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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
25/11/2021 |
Data da última atualização: |
25/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAIXÃO, J. A. da; ARAÚJO NETO, J. F. de; NASCIMENTO, B. O. do; COSTA, D. M. da; BRANDÃO, H. N.; SOUZA, F. V. D.; SOUZA, E. H. de; ALVES, Q. L.; ERLING, S. B. L.; DAVID, J. P. de L. |
Afiliação: |
JULIANA AZEVEDO DA PAIXÃO, UFBA; JOSÉ FERNANDO DE ARAÚJO NETO, UFBA; BRUNA OLIVEIRA DO NASCIMENTO, UFBA; DIEGO MOTA DA COSTA, UEFS; HUGO NEVES BRANDÃO, UEFS; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; EVERTON HILO DE SOUZA, UFRB; QUIARA LOVATTI ALVES, FIOCRUZ; SAMILE BARRETO LIMA ERLING, UNIJORGE; JUCENI PEREIRA DE LIMA DAVID, UFBA. |
Título: |
Phharmacological actions of ananas comosus l. merril: revision of the works published from 1966 to 2020. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Pharmacognosy Reviews, v. 15, Issue 29, Jan./Jun., 2021. |
ISSN: |
0973-7847 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bromeliaceae family is very common in Brazilian territory, with approximately 56 genera registered. Ananas comosus (L.) Merr, known as pineapple, one of the most consumed tropical fruits in the world, is the most studied species among them. Additionally some of the plants in this family are used to treat several pathologies in traditional medicine, so this study synthesize the main pharmacological or biological actions of A. comosus and its varieties. A literature review was conducted from the main indexed databases (PubMed, SciELO, Science Direct, Lilacs) about the biological activities of the species A. comosus and its varieties. The Ananas comosus var. comosus was the most cited in the research, we found different secondary metabolites, mainly flavonoids, phenolic compounds and also the complex of enzymes bromelain which were mainly responsible for the fifteen pharmacological activities found, such as abortive, antioxidant activity, hypolipidemic and hypoglycemic. The results obtained in this work show that the species presents several pharmacological applications that can be exploited as a source for new chemical and biological studies that lead to the isolation of promising substances |
Thesagro: |
Abacaxi. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 4 | |
1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CORREA, O. L. dos S.; AGUSTINI, B. C.; FIGUEREDO, J. H. R.; MORINI, M. A. L.; SILVA, G. A. da; ZANUS, M. C. Perfil sensorial de vinhos elaborados por fermentação espontânea e com o Uso de Culturas Iniciadoras Comercial e Autóctone. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 391. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| ![Visualizar detalhes do registro](/consulta/web/img/visualizar.png) ![Acesso ao objeto digital](/consulta/web/img/pdf.png) ![Imprime registro no formato completo](/consulta/web/img/print.png) |
3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MARCONATTO, A. D.; OLIVEIRA, C. G. R. de; BASSO, F. L.; FIGUEREDO, J. H. R.; SCHMIDT, J. M.; SEBBEN, S. de S.; FRONZA, T. M.; FIALHO, V. M. Z. B. Segurança. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011. 1 folder. (Reciclando Idéias, 4).Tipo: Folder/Folheto/Cartilha |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREZ, E. A. P.; OLIVEIRA, C. G. R. de; FIGUEREDO, J. H. R.; SILVA, G. A. da; GIRARDI, C. L. Planejamento e implantação do sistema de gestão da qualidade na Embrapa Uva e Vinho. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIAS E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 19.; SIMPÓSIO SOBRE PROCEDIMENTOS ANALÍTICOS E A RASTREABILIDADE DOS RESULTADOS DA AGROPECUÁRIA, 6., 2014, Fortaleza, CE. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2014. p. 14.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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