BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  14/07/2011
Data da última atualização:  27/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DONATI, G. L.; ROSINI, F.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NOBREGA, J. A.
Afiliação:  GEORGE L. DONATI, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; FABIANA ROSINI, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; JOAQUIM A. NÓBREGA, UFSCar/SÃO CARLOS, SP.
Título:  Focused-microwave-unduced combustion: investigation of KCIO3 thermal decomposition as O2 source.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Analytical Methods, v. 3, n. 7, p. 1688-1691, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1039/C1AY05154G
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Potassium chlorate is proposed here as a chemical source of O2 in focused-microwave-induced combustion. The thermal decomposition of this compound generates enough O2 to maintain the combustion and participate in gas phase reactions responsible for HNO3 regeneration. An animal feed concentrate is the reference material and test sample used. Important parameters such as HNO3 concentration in the absorbing solution, volumes of igniting and oxidizing agents added to the sample, and microwave total incidence time were evaluated using a multivariate approach. The method efficiency was evaluated by determining both the residual carbon content (RCC) in the digestates and the recoveries of Ca, Mg, Mn, P and Zn using inductively coupled plasma optical emission spectrometry. Recoveries in the 82.3?102% range were obtained for all elements studied using 5 mL of an absorbing solution with 5.0 mol L?1 of HNO3, and adding 110 ?L of NH4NO3 6.0 mol L?1 plus 140 ?L of KClO3 0.5 mol L?1 to the solid sample, in a 7 min digestion program. A RCC value of 20% and a final acid concentration of 0.19 mol L?1 were obtained in the combustion of 100 mg of sample under optimized conditions. These preliminary results show the capabilities of a simple, inexpensive method with potential for different applications in procedures taking no longer than a few minutes. It is compatible with commercially available focused-microwave systems and requires no instrumental modification for its implementation.
Palavras-Chave:  Focused microwave unduced.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE20482 - 1UPCAP - DDPROCI-2011.00051DON2011.00051
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoOKAMOTO, F.; RODELLA, R. A. Características morfo-anatômicas e bromatológicas de folhas de amoreira em relação às preferências do bicho-da-seda. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 2, p.195-203, fev. 2006 Título em inglês: Mulberry leaf morphological, anatomical and bromatological characteristics in relation to silkworm preferences.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoJERBA, V. de F.; RODELLA, R. A.; FURTADO, E. L. Relação entre a estrutura foliar de feijoeiro e a pré-infecção por Glomerella cingulata f.sp. phaseoli. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 40, n. 3, p. 217-223, mar. 2005 Título em inglês: Relationship between bean leaf structure and the Glomerella cingulata f.sp. phaseoli preinfection.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoCAVARIANI, C.; TOLEDO, M. Z.; RODELLA, R. A.; FRANCA NETO, J. de B.; NAKAGAWA, J. Velocidade de hidratação em função de características do tegumento de sementes de soja de diferentes cultivares e localidades. Revista Brasileira de Sementes, v. 31, n. 1, p. 30-39, mar. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional