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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
03/05/2021 |
Data da última atualização: |
25/06/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PINHEIRO, S. S.; CARDOSO, L. de M.; ANUNCIAÇÃO, P. C.; MENEZES, C. B. de; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.; DELLA LUCIA, C. M.; SANT'ANA, H. M. P. |
Afiliação: |
SORAIA SILVA PINHEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; LEANDRO DE MORAIS CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; PAMELLA CRISTINE ANUNCIAÇÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CERES MATTOS DELLA LUCIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; HELENA MARIA PINHEIRO SANT’ANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Water stress increased the flavonoid content in tannin-free sorghum grains. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 100, 103892, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103892 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effect of water stress on the profile of flavonoids was evaluated in three tannin-containing (SC115, SC60, and SC720) and in three tannin-free (B.Tx635, SA 5330-MARTIN, and SC373) sorghum genotypes. Flavones, flavanones and 3-deoxyanthocyanidins were analyzed by high-performance liquid chromatography with diode array detection. The water stress x genotype interaction increased the sorghum flavones (ranging from 11.3?85.5 μg/g), flavanones (0.14?157.2 μg/g) and 3-deoxyanthocyanidins (5.2?245.3 μg/g) content. The effect of water stress on 3-deoxyanthocyanidins was related to the presence of tannin in sorghum genotypes. Water stress increased the functional potential of sorghum, especially in tannin-free genotypes, by increasing the flavone, flavanone and 3-deoxyanthocyanidin content. |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo; Desoxianocianidina; Estresse hídrico; Flavanona; Flavona. |
Thesagro: |
Flavonóide; Sorghum Bicolor; Tanino. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01740naa a2200313 a 4500 001 2131629 005 2024-06-25 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103892$2DOI 100 1 $aPINHEIRO, S. S. 245 $aWater stress increased the flavonoid content in tannin-free sorghum grains.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe effect of water stress on the profile of flavonoids was evaluated in three tannin-containing (SC115, SC60, and SC720) and in three tannin-free (B.Tx635, SA 5330-MARTIN, and SC373) sorghum genotypes. Flavones, flavanones and 3-deoxyanthocyanidins were analyzed by high-performance liquid chromatography with diode array detection. The water stress x genotype interaction increased the sorghum flavones (ranging from 11.3?85.5 μg/g), flavanones (0.14?157.2 μg/g) and 3-deoxyanthocyanidins (5.2?245.3 μg/g) content. The effect of water stress on 3-deoxyanthocyanidins was related to the presence of tannin in sorghum genotypes. Water stress increased the functional potential of sorghum, especially in tannin-free genotypes, by increasing the flavone, flavanone and 3-deoxyanthocyanidin content. 650 $aFlavonóide 650 $aSorghum Bicolor 650 $aTanino 653 $aComposto bioativo 653 $aDesoxianocianidina 653 $aEstresse hídrico 653 $aFlavanona 653 $aFlavona 700 1 $aCARDOSO, L. de M. 700 1 $aANUNCIAÇÃO, P. C. 700 1 $aMENEZES, C. B. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 700 1 $aDELLA LUCIA, C. M. 700 1 $aSANT'ANA, H. M. P. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 100, 103892, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro |
Volume |
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Registros recuperados : 31 | |
4. |  | SILVA, A. DA.; SANTOS, A. G. DOS.; BORSATO, A. V. Agroecologia e educação no campo: um sonho se tornando realidade na Escola Latino-Americana de Agroecologia. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 3.; ENCONTRO DE PRODUTORES AGROECOLÓGICOS DE MS, 2010, Corumbá, MS. Construindo um futuro sustentável: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste; Corumbá: Embrapa Pantanal; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2010. 1 CD-Rom. Disponível também em: Cadernos de Agroecologia, V. 5, n.1, 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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13. |  | ALBUQUERQUE, T. C. S. de; SANTOS, A. G. dos; LOPES, C. E. V. Transferência de tecnologia e construção de conhecimentos na implantação de sistemas agroflorestais com agricultores familiares do Caroebe, RR. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 10.; SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DO DISTRITO FEDERAL E ENTORNO, 5., 2017, Brasília. Agroecologia na transformação dos sistemas agroalimentares na América Latina: memórias, saberes e caminhos para o bem viver: anais. Brasília, DF: ABA, 2017. 5 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Maranhão; Embrapa Roraima. |
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14. |  | ALBUQUERQUE, T. C. S. de; SANTOS, A. G. dos; LOPES, C. E. V. (org.). Transferência de tecnologia e construção de conhecimentos na implantação de sistemas agroflorestais com agricultores familiares do Caroebe, RR. In: RODRIGUES, T. de A.; LEANDRO NETO, J.; GALVÃO, D. (Org.) Meio ambiente, sustentabilidade e agroecologia. Ponta Grossa (PR): Atena Editora, 2019. Cap. 11. (Meio Ambiente, Sustentabilidade e Agroecologia; v. 3)Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Maranhão; Embrapa Roraima. |
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17. |  | LIMA, Y. S.; SILVA, E. M. S. da; RIBEIRO, D. D.; ALMEIDA, J. C.; SOUZA, R. de L.; SANTOS, A. G. dos; RIBEIRO, M. de F. Irapuá (Trigona spinipes): potencial polinizadora da maniçoba (Manihot pseudoglaziolii)? In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE POLINIZAÇÃO, 2., 2016, Catalão, GO. Anais... São Carlos: UFG: Editora Cubo, 2016. p. 78.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. |  | SILVA, S. A. C. G. da; SANTOS, A. G. dos; SILVA, S. S. L.; LOGES, V.; SOUZA, F. H. D. de. Characterization and selection Brazilian native grasses for use as turfgrass. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GREENER CITIES FOR MORE EFFICIENT ECOSYSTEM SERVICES IN A CLIMATE CHANGING WORLD, 1., 2017, Bologna, Italy. Proceedings? Bologna, Italy: University of Bologna, 2017. p. 131. Editorial board: Francesco Orsini, Giorgio Prosdocimi Gianquinto, Teodoro Georgiadis, Marco Tempesta, Matteo D?Arco, Nicola Michelon, Giuseppina Pennisi.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 31 | |
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