BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Roraima.
Data corrente:  04/03/2020
Data da última atualização:  20/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOREIRA, G. M.; NICOLLI, C. P.; GOMES, L. B.; OGOSHI, C.; SCHEUERMANN, K. K.; SILVA-LOBO, V. L.; SCHURT, D. A.; RITIENI, A.; MORETTI, A.; PFENNING, L. H.; DEL PONTE, E. M.
Afiliação:  GLAUCIA M. MOREIRA, UFV; CAMILA P. NICOLLI, UFLA; LARISSA B. GOMES, UFLA; CLAUDIO OGOSHI, IRGA; KLAUS K. SCHEUERMANN, EPAGRI; VALACIA LEMES DA SILVA LOBO, CNPAF; DANIEL AUGUSTO SCHURT, CPAF-RR; ALBERTO RITIENI, UNIVERSIRTÀ DI NAPOLI FEDERICO, Napoli-Italy; ANTONIO MORETTI, INSTITUTE OF SCIENCE OF FOOD PRODUCTION, Bari-Italy; LUDWIG H. PFENNING, UFLA; EMERSON M. DEL PONTE, UFV.
Título:  Nationwide survey reveals high diversity of Fusarium species and related mycotoxins in Brazilian rice: 2014 and 2015 harvests.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Control, v. 113, 107171, July 2020.
ISSN:  0956-7135
DOI:  10.1016/j.foodcont.2020.107171
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Ninety three samples of rice were obtained from both research and commercial plots at eight rice-growing regions of Brazil. These were assessed for the presence of Fusarium species complex and 14 mycotoxins. A total of 352 Fusarium-like isolates were obtained from 85% of the samples and assigned to four species complexes (SC) based on morphological identification. F. incarnatum-equiseti was the most frequent (FIESC, 32.4%) followed by F. fujikuroi (FFSC, 26.1%), F. graminearum (FGSC, 24.7%) and F. chlamydosporum (FCSC, 16.8%). FGSC was limited geographically and dominant in the southern subtropical Brazil while the others occurred in all regions, particularly FIESC. The samples were individually contaminated with at least three and a maximum of eight mycotoxins. The most common were zearalenone (ZEA), beauvericin, and acetylated forms of deoxynivalenol (AcDON). In addition, enniatins, T-2, HT-2, DON, neosolaniol and moniliformin at lower frequency. The concentration levels were all below the Brazilian limits currently promugalted for DON (<750 ppb), and ZEA (<100 ppb). There was on sample with ZEA above the limit. Most mycotoxins toxins were found in both the husk and flour fractions, but AcDON tended to show higher concentration in the husk. Results of this survey extends the knowledge of the Fusarium complexes infecting rice and provides an update on the status of rice mycotoxin contamination at the country level, which can be considered generally safe. However, attention ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Arroz; Fusarium; Micotoxina; Oryza Sativa.
Thesaurus Nal:  Mycotoxins; Rice; Trichothecenes; Zearalenone.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35742 - 1UPCAP - DD20202020
CPAF-RR16048 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. do S. M.; SILVA, C. J. da; CRUZ, S. H. da; BATISTITE, M.; CARDOSO, C. A. L. Energy cultures and sustainable in biofuel production. Revista de Agricultura Tropical, v. 9, n. 1, e6719, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. do S. M.; KURIHARA, C. H.; SILVA, C. J. da; MORA JUNIOR, E.; SILVA, E. M.; BATISTOTE, M. Substratos sacarinos utilizados para a produção de bioetanol. In: SIMPÓSIO CIENTÍFICO SOBRE RECURSOS NATURAIS, 2017, Dourados. Ambientes e produtos naturais: uma visão disciplinar.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. do S. M.; MUELLER, L. P.; SILVA, C. J. da; KURIHARA, C. H.; CARDOSO, C. A. L.; BATISTOTE, M. Glycerol and ethanol accumulation profile of the yeast FT-858 on saccharine substrates. Ciência e Natura, v. 42, e52, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. do S. M.; SOUZA, E. F. de; AMORIM, M. G. de; RAMOS, T. C. P. M.; SANTOS, M. N.; KURIHARA, C. H.; SILVA, C. J. da; BATISTOTE, M. Análise da capacidadefermentativa de linhagens de Saccharomyces cerevisiae industriais em caldo de sorgo sacarino. In: SIMPÓSIO DE BIOQUÍMICA E BIOTECNOLOGIA, 6., 2017, Londrina. Expandindo horizontes: [anais...]. Londrina: Universidade Estadual de Londrina, 2017.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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