BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  07/07/2025
Data da última atualização:  07/07/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERTOLO, M. R. V.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; LAMONICA, G. C.; BEZERRA, C. C. O. N.; MARTINS, V. da C. A.; FERREIRA, M. D.; PLEPIS, A. M. de G.; BOGUSZ JUNIOR, S.
Afiliação:  UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP).
Título:  Improvement of the physical-chemical, microbiological, volatiles and sensory quality of strawberries covered with chitosan/gelatin/pomegranate peel extract-based coatings.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 471, 142755, 2025.
Páginas:  15 p.
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.142755
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the effects of chitosan/gelatin (CG) coatings containing pomegranate peel extract (PPE) on the physical-chemical, microbiological, volatile profile, and sensory characteristics of strawberries over 12 days of refrigerated storage. The coatings containing PPE minimized the weight loss of the fruits by 11 % and delayed their fungal contamination by 6–8 days. Uncoated fruits showed soluble solids content, pH, and titratable acidity values characteristics of highly deteriorated fruits. The coatings preserved the color, firmness, respiratory quotient, and bioactive compounds contents of the fruits. Uncoated strawberries showed a 39.4 % reduction in total volatile compounds, approximately 6 times greater than coated fruits. The severity of injuries caused by fungi was slowed down by the coatings. The sensory quality of the fruits was not affected, and the coatings cost was estimated at approximately $ 0.03/fruit, confirming that the materials developed can be used as natural coatings and a cheap alternative for strawberries preservation.
Palavras-Chave:  Chitosan-gelatin coatings; Pomegranate peel extract; Postharvest quality.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18725 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/622025/67
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, M. M.; GONÇALVES, L. C.; RODRIGUES, J. A. S.; KELLER, K. M.; ANJOS, G. V. de S. dos; OTTONI, D.; MICHEL, P. H. F.; JAYME, D. G. Chemical characteristics, aerobic stability, and microbiological counts in corn silage re-ensiled with bacterial inoculant. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 9, p. 1045-1052, Sept. 2018. Título em português: Características químicas, estabilidade aeróbia e contagem microbiológica de silagens de milho reensiladas com inoculante bacteriano.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoMARINHO, J. B. R.; CARVALHO, A. U.; PIEREZAN, F.; KELLER, K. M.; RIET-CORREA, F.; MELO, M. M.; SOTO-BLANCO, B. Comparação dos efeitos das folhas de Cestrum axillare Vell. com as saponinas isoladas em caprinos. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 5, p. 852-861, maio 2018 Título em inglês: Comparison of the effects of Cestrum axillare leaves with isolated saponins in goats.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoANJOS, C. V. S. dos; GONÇALVES, L. C.; RODRIGUES, J. A. S.; KELLER, K. M.; COELHO, M. M.; MICHEL, P. H. F.; OTTONI, D.; JAYME, D. G. Effect of re-ensiling on the quality of sorghum silage. Journal of Dairy Science, v. 101, p. 1-8, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoMICHEL, P. H. F.; GONÇALVES, L. C.; RODRIGUES, J. A. S.; KELLER, K. M.; RAPOSO, V. S.; LIMA, E. M.; SANTOS, F. P. C.; JAYME, D. G. Re-ensiling and inoculant application with Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici on sorghum silages. Grass and Forrage Science, Oxford, p. 1-9, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional