa: SBZ: UFPB, 2006. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBARBOZA, D. P.; ANTHONISEN, D. G.; PEDERZOLLI, E. M. Compartilhamento de reagentes como ferramenta para a redução de custos e de impacto ambiental de laboratórios na Embrapa Clima Temperado. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIAS E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 15.; SIMPÓSIO SOBRE METODOLOGIAS DE LABORATÓRIO DE PESQUISA AGROPECUÁRIA, 2., Pelotas, 2010. A Pesquisa Agropecuária como instrumento para a competividade e o desenvolvimento sustentável: resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. Editado por Denilson Gouvea Anthonisen, Rosa Lia Barbieri, Glaucia de Figueiredo Nachtigal. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, T. M. T.; CAMARGO, R. R.; PEDERZOLLI, E. M.; RASEIRA, M. do C. B. Conservação e qualidade de pitangas (Eugenia uniflora L.) colhidas em três estádios de maturação. In: SIMPÓSIO NACIONAL DO MORANGO, 5.; ENCONTRO SOBRE PEQUENAS FRUTAS E FRUTAS NATIVAS DO MERCOSUL, 4., 2010, Pelotas. Palestras e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. p. 173
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, T. M. T.; PEDERZOLLI, E. M.; RASEIRA, M. do C. B. Comparação entre tamanho dos grãos de pólen de mirtileiro do grupo 'Rabbiteye' e 'Highbush'. In: SIMPÓSIO NACIONAL DO MORANGO, 5.; ENCONTRO SOBRE PEQUENAS FRUTAS E FRUTAS NATIVAS DO MERCOSUL, 4., 2010, Pelotas. Palestras e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. p. 168
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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