BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  21/08/2024
Data da última atualização:  21/08/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FIEBIG, M. S.; ANDRADE, D. R. M.; MINDELO, L. J. de O.; GOIS, J. S. de; LUNA, A. S.; PROVENZI, M. A.; MAGALHAES, W. L. E.; MIOTTO, M.; HELM, C. V.; PRUDENCIO, E. S.
Afiliação:  MATHEUS SBRUZZI FIEBIG, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LEANDRO JOSÉ DE OLIVEIRA MINDELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; JEFFERSON SANTOS DE GOIS, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ADERVAL S. LUNA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; MARCEL AFONSO PROVENZI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; MARILIA MIOTTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Pinhão potential and their parts (failures, shells, and almonds) in the elaboration of yogurts containing acai pulp: physicochemical, nutritional, and functional properties, antimicrobial activity, and multi-elemental profile.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 192, 114813, p. 1-15, 2024.
ISSN:  0963-9969
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114813
Idioma:  Português
Conteúdo:  This study applies natural resources, prioritizing recyclable and renewable inputs produced by pinh˜ao cultiva- tion, whose purpose is to use the failures, shells, and almonds as a source of bioactive compounds addition in yogurt, ensuring intelligent use of these natural resources. Thus, one açaí yogurt sample and eight yogurt for- mulations containing portions of pinh˜ao byproducts between 5 % and 10 % were elaborated. These formulations were compared regarding their physicochemical, nutritional, functional properties, antimicrobial activity, and multi-elemental profile properties. Enriching açaí yogurt with pinh˜ao byproducts does not significantly differ in protein, lipid, moisture, and mineral salt content between all samples with pinh˜ao byproducts. Açaí yogurts enriched with pinh˜ao byproducts had 5.71 to 26.07 % times total protein than the control sample, and total fiber also had a significant increase in samples ranging between 18.62 to 85.29 % times more than the control sample. Regarding color settings, all yogurt samples tended to be red–purple. A sample of açaí yogurt with pine nut flour and whole pine nut flour caused a biofilm mass amount of 46.58, 45.55, and 11.85 % for Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis and Pseudomonas aeruginosa. The behavior of pathogenic bacteria is related to the total polyphenol content in yogurts enriched with pinh˜ao byproducts, which increased from 8.27 to 18.24 mg/100 g. Yogurt with açaí enriched with whole pinh˜ao flou... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dairy product; Pinha.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Pinhão; Produto Derivado do Leite; Produto Florestal.
Thesaurus Nal:  Functional foods.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF59034 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, G. A.; JESUS, L. F. de; OLIVEIRA, M. O. dos S.; PANDA, A. P. P.; COLLICCHIO, E.; SOUZA, J. C. M. Adoção de tecnologias e lucratividade da produção de mandioca de mesa na região de Palmas-TO. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2022. 25 p. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 27).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, I. de O.; PASSOS, T. S.; CHIAPINNI, C.; SILVEIRA, G. K.; SOUZA, J. C. M.; COCA-VELLARDE, L. G.; DELIZA, R.; ARAÚJO, K. G. de L. Colour evaluation of a phycobiliprotein-rich extract obtained from Nostoc PCC9205 in acidic solutions and yogurt. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 92, n. 3, p. 598-605, Feb. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional