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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  11/11/2021
Data da última atualização:  12/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RODRIGUES, M.; NANNI, M. R.; SILVEIRA, C. A. P.; CEZAR, E.; SANTOS, G. L. A. A. DOS; FURLANETTO, R. H.; OLIVEIRA, K. M. DE; REIS, A. S.
Afiliação:  MARLON RODRIGUES; MARCOS RAFAEL NANNI; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; EVERSON CEZAR; GLAUCIO LEBOSO ALEMPARTE ABRANTES DOS SANTOS; RENATO HERRIG FURLANETTO; KARYM MAYARA DE OLIVEIRA; AMANDA SILVEIRA REIS.
Título:  Mining Co-products as Sources of Multi-nutrients for Cultivation of Brachiaria ruziziensis.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Natural Resources Research, v. 30, n. 1, Feb. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11053-020-09745-w
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the use of mining co-products from the Irati (rhythmite and bituminous shale) and Corumbataí Formations (clayey siltstone) as sources of multi-nutrients for the cultivation of Brachiaria ruziziensis. The treatments were arranged within the double factorial scheme (7 × 2), completely randomized with 10 replications and placed into pots inside a greenhouse. Two factors were evaluated: the type of co-product and the soil class (Arenosol and Ferralsol). The mining co-products were applied in their isolated form and in composite (blended) form. At 60 and 140 days after the application of treatments, the ions available in the soil were determined. After that, four Brachiaria ruziziensis plants were cultivated per pot. After 40 days of cultivation, the aerial part of the plants was cut. Afterward, the macronutrients, as well as the production of shoot dry mass of the plants, were determined. The application of co-products, in general, increased the pH and the contents of ions available: K+ (Mehlich-1), Mg2+, Ca2+, P, SO42− and Si. As a highlight, at 140 days, rhythmite was the most efficient co-product in increasing pH, Ca2+ and Mg2+, with increases of 23%, 241% and 722% in Arenosol, respectively. Also at 140 days, bituminous shale increased the contents of SO42− by 72% and 427% in Ferralsol and Arenosol, respectively. Moreover, the accumulation of K, Ca, Mg and S, as well as the production of shoot dry mass of Brachiari... Mostrar Tudo
Thesagro:  Brachiaria Ruziziensis; Mineração.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
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CPACT22021 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARIN, A.; SANTOS, D. M. M. dos. Interação da deficiência hídrica e da toxicidade do alumínio em guandu cultivado em hidroponia. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 10, p. 1267-1275, out. 2008. Título em inglês: Interaction of water stress and aluminum toxicity in pigeon pea cultivated in hydroponics.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCARLIN, S. D.; SANTOS, D. M. M. dos. Indicadores fisiológicos da interação entre deficit hídrico e acidez do solo em cana-de-açúcar. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 9, p. 1106-1113, set. 2009. Título em inglês: Physiological indicators of the interaction between water defi cit and soil acidity in sugarcane.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, D. M. M. dos; BANZATTO, D. A. Influência de herbicidas em macrófitas aquáticas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 6, p. 823-830, jun. 1998 Título em inglês: Effects of herbicides on aquatic macrophytes.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSIMÕES, F.; HAWERROTH, F. J.; SANT'ANNA, V.; CASTILHOS, M.; SANTOS, D. M. M. dos. Ensaios apresentam ótimas perspectivas de produção de mirtileiros com alto requerimento de frio e potencial de desenvolvimento de agroindústrias nos Campos de Cima da Serra. Jornal da Fruta, São Joaquim, SC, n. 28, v. 328, p. 10, jun. 2018.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMONTEIRO, J. G.; CRUZ, F. J. R.; NARDIN, M. B.; SANTOS, D. M. M. dos. Crescimento e conteúdo de prolina em plântulas de guandu submetidas a estresse osmótico e à putrescina exógena. Pesquisa agropecuária brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 1, p. 18-25, jan. 2014. Título em inglês: Growth and proline content in pigeon pea seedlings subjected to osmotic stress and to exogenous putrescine.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMARIN, A.; SANTOS, D. M. M. dos; BANZATTO, D. A.; CODOGNOTTO, L. M. Influência da disponibilidade hídrica e da acidez do solo no teor de prolina livre de guandu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 2, p. 355-358, fev. 2006 Notas Científicas. Título em inglês: Influence of water availability and soil acidity on the level of free proline in pigeon pea.
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