BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  04/08/2000
Data da última atualização:  24/01/2024
Autoria:  ORTOLANI, E. L.
Título:  Effects of Haemonchus contortus infection on sodium status of sheep.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, v. 30, n. 3, p. 521-523, jun. 2000.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782000000300026
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: Eight five-month-old male lambs received a diet with marginal levels of sodium (0.5 g Na/kg DM); four lambs were given a single dose of infective Haemonchus contortus larvae (4,600 L3/ head) and four were kept uninfected. The lambs were slaughtered 30 days after the infection. Sodium concentration was determined in the abomasal fluid at the slaughter. The balance between intake and faecal excretion of sodium was evaluated. Saliva was collected at days zero, 20 and 30 to determine the Na:K ratio. The mean total worm burden retrieved was 1390. The infection increased abomasal sodium concentration (p< 0.001) and reduced faecal sodium excretion (p<0.02), but there was not a significant relationship between worm burden and abomasal (p >0.082) or faecal sodium excretion (p>0.5). The higher the abomasum sodium concentration, the lower the faecal sodium excretion (p < 0.001). Apparent digestibility of sodium was similar between infected and uninfected. At the end of the experiment a slight decrease in the salivary Na:K ratio was observed, in animals of both groups, caused mostly by diet rather than the parasitism. It was concluded that although H. contortus infection increased the loss of sodium into the abomasum there was a greater compensatory intestinal absorption to prevent a significant change in the sodium status of sheep. [Efeitos da infecção de Haemonchus contortus sobre o status de sódio em ovinos.]. Oito cordeiros machos, com cinco meses de idade, receberam uma d... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nematodeo gastrintestinal.
Thesagro:  Deficiência; Infecção; Ovino; Sódio.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC5357 - 1ADDAP - DD2000.00000
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoOIRAM FILHO, F.; ZOCOLO, G. J.; CANUTO, K. M.; SILVA JUNIOR, I. J. da; BRITO, E. S. de. Productivity of a preparative high-performance liquid chromatography isolation of anacardic acids from cashew nut shell liquid. Separation Science Plus, Weinheim, v. 2, n. 6, p. 192-199, June 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSABINO, L. B. de S.; COPES, F.; SAULAIS, S.; BRITO, E. S. de; SILVA JÚNIOR, I. J. da; LE, T. C.; MATEESCU, M. A.; MANTOVANI, D. Anthocyanins formulated with carboxymethyl starch for gastric and intestinal delivery. Molecules, v. 27, n. 21, 7271, p. 1-19, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, E. S.; CARMONA, P. O.; MENDONCA, S.; DIAS, A. C. B.; CASTELLÓN, E. R.; CECILIA, J. A.; SILVA JÚNIOR, I. J. da; MONTEIRO, S. The role of carotenes in preventing oxidation during palm oil processing: adsorption studies. Industrial Crops and Products, v. 216, 118691, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, A. C. DE A.; LEITE, K. M.; BRAGA, A. R. C.; RIBEIRO, P. R. V.; ZOCOLO, G. J.; BRITO, E. S. de; SILVA JUNIOR, I. J. DA; SANT'ANA, H. B. DE. Aqueous two-phase anthocyanins partitioning from açai – laboratory scale-up. International Journal of Food Science and Technology, v. 58, p. 5269–5274, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional