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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
23/05/2005 |
Data da última atualização: |
17/01/2020 |
Autoria: |
MARIN, F. R.; ANGELOCCI, L. R.; RIGHI, E. Z.; SENTELHAS, P. C. |
Afiliação: |
FÁBIO RICARDO MARIN, CNPTIA; LUIZ ROBERTO ANGELOCCI, Esalq/USP; EVANDRO Z. RIGHI, Esalq/USP; PAULO CESAR SENTELHAS, Esalq/USP. |
Título: |
Evapotranspiration and irrigation requirements of a coffee plantation in Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 41, n. 2, p. 187-197, 2005. |
DOI: |
10.1017/S0014479704002480 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Crop evapotranspiration (ETc) was measured as evaporative heat flux from a drip-irrigated coffee (Coffea arabica) plantation with 5-year-old trees using the Bowen ratio-energy balance technique.Crop transpiration (T) was determined with the stem heat balance method. Irrigation requirements were determined by comparing the ETc and T with reference evapotranspiration (ETo) derived from the Penman-Monteith equation and expressed as the ETc/ETo (Kc) and T/ETo (Kcb) ratios. Also, relationships were established between ETc and T and class A pan evaporation (ECA). The influence of inter-row vegetation on ETc was analysed, since the measurements were taken in a period of transition between dry-wet seasons. The average Kc value obtained was 1.00. The strong coupling of coffee plants to atmospheric conditions and high sensitivity of coffee plants to large vapour pressure deficits and air/leaf temperatures caused variations in Kcb in relation to ETo. Kcb ranged from 0.67, when ETo exceeded 4 mm d?1, to 1.27 when ETo was less than 2 mm d?1. When vegetation did not occupy the inter-row ground spaces, T represented about 0.87ETc, but 0.68ETc when ground vegetation filled the inter-row spaces. |
Thesagro: |
Café; Evapotranspiração; Irrigação. |
Thesaurus Nal: |
Evapotranspiration; Irrigation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Origem |
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Registro |
Volume |
Status |
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Registros recuperados : 132 | |
5. |  | VASCONCELOS, M. A. M.; LOPES, A. de M. Avaliação dos parâmetros genéticos das gerações F1, F2, F3, F4 e F5 para o lançamento de cultivares de arroz no Estado do Pará. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA CNPq/FCAP/EMBRAPA, 6., 1996, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP, 1996. p. 43, 145.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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8. |  | VASCONCELOS, M. A. M.; KATO, O.; FREITAS, L. Experiências (técnicas e empíricas) para integração lavoura, pecuária e floresta em unidade familiar no PA Santa Ana, Mãe do Rio-Pará. In: ENCONTRO AMAZÔNICO DE AGRÁRIAS, 3., 2011, Belém, PA. A pesquisa como instrumento na consolidação de sistemas produtivos sustentáveis: anais. Belém, PA: UFRA, 2011. 1 CD-ROM. III ENAAg.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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10. |  | VASCONCELOS, M. A. M.; LOPES, A. M.; GALDINO, J. S. Desenvolvimento de cultivares de arroz para as condições de várzea no Estado do Pará. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 5., 1995, Belém, PA. Resumos... Belém, PA: FCAP, Unidade de Apoio à Pesquisa, 1995. p. 88, 130.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. |  | SILVA, P. A.; CARVALHO, A. V.; PINTO, C. A.; ASSIS, G. T.; VASCONCELOS, M. A. M. Caracterização físico-química de fruta estruturada mista obtida de polpas de taperebá e goiaba. In: FÓRUM DE PESQUISA, ENSINO, EXTENSÃO E PÓS-GRADUAÇÃO DA UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ, 4., 2007, Belém, PA. Universidade e sociedade: interação para o desenvolvimento do Estado do Pará. Belém, PA: UEPA, 2007. p. 187-193.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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