|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
28/11/2018 |
Data da última atualização: |
02/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BREDA. F. A. da F.; SILVA, T. F. R. da; SANTOS, S. G. dos; ALVES, G. C.; REIS, V. M. |
Afiliação: |
UFRRJ; THAMIRES FERREIRA RODRIGUES DA SILVA, UFRRJ; SILVANA GOMES DOS SANTOS, UFRRJ; GABRIELA CAVALCANTI ALVES, UFRRJ; VERONICA MASSENA REIS, CNPAB. |
Título: |
Modulation of nitrogen metabolism of maize plants inoculated with Azospirillum brasilense and Herbaspirillum seropedicae. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Archives of Microbiology, v. 201, n. 4, p. 547-558, 2019. |
DOI: |
10.1007/s00203-018-1594-z |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Maize is highly responsive to the application of nitrogen to achieve high productivity. Inoculation with diazotrophic bacteria can improve plant growth with low N fertilization. The objective was to evaluate the inoculation of two species of diazotrophs on N metabolism in maize plants