BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  13/12/2017
Data da última atualização:  14/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LO, E. L.; SILVA, A.; BERGIER, I.; MCGLUE, M. M.; SILVA, B. L. de P.; SILVA, A. P. S.; PEREIRA, L. E.; MACEDO, H. de A.; ASSINE, M. L.; SILVA, E. R. dos S. da.
Afiliação:  EDWARD L. LO, UNIVERSITY OF KENTUCKY-UK; AGUINALDO SILVA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul- Campus do Pantanal; IVAN BERGIER TAVARES DE LIMA, CPAP; MICHAEL M. MCGLUE, University of Kentucky-UK; BEATRIZ LIMA DE PAULA SILVA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul- Campus do Pantanal; ANA PAULA SOUZA SILVA, BOLSISTA EMBRAPA PANTANAL; LUCIANA ESCALANTE PEREIRA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul- Campus do Pantanal; HUDSON DE AZEVEDO MACEDO, Universidade Estadual Paulista; MARIO LUIS ASSINE, Universidade Estadual Paulista; EDSON RODRIGO DOS SANTOS DA SILVA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - Campus do Pantanal.
Título:  Spatiotemporal evolution of the margins of lake Uberaba, Pantanal Floodplain (Brazil).
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  GEOGRAFIA, Rio Claro, v. 42, n. 3, p. 159-173, set./dez. 2017.
Idioma:  Português
Notas:  Especial - GeoPantanal 6.
Conteúdo:  Aquatic macrophytes are important components of wetland ecosystems, and studying them contributes to a better understanding of ecological succession in the Pantanal. The function and history of floating macrophytes on the shores of Lake Uberaba, located on the Paraguay River floodplain, were examined. A multitemporal analysis of Landsat satellite images in the years 1984-2015 was conducted. For the analysis, a land cover map was generated with three classes: water, aquatic macrophytes, and surroundings (undefined vegetation). The results revealed ~21.4% decrease in open water area of the lake over a period of 26 years (-4.7 km2/yr.). The expansion of vegetation helps explain the loss of open water and the recent shrinkage of Lake Uberaba. Macrophyte surface area along the lake margins grew by 1.4 km2/yr. Through ecological succession, the growth and decay of aquatic plants (r-strategists) along the lake shore likely provided the soil substrate needed for colonization by terrestrial plant assemblages (k-strategists). This hypothesis that we propose to describe the evolution of dynamic geomorphological processes in Lake Uberaba should be tested in other areas to verify its applicability to similar systems.
Thesagro:  Ecologia aquatica; Geomorfologia; Planta aquatica; Sensoriamento Remoto.
Thesaurus Nal:  Aquatic plants; Macrophytes; Remote sensing.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
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CPAP60048 - 1UPCAP - DDSP1849118491
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1.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, F. V.; MELO, I. S. de; VICENTE, E. Degradação de cafeína por Pseudomonas spp., endofítica de café. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 22., Florianópolis. Anais... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2003.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, F. V.; MELO, I. S. de; VICENTE, E. Pseudomonas putida, endofítico de café, como degradador de cafeína. In: SIMPÓSIO, 4., REUNIÃO DE AVALIAÇÃO DO PROGRAMA BIOTA/FAPESP, 4., Águas de Lindóia, 2003. Anais... Águas de Lindóia: FAPESP, 2003.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, D. de G. C.; BERBARI, S. A. G.; PRATI, P.; FAKHOURI, F. M.; QUEIROZ, F. P. C.; VICENTE, E. Reducing fat uptake in cassava product during deep-fat frying. Journal of Food Engineering, Maryland Heights, v. 94, n. 3-4, p. 390-394, oct. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRETORE, M.; ALVES, J. P.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; GALEANO, E. S. J.; ORRICO, A. C. A.; FERNANDES, T.; VICENTE, E. F.; LOPES, L. da S. Silagem de ração mista total com capim-elefante cv. BRS Capiaçu. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2022. 7 p. (Embrapa Agropecuária Oeste. Comunicado técnico, 269).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBERBARI, S. A. G.; PRATI, P.; FREITAS, D. de G. C.; VICENTE, E.; ORMENESE, R. de C. S. C.; FAKHOURI, F. M. Utilização de coberturas comestíveis para redução de absorção de gordura em produtos estruturados pré-fritos congelados de mandioca. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 14, n. 3, p. 172-180, jul./set. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, R. M. L.; TERRA, N. N.; LUDKE, J. V.; FRIES, L. L. M.; MIGUEL, A. M. R. O.; VICENTE, E.; GARCIA-NOGUEIRA, J. A.; HORTOS, M.; TERRA, A. de M. Fatty acid modification of pig meat and its impact on Italian salami manufacture. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY, 49.; BBRAZILIAN CONGRESS OF MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2., 2003, Brasília, DF. 2 p.
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRETORE, M.; ORRICO JÚNIOR, M. A. P.; GALEANO, E. S. J.; ALVES, J. P.; FERNANDES, T.; ORRICO, A. C. A.; VICENTE, E. F.; MACHADO, L. A. Z.; CECCON, G. Produtividade e valor nutricional de silagem pré-secada e feno de consórcios de P. maximum cv. BRS Tamani com leguminosas. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2021. (Embrapa Agropecuária Oeste. Comunicado técnico, 267).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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