BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/07/2023
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DUARTE, G.; FELBERG, I.; CALADO, V.; DE PAULA, J.; JESUS, M. S. C. de; DELIZA, R.; MIGUEL, M. A. L.; FARAH, A.
Afiliação:  GISELLE DUARTE, UFRJ; IFRJ; ILANA FELBERG, CTAA; VERONICA CALADO, UFRJ; JULIANA DE PAULA, UFRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; MARCO ANTONIO L. MIGUEL, UFRJ; ADRIANA FARAH, UFRJ.
Título:  Fermented Soy-coffee Pudding Dessert Containing Probiotics: Product Formulation and Evaluation of Compositional Changes during Fermentation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Food and Nutrition Research, v. 11, n. 5, p. 333-344. 2023
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed at developing a probiotic fermented soymilk-based dessert containing coffee and soybean hull. Nine fermented formulations were elaborated with 10% powdered soymilk (w/v), varying percentages of sugar, arabica soluble coffee, and soy hull. They were fermented with probiotic strains of Lactobacilli and Bifidobacteria (106 CFU/mL). One hundred and twenty-nine adults from Rio de Janeiro/RJ and Curitiba/PR, Brazil, evaluated the acceptance of the formulated products. The final formulation was physicochemically characterized. During 6h fermentation, the probiotics count increased from 106 to 108 in both strains. The well-accepted formulation contained 15% sucrose, 1% soy hull, and 0.5 or 1.5 % soluble coffee (score: 6.6±1.5 on a 9-point-scale). Alternatively, sucrose can be replaced by other types of sweeteners. Young people (n=45) who drank 2-4 cups of coffee per day liked the product the most (score: 7.1±1.4). While fermentation did not affect the total soy isoflavones content, it decreased the content of coffee chlorogenic acids by 32.6% but produced bioavailable phenolic acids as metabolites. A decrease in the content of flatus-producing oligosaccharides was also observed. In conclusion, probiotics fermentation and the addition of arabica soluble coffee made possible the development of a well-accepted and potentially healthy beany-flavor-free, dairy-free, pudding-like dessert.
Palavras-Chave:  Dairy-free; Soy hull; Vegan.
Thesaurus Nal:  Phenolic compounds; Probiotics; Soymilk; Vegan diet.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15527 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, J. F.; COMMUNE, A. E.; VIEIRA, M. do C. Hydropower impacts of soil erosion: an environmental cost simulation model. In: CONFERENCE ON ENVIRONMETRICS IN BRAZIL, 1996, Sao Paulo. Abstracts. Sao Paulo: USP, 1996. p.N4-N5
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, M. do C.; HEREDIA ZÁRATE, N. A.; LEONEL, L. A. K. Plantas alimentícias não convencionais (Pancs). In: RETORE, M.; PEZARICO, C. R. (ed.). Tecnologias para a agricultura familiar. 4. ed. rev. e atual. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2020. p. 77-82, il. Color. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 122). TECNOFAM
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, M. do C.; ZÁRATE, N. A. H.; LEONEL, L. A. K. Plantas alimentícias não convencionais (PANCs). In: PEZARICO, C. R.; RETORE, M. (Ed.). Tecnologias para a agricultura familiar. 3. ed. rev. e atual. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2018. il. color. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 122). p. 79-84
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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4.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, M. do C.; ZÁRATE, N. A. H.; LEONEL, L. A. K. Plantas alimentícias não convencionais (Pancs). In: RETORE, M.; PEZARICO, C. R. (ed.). Tecnologias para a agricultura familiar. 4. ed. rev. e atual. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2024. p. 77-82, il. Color. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 122). TECNOFAM
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, D. G.; VIEIRA, M. do C.; ZARATE, N. A. H.; MARAFIGA, B. G.; PADOVAN, M. P. Adubação verde no crescimento e na produção de Schinus terebinthifolius, Hibiscus sabdariffa e Jacaranda decurrens. In:SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 4.; ENCONTRO DE PRODUTORES AGROECOLÓGICOS DE MS, 3., 2012, Glória de Dourados. O saber tradicional e o científico: a interação encurtando caminhos para o desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2012. 1 CD-ROM. Editado por: Leandro Fávio Carneiro, Milton Parron Padovan. Publicado também no Cadernos de Agroecologia, v. 7, n.2, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMESQUINI, R. M.; SCHWAN-ESTRADA, K. R. F.; GODOY, C. V.; VIEIRA, R. A.; ZARATE, N. A. H.; VIEIRA, M. do C. Escala diagramática para a quantificação de Septoria apiicola e Cercospora arracacina em mandioquinha-salsa. Tropical Plant Pathology, Lavras, v. 34, n. 4, p. 250-255, Jul./Aug. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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