BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  18/11/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, H. P. G; GIROTO. A. S.; GUIMARÃES, G. G. F.; PUTTI, F. F.; PAVINATO, P. S.; TELES, A. P.; RIBEIRO, C.; FERNANDES, D. M.
Afiliação:  CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA.
Título:  Role of slow-release phosphate nanofertilizers in forage nutrition and phosphorus lability.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  ACS Agricultural Science & Technology, v. 2, 2022.
Páginas:  564–572
DOI:  10.1021/acsagscitech.2c00012
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Up to 80% of the applied phosphorus via fertilizers can be lost to the environment through adsorption and precipitation reactions. Although nanoparticulated fertilizers can improve phosphate efficiency, they should be kept with no agglomeration, e.g., by dispersing urea (nanocomposite), which also provides nitrogen for plants. Thus, we evaluated the phosphorus dynamics in the soil and nutrient supply to Panicum maximum cv. ?BRS Zuri? (Zuri grass) through three model nanocomposite fertilizers, hydroxyapatite (HAP), Bayovar rock phosphate (BAY), or triple superphosphate (TSP), dispersed in urea ́ −starch matrices in granular form. The experiments were done in pot experiments, analyzing the chemical composition of forage and soil after each cut. After four cuts, the treatment with the TSP nanocomposite resulted in a higher number of tillers and a higher root dry matter. However, HAP and its composites showed a similar performance to TSP in the first cut for these parameters. Plants grown with TSP have absorbed more phosphorus than those supplemented by nanocomposites (considering similar dry matter yields), which suggests that the release of nutrients from nanocomposites is better adjusted to plants? needs, promoting a better phosphorus use efficiency
Palavras-Chave:  Phosphate fertilizer efficiency; Zuri grass.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18117 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1492022/154
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, A. P.; PRADO, M. R. M.; HELM, C. V. Caracterização da composição química do resíduo da agroindústria do palmito de pupunha. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 14., 2015, Colombo. Anais... Colombo: Embrapa Florestas, 2015. p. 24-25. (Embrapa Florestas. Documentos, 278). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSERENA, N. N.; GODOY, R. C. B. de; PRADO, M. R. M. Avaliação de possíveis substituintes ao cloro para uso na sanitização de alimentos orgânicos. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 14, n. 2, p. 3359-3379, jul./dez. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSERENA, N. N.; GODOY, R. C. B. de; PRADO, M. R. M. A sanitização com peróxido de hidrogênio pode ser percebida pelo consumidor? In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 17., 2018, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2018. p. 23. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSERENA, N. N.; GODOY, R. C. B. de; PRADO, M. R. M. Efeito do tratamento térmico na composição físico-química e microbiológica de polpa de araçá amarelo. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 16., 2017, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2017. p. 49 (Embrapa Florestas. Documentos, 307).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, H. M. F. V. R.; BOLLER, C.; GODOY, R. C. B. de; PRADO, M. R. M. Fresh-cut produce: comparison between sanitation and production methods: organic versus conventional. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, v. 7, n. 4, p. 3038-3048, Apr. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMAIA, O. M. A.; SCHNEIDER, F. K.; MAIA, J. M.; SOUZA, M. F. G.; PRADO, M. R.; PENTEADO, S. do R. C.; REIS FILHO, W.; IEDE, E. T. Evaluation of the Pinus taeda quality using ultrasound. In: IEEE-UFFC JOINT SYMPOSIA, 2013, Prague. Abastracts. [S.l.]: ISSS: EFTF, 2013. Disponibilizado online. IUS2-PB1-1.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPRADO, M. R. V.; MORAES, M. F. de; RAMOS, F. T.; SANTOS, C. L. R. dos; CAMPOS, D. V. B. de; BARROS, G. T. Use of buffer methods to estimate the potential acidity of Mato Grosso soils. Ciência e Agrotecnologia, v. 44, e026019, 2020. Título em português: Uso de métodos tampões para estimar a acidez potencial de solos de Mato Grosso.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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