BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/08/2022
Data da última atualização:  31/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LESSA, V. L.; OMURA, M. H.; PACHECO, S.; OLIVEIRA, E. B. DE; BARROS, F. A. R. DE.
Afiliação:  VINÍCIUS LOPES LESSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MICHELE HARUMI OMURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; SIDNEY PACHECO, CTAA; EDUARDO BASÍLIO DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; FREDERICO AUGUSTO RIBEIRO DE BARROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Obtention and evaluation of physico-chemical and techno-functional properties of macauba (Acrocomia aculeata) kernel protein isolate.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 161, e 11848, p. 1-13, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111848
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The consumption of plant proteins is increasing worldwide. These proteins have an important role in human nutrition as well as in the technological properties of foods. Thus, there is a great interest in exploring new sources of plant proteins, such as macauba (Acrocomia aculeata), which is a promising tropical palm tree, native to Brazil, whose fruits are rich in oil, proteins and dietary fiber. Hence, the objective of this work was to obtain and evaluate the physico-chemical and techno-functional properties of the macauba kernel protein isolate (MKPI). Defatted macauba kernel flour was obtained and used to produce the MKPI by isoelectric precipitation. Then, the proximate composition, amino acid profile, and physico-chemical and techno-functional properties of the MKPI were determined. The MKPI stood out for its high protein content (94.9%) and high levels of arginine (16.21%) and glutamate (20.84%). The MKPI average isoelectric point was at pH 4.9 and its proteins showed low solubility in the pH range from 4.0 to 6.0. Moreover, the hydrophobicity of MKPI proteins was higher at pH 3.5 than at pH 7.0, and they had higher oil holding capacity (153.77%) than water holding capacity (97.29%). Regarding the MKPI emulsifying and gelling properties, emulsions with 0.5% and 1.0% of MKPI remained stable during storage and the minimum gelling concentration was 14%. Thus, the MKPI has a great potential to be produced and used by the food industry due to its nutritional and techno-func... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Capacidade de retenção de óleo; Gelling propertie; Hidrofobicidade; Isoelectric precipitation; Oil holding capacity; Precipitação isoelétrica; Propriedade gelificante.
Thesagro:  Macaúba; Propriedade Físico-Química; Proteína Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology; Hydrophobicity; Plant-based foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSÓSA-GOMEZ, D. R.; VERA, M. L.; NASCA, A. J. Produccion de conidios de Nomuraea Rileyi (Farlow) Samson y su virulencia en orugas de Anticarsia gemmatalis Hübner. CIRPON - Revista de Investigacion, v. 8, n. 1-4, p. 79-84, 1990.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMURÚA, M. G.; FOGLIATA, S. V.; HERRERO, M. I.; VERA, M. A.; SÓSA-GOMEZ, D. R. Comparison of biological and reproductive parameters between Helicoverpa zea and Helicoverpa arm¡gera in Argentina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 27.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 10., 2018, Gramado, RS. Saúde, ambiente e agricultura: anais. Santo Antonio de Goiás: SEB: UFSM, 2018. v. 2. resumo. p. 156.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVERA, M. L.; TEIXEIRA, M. F. S.; VIDAURRE, T. C.; CESNIK, R. Produção de Colletotrichum gloeosporioides penz. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE FERMENTAÇÕES, 14., 2003, Florianópolis. [Anais...] Florianópolis: UFSC, 2003.