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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/02/2015 |
Data da última atualização: |
03/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CADEMARTORI, P. H. G. de; BOLZON de MUNIZ, G. I.; MAGALHAES, W. L. E. |
Afiliação: |
Pedro Henrique Gonzalez de Cademartori, Doutorando da UFPR; Graciela Inês Bolzon de Muniz, UFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF. |
Título: |
Changes of wettability of medium density fiberboard (MDF) treated with He-DBD plasma. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Holzforschung, v. 69, n. 2, p. 187-192, 2015. |
DOI: |
10.1515/hf-2014-0017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effects of two power levels (50 and 150 W) and five time levels (10, 20, 40, 60 and 120 s) of glow discharge in helium dielectric barrier discharge (He-DBD) has been investigated in the context of surface modification of medium density fiberboard (MDF) panels. He-DBD elevated the surface wettability of MDF panels as assessed by dynamic contact angle (CA) measurements including the determination of surface free energy, droplet volume and spreading contact area of droplets. The chemical changes of the MDF surfaces were also characterized by X-ray photoelectron spectroscopy (XPS). Expectedly, the apparent CA and droplet volume decreased with increasing power and time of glow discharge, mainly at the 150 W power level. The oxygen content of the surfaces, the surface free energy and the spreading contact area increased upon treatment. At higher energy levels the treatment time could be reduced, which is essential for future applications in industrial processes. |
Palavras-Chave: |
Ângulo de contato aparente; Apparent contact angle; Dielectric barrier discharge; MDF; Modificação da superfície; Molhabilidade; Surface free energy; Surface modification; XPS. |
Thesagro: |
Plasma; Tratamento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
2. |  | ZORTÉA-GUIDOLIN, M. E. B.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. C. B. de. Potencial de uso do pinhão da araucária no desenvolvimento de produtos de conveniência por extrusão termoplástica. In: SEMINÁRIO SUL-BRASILEIRO SOBRE A SUSTENTABILIDADE DA ARAUCÁRIA, 3., 2018, Passo Fundo. Uso sustentável Produção Inovação Educação Legislação Conservação: anais. Passo Fundo: Livraria e editora Werlang, 2018. p. 24-27. p. 24-27 Organizadores Cristiano Roberto Buzatto, Nêmora Pauletti Prestes, Jaime Martinez, Alexandre Augusto Nienow.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas. |
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5. |  | ZORTÉA-GUIDOLIN, M. E. B.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. C. B. de; DEMIATE, I. M.; SCHEER, A. P. Influence of extrusion cooking on in vitro digestibility, physical and sensory properties of brazilian pine seeds flour (Araucaria Angustifolia). Journal of Food Science, v. 82, n. 4, p. 977-984, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 5 | |
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