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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
13/06/2025 |
Data da última atualização: |
13/06/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, L. F. C. do; ALVES, B. J. R.; REIS, V. M. |
Afiliação: |
LUÍZ FELIPE COUTINHO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; VERONICA MASSENA REIS, CNPAB. |
Título: |
Initial growth response of twelve Saccharum Complex genotypes to inoculation using Nitrospirillum viridazoti. |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciência do Solo, v, 49, e0240056, 2025. |
ISSN: |
1806-9657 |
DOI: |
https://doi.org/10.36783/18069657rbcs20240056 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugar and alcohol production in Brazil comes from planting hybrids from the crossing of species belonging to the Saccharum Complex. However, little is known about the growth response of these genera to inoculation using a diazotrophic bacteria Nitrospirillum viridazoti strain BR11145, currently recommended in Brazil as an inoculant for sugarcane growth promotion. This study aimed to evaluate the initial growth of 12 sugarcane genotypes inoculated or not with the strain BR11145. After 109 days, plant growth, biomass and macronutrient accumulation were evaluated. Fresh and dry mass at the end of the trial showed a positive response to inoculation for the genotypes US72-1319, CPDAU 849678, and NG77-122 of S. spontaneum and for Fiji 10 of Miscanthus. A negative response was observed for Q45416 of Saccharum sp. The growth of S. spontaneum US72-1319 is significantly improved by the inoculation with BR11145, which leads to a high accumulation of nutrients, especially N, standing out among the genotypes tested |
Thesaurus Nal: |
Gluconacetobacter diazotrophicus; Nitrogen; Plant growth-promoting rhizobacteria. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 13 | |
1. |  | SANTANA, L. A. R.; CUNHA, D. S.; TEODORO, L. da C.; OTENIO, M. H.; RODARTE, M. Screening of protease-producing microorganisms from anaerobic biodigestion system of dairy cattle manure. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 2.; INTERNATIONAL WORKSHOP ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 3., 2022, Campinas. Personal nutrition, ageing and food science: proceedings. Campinas: Unicamp, 2022.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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2. |  | CERQUEIRA, A. F. L. W.; BRANDAO, H. de M.; TAVARES, G. D.; RODARTE, M. P. Ferulic acid: a review of mechanisms of action, absorption, toxicology, application on wound healing. Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry, v. 23, p. 1-10, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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6. |  | FEREIRA, R. K.; BESSA, N. F.; CERQUEIRA, A. F. L. W.; SILVA, M. R.; RODARTE, M. P.; RIBEIRO, J. B. Isolamento de bactérias láticas de queijos Minas Artesanais produzidos em cinco microrregiões do estado. In: CONGRESSO NACIONAL DE LATICÍNIOS, 32., 2019, Juiz de Fora. Resumos... Belo Horizonte: EPAMIG, 2019. p. 109.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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8. |  | BESSA, M. E. De; RODARTE, M. P.; OTENIO, M. H.; STRINGHETA, P. C.; OLIVEIRA, J. M. De; BARBOSA, J. C.; PINTO, M. A. De O. Sensory perception of the fermented goat milk: potential application of the DSC method. Food Science and Technology, v. 36, n. 3, p. 406-412, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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9. |  | SANTANA, L. A. R.; COELLI, C. S.; TEODORO, L. da C.; LIMA, J. C. F.; OTENIO, M. H.; RODARTE, M. P. Bioprospecção de microrganismos com potencial biotecnológico em sistema de tratamento de dejetos da pecuária leiteira. In: CONGRESSO NACIONAL DE LATICINIOS, 36., 2023, Juiz de Fora. Anais. Belo Horizonte: Epamig, 2023. p. 60-61.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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10. |  | GERHEIN, L.; TEODORO, L. da C.; PAIXÃO, A. O. R. da; COSTA, F. F.; OTENIO, M. H.; RODARTE, M. P.; HÚNGARO, H. M. Água utilizada em agroindústrias produtoras de Queijo Minas Frescal: diagnóstico da qualidade e desafios na potabilização. In: COSTA, F. F.; HÚNGARO, H. M.; RODARTE, M. P. (org.). Gestão, qualidade e inovações tecnológicas: produções acadêmicas em ciência e tecnologia do leite e derivados. Juiz de Fora: Editar, 2023. v. 1. p. 67-84.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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11. |  | PARMA, M. L. G.; BESSA, M. F.; PARADELO, L. de L.; CERQUEIRA, A. F. L. W.; RODARTE, M. P.; RIBEIRO, J. B. Caracterização molecular de bactérias ácido láticas de amostras de queijos artesanais de diferentes regiões do estado de Minas Gerais. In: CONGRESSO NACIONAL DE LATICÍNIOS, 32., 2019, Juiz de Fora. Resumos... Belo Horizonte: EPAMIG, 2019. p. 111.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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12. |  | SILVA, J. F. M.; ALONSO, B. V.; ALMEIDA, P. A. A.; BARBOSA, I. V.; PAULA, O. A. B. de; BARBOSA, L. R.; BRUNO, L. M.; MENEZES, L. D. M.; SILVA, M. R.; COSTA, G. M. da; RODARTE, M. P.; RIBEIRO, J. B. Searching for antibiotic-susceptible bioprotective lactic acid bacteria to control dangerous biological agents in artisanal cheese. Food Microbiology, v. 130, 104762, 2025.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Gado de Leite. |
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13. |  | NASCIMENTO, C. W.; OTENIO, M. H.; RODARTE, M. P.; HUNGARO, H. M.; CLARO, E. M. T.; SANTANA, L. R.; ARAUJO, L. de S.; MOREIRA, G. de M. M.; SANTOS, T. A.; ARCURI, P. B.; ARCURI, E. F.; SABINO, Y. N. V. Permeado de soro de leite obtido por osmose reversa como meio de cultivo para produção de biomoléculas por pseudomonas spp. In: COSTA, F. F.; HÚNGARO, H. M.; SILVA, J. P. S. S. da; RODARTE, M. P.; SILVA, P. H. D. da (org.). Gestão, qualidade e inovações tecnológicas: produções acadêmicas em ciência e tecnologia do leite e derivados. Juiz de Fora: Editar, 2024. v. 2. p. 77-100.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 13 | |
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