|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
16/12/2008 |
Data da última atualização: |
15/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
KUSER, P.; CUPRI, F.; BLEICHER, L.; POLIKARPOV, I. |
Afiliação: |
PAULA REGINA KUSER FALCAO, CNPTIA; FÁBIO CUPRI, Laboratório Nacional de Luz Síncrotron; LUCAS BLEICHER, USP; IGOR POLIKARPOV, USP. |
Título: |
Crystal structure of yeast hexokinase PI in complex with glucose: a classical "induced fit" example revised. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Proteins, v. 72, n. 2, p. 731-740, 2008. |
DOI: |
10.1002/prot.21956 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Hexokinase is the first enzyme in the glycolytic pathway that catalyzes the transfer of a phosphoryl group from ATP to glucose to form glucose-6-phosphate and ADP. Two yeast hexokinase isozymes are known, namely PI and PII. Here we redetermined the crystal structure of yeast hexokinase PI from Saccharomyces cerevisiae as a complex with its substrate, glucose, and refined it at 2.95 A resolution. Comparison of the holo-PI yeast hexokinase and apo-hexokinase structures shows in detail the rigid body domain closure and specific loop movements as glucose binds and sheds more light on structural basis of the "induced fit" mechanism of reaction in the HK enzymatic action. We also performed statistical coupling analysis of the hexokinase family, which reveals two co-evolved continuous clusters of amino acid residues and shows that the evolutionary coupled amino acid residues are mostly confined to the active site and the hinge region, further supporting the importance of these parts of the protein for the enzymatic catalysis. |
Palavras-Chave: |
Estrutura cristalina; Estrutura de raio-X de hexoquinase; Hexokinase X-ray structure; Statistical coupling analysis. |
Thesagro: |
Análise estatística; Glicose; Saccharomyces Cerevisiae. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01831naa a2200253 a 4500 001 1009610 005 2020-01-15 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/prot.21956$2DOI 100 1 $aKUSER, P. 245 $aCrystal structure of yeast hexokinase PI in complex with glucose$ba classical "induced fit" example revised.$h[electronic resource] 260 $c2008 520 $aHexokinase is the first enzyme in the glycolytic pathway that catalyzes the transfer of a phosphoryl group from ATP to glucose to form glucose-6-phosphate and ADP. Two yeast hexokinase isozymes are known, namely PI and PII. Here we redetermined the crystal structure of yeast hexokinase PI from Saccharomyces cerevisiae as a complex with its substrate, glucose, and refined it at 2.95 A resolution. Comparison of the holo-PI yeast hexokinase and apo-hexokinase structures shows in detail the rigid body domain closure and specific loop movements as glucose binds and sheds more light on structural basis of the "induced fit" mechanism of reaction in the HK enzymatic action. We also performed statistical coupling analysis of the hexokinase family, which reveals two co-evolved continuous clusters of amino acid residues and shows that the evolutionary coupled amino acid residues are mostly confined to the active site and the hinge region, further supporting the importance of these parts of the protein for the enzymatic catalysis. 650 $aAnálise estatística 650 $aGlicose 650 $aSaccharomyces Cerevisiae 653 $aEstrutura cristalina 653 $aEstrutura de raio-X de hexoquinase 653 $aHexokinase X-ray structure 653 $aStatistical coupling analysis 700 1 $aCUPRI, F. 700 1 $aBLEICHER, L. 700 1 $aPOLIKARPOV, I. 773 $tProteins$gv. 72, n. 2, p. 731-740, 2008.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 16 | |
3. |  | MACEDO, E. F. A.; VASCONCELOS, J. C.; SILVA, A. R. L. B. Avaliação de unidades demonstrativas da cultura da mamona no município de Itaetê, Chapada Diamantina, BA. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010.Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
|    |
5. |  | MACEDO, E. F. A.; VASCONCELOS, J. C.; SANTIAGO, A. N.; SILVA, V.; DOURADO, V. V. Espaçamento da linhagem de mamona (Ricinus communis L.) EBDA-35 no município de Itaetê-BA. CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 5.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 2.; FÓRUM CAPIXABA DE PINHÃO-MANSO, 1., 2012, Guarapari. Desafios e Oportunidades: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. p. 298Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