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCESNIK, R.; TEIXEIRA, M. F. S.; VERA, M. L.; MORAES, R. de O.; VIDAURRE, T. C. Uma cepa entomopatogênica de colletotrichum gloeosporioides penz, produzida por fermentação no estado sólido. In: Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 71 (supl.): 192-194, 2004. Edição dos anais do XVII Reunião Anual do Instituto Biológico; II Congresso de Iniciação Científica em Ciências Agrárias, Biológicas e Ambientais, São Paulo/SP, 2004.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMURÚA, M. G.; FOGLIATA, S. V.; HERRERO, M. I.; VERA, M. A.; CASMUZ, A. S.; SÓSA-GOMEZ, D. R. Biological and reproductive parameters of Helicoverpa armigera and Helicoverpa zea reared on artificial diet in Argentina. Bulletin of Insectology, v. 74, n. 1, p. 55-64, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRULL, J.; ABRAHAM, S.; KOVALESKI, A.; SEGURA, D. F.; ISLAM, A.; WORNOAYPORN; DAMMALAGE, T.; SANTO TOMAS, U.; VERA, M. T. Random mating and reproductive compatibility among Argentinean and Southern Brazilian populations of Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae). Bulletin of Entomological Research, London, v. 102, n. 4, p. 435-443, ago. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, A. B. N.; MONTEIRO, M. A.; VÉRA, M. J. G.; COSTA, C. J.; RADKE, A. K.; XAVIER, F.; SILVA, R. N. O.; MORAES, D. M. Caracterização da embebição em sementes de amaranto. Informativo ABRATES, Curitiba, v. 23, n. 2, set. 2015. Número especial. Resumo apresentado no XIX Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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8.Imagem marcado/desmarcadoVERA, M. T.; PARANHOS, B. A. J.; COSTA, M. L. Z.; ADRISE, M. N.; DIAS, V. S.; VIRGINIO, J. F.; NAVA, D. E.; URAMOTO, K.; COSTA, K. Z.; FAGIONI, K. M.; LOPES, G. N.; WALDER, J. M. M. Mating compatibility between a laboratory strain and a wild population of Anastrepha fraterculus (Wiedemann) from Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FRUIT FLIES OF ECONOMIC IMPORTANCE, 8., Valencia, 2010. [Abstracts...] [Valencia]: Universitat Politècnica de Valencia, 2010, p. 243.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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9.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, A. B. N.; COSTA, C. J.; XAVIER, F. da M.; BRUNES, A. P.; DIAS, L. W.; RADKE, A. K.; ELBERHARDT, P. E. da R.; CAVALCANTE, J. A.; VERA, M. J. G.; TUNES, L. V. M. de; MORAES, D. M. de. Accelerated aging test in amaranth (Amaranthus cruentus L.) seeds. Australian Journal of Crop Science, v. 12, n. 3, p. 448-448, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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10.Imagem marcado/desmarcadoAGATA, K.; ALASAAD, S.; ALMEIDA-VAL, V. M. F.; ÁLVAREZ-DIOS, J. A.; BARBISAN, F.; BEADELL, J. S.; BELTRÁN, J. F.; BENÍTEZ, M.; BINO, G.; BLEAY, C.; BLOOR, P.; BOHLMANN, J.; BOOTH, W.; BOSCARI, E.; CACCONE, A.; CAMPOS, T. de; CARVALHO, B. M.; CLIMACO, G. T.; CLOBERT, J.; CONGIU, L.; COWGER, C.; DIAS, G.; DOADRIO, I.; FARIAS, I. P.; FERRAND, N.; FREITAS, P. D.; FUSCO, G.; GALETTI, P. M.; GALLARDO-ESCÁRATE, C.; GAUNT, M. W.; OCAMPO, Z. G.; GONÇALVES, H.; GONZALEZ, E. G.; HAYE, P.; HONNAY, O.; HYSENI, C.; JACQUEMYN, H.; JOWERS, M. J.; KAKEZAWA, A.; KAWAGUCHI, E.; KEELING, C. I.; YE-SEUL, K.; LA SPINA, M.; WAN-OK, L.; LESNIEWSKA, M.; YANG, L.; HAIXIA, L.; XIAOLIN, L.; LOPES, S.; MARTÍNEZ, P.; MEEUS, S.; MURRAY, B. W.; NUNES, A. G.; OKEDI, L. M.; OUMA, J. O.; PARDO, B. G.; PARKS, R.; PAULA-SILVA, M. N.; PEDRAZA-LARA, C.; PERERA, O. P.; PINO-QUERIDO, A.; RICHARD, M.; ROSSINI, B. C.; SAMARASEKERA, N. G.; SÁNCHEZ, A.; SANCHEZ, J. A.; SANTOS C. H. dos A.; SHINOHARA, W.; SORIGUER, R. C.; SOUSA, A. C. B.; SOUSA, C. F. da S.; STEVENS, V. M.; TEJEDO, M.; VALENZUELA-BUSTAMANTE, M.; VLIET, M. S. V. de; VANDEPITTE, K.; VERA, M.; WANDELER, P.; WEIMIN, W.; YONG-JIN, W.; YAMASHIRO, A.; YAMASHIRO, T.; CHANGCHENG, Z. Permanent genetic resources added to molecular ecology. Resources database 1 December 2010-31 January 2011. Molecular Ecology Resources, Oxford, v. 11, n. 3, p. 935-936, May 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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