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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  20/01/2025
Data da última atualização:  20/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEDRONE, I. S.; NARITA, I. M. P.; SILVEIRA, M. M. DA; BASSINELLO, P. Z.; VANIER, N. L.; COLUSSI, R.
Afiliação:  ISABEL SANTOS PEDONE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ISABELA MENDES PACHECO NARITA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MIRIÃ MIRANDA DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNAT; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANA COLUSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Enhancing quick-cooking bean quality: the impact of salt concentrations on soaking of fresh and aged brazilian genotypes.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food and Humanity, v. 3, 2024, 100422.
Páginas:  9 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foohum.2024.100422
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aim: This study aimed to investigate the feasibility of preparing quick-cooking beans from freshly harvested and aged beans with HTC defects from two Brazilian bean genotypes and to evaluate the influence of different salt concentrations in the soaking step. Method: Two Brazilian bean genotypes (BRS Estilo and BRS Esteio) that were freshly harvested and aged with hard-to-cook (HTC) defects were used to produce quick-cooking beans by testing different treatments with saline solutions (0.5 %, 1.0 %, and 1.5 %) sodium bicarbonate [NaHCO3] and sodium chloride [NaCl]) in the soaking stage. The cooking time, water absorption, damaged grains, colorimetric profile, visual characteristics, and hardness were analyzed. Results: The use of salts in the soaking step promoted reductions of up to 95 % in the cooking time of the beans. The shortest cooking times and highest water absorption were observed with NaHCO3 treatments. After processing, browning of the tegument was observed in BRS Estilo, whereas BRS Esteio exhibited the opposite behavior. Beans soaked in NaHCO3 showed higher levels of damage, regardless of the evaluated genotype; however, HTC beans showed less damage and higher hardness than freshly harvested beans. Conclusion: Different concentrations of NaCl and NaHCO3 enabled the elaboration of beans with greater water. absorption capacity, shorter cooking times, and lower hardness. The 1.0 % NaCl treatment produced quick-cooking beans with better characteristics. The use of sa... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Common beans; Cooking time; Hard to cook; Soaked.
Thesaurus Nal:  Sodium bicarbonate; Sodium chloride.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
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CNAT181 - 1UPCAP - DDPED
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1.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, D; STUART, G. R. Caracterizacao da composicao quimica de oleo de tangerina e grapefruit. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.42-3, ref. 0041-176.2.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; LOPES, D.; OLIVEIRA, J. V. Current investigation on orange peel oil fractionation. In: INTERNATIONAL CITRUS SYMPOSIUM, 2000, Orlando, Florida, USA. Programa and abstracts... Perfumer & Flavorist, v.25, n.1, p.12, 2000.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; LOPES, D.; OLIVEIRA, J. V. Deterpenation of Brazilian orange peel oil by vacuum distillation. Journal of the American Oil Chemists Society, Chicago, v. 78, n. 10, p. 1041-1044, 2001. Na publicação Daise Lopes.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; DARIVA, C.; LOPES, D.; ULLER, A. M. C.; OLIVEIRA, J. V. Estudo do Fracionamento do oleo de Laranja com CO2 - Sc. In: ENCONTRO DE EXTRACAO SUPERCRITICA DE PRODUTOS NATURAIS, 3., 1999, Rio de Janeiro, RJ. Resumos... Rio de Janeiro, 1999. p.44.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; DARIVA, C.; LOPES, D.; ULLER, A. MC.; OLIVEIRA, J. V. Fracionamento do oleo da casca de laranja com CO2-SC. In: ENCONTRO DE ENGENHARIA DE PROCESSOS DO MERCOSUL, 2., 1999, Florianopolis, SC. Resumo dos trabalhos... Florianopolis: Enpromer, 1999. v.1, p.714.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; LOPES, D.; ULLER, A. M. C.; OLIVEIRA, J. V. Desterpenacao do oleo da casca da laranja por destilacao a vacuo. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 3., 1999, Campinas, SP. Livro de resumos... Campinas, 1999. p. 147.
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