|    |
8. |  | MACÊDO, E. F. A.; VASCONCELOS, J. C.; SANTOS, A. C. dos; SANTOS, A. S.; ALMEIDA, A. O.; SANTOS, G. B. dos; SILVA, A. D. Avaliação de unidades demonstrativas das cultivares de amendoim BR1 e BRS branco rasteiro no município de Itaetê, Chapada Diamantina, Bahia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 5.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 2.; FÓRUM CAPIXABA DE PINHÃO-MANSO, 1., 2012, Guarapari. Desafios e Oportunidades: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. p. 47Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
|    |
9. |  | VASCONCELOS, J. C. S.; SPERANZA, E. A.; ANTUNES, J. F. G.; BARBOSA, L. A. F.; CHRISTOFOLETTI, D.; SEVERINO, F. J.; CANÇADO, G. M. de A. Development and validation of a model based on vegetation indices for the prediction of sugarcane yield. AgriEngineering, v. 5, n. 2, p. 698-719, June 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
|    |
10. |  | VASCONCELOS, J. C. S.; ARANTES, C. S.; SPERANZA, E. A.; ANTUNES, J. F. G.; BARBOSA, L. A. F.; CANÇADO, G. M. de A. Predicting sugarcane yield through temporal analysis of satellite imagery during the growth phase. Agronomy, v. 15, n. 4, 793, Apr. 2025.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
|    |
11. |  | MACÊDO, E. F. A.; VASCONCELOS, J. C.; SANTOS, A. C. dos; SANTOS, A. S.; ALMEIDA, A. O.; SANTOS, G. B. dos; SILVA, A. D. Levantamento dos custos de produção de 01 HÁ de mamona irrigada consorciada com melancia do municipio de Itaetê, Chapada Diamantina, Bahia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 5.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 2.; FÓRUM CAPIXABA DE PINHÃO-MANSO, 1., 2012, Guarapari. Desafios e Oportunidades: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. p. 51Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
|    |
12. |  | CHRISTOFOLETTI, D.; VASCONCELOS, J. C. S.; BARBOSA, L. A. F.; SPERANZA, E. A.; ANTUNES, J. F. G.; CANÇADO, G. M. de A. Utilização de índices de vegetação espectrais na predição da produtividade em cana-de-açúcar. In: MOSTRA DE ESTAGIÁRIOS E BOLSISTAS DA EMBRAPA AGRICULTURA DIGITAL, 1., 2022, Campinas. Resumos... Campinas: Embrapa Agricultura Digital, 2022. p. 38. (Embrapa Agricultura Digital. Eventos técnicos & científicos, 1).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
|    |
13. |  | SILVA, E. M. da; COUTO, C. A. do; SILVA, A. G. da; OLIVEIRA, M. T. P.; VASCONCELOS, J. C. de; DUTRA, A. M.; SOBREIRA, E. de A.; SILVA, A. R. da. Avaliação das características de palha de diferentes cultivares de milho na região de Goianésia, GO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
14. |  | SANTOS, D. P. dos; SOARES, A.; MEDEIROS, G. de; CHRISTOFOLETTI, D.; ARANTES, C. S.; VASCONCELOS, J. C. S.; SPERANZA, E. A.; BARBOSA, L. A. F.; ANTUNES, J. F. G.; CANÇADO, G. M. de A. Evaluation of sugarcane yield response to a phosphate-solubilizing microbial inoculant: using an aerial imagery-based model. Sugar Tech, v. 26, n. 1, p. 143-159, Feb. 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
|    |
15. |  | OLIVEIRA, M. T. P.; COUTO, C. A. do; SILVA, E. M. da; SILVA, A. G. da; DUTRA, A. M.; VASCONCELOS, J. C. de; SOBREIRA, E. de A.; SILVA, A. R. da. Avaliação de estande inicial e final em cultivares de milho em Goianésia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
16. |  | CANÇADO, G. M. de A.; VASCONCELOS, J. C. S.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; CHRISTOFOLETTI, D.; SEVERINO, F. J.; PINTO JUNIOR, A. S.; MEDEIROS, G. de; BARBOSA, L. A. F.; SPERANZA, E. A.; ANTUNES, J. F. G. Utilização de inoculante líquido solubilizador de fosfato formulado a base dos isolados de Bacillus megaterium (b119) e Bacillus subitilis (b2084) no plantio da cana-de-açúcar. Campinas: Embrapa Agricultura Digital, 2021. 25 p. il. color. (Embrapa Agricultura Digital. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 49).Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Milho e Sorgo. |
|    |
Registros recuperados : 16 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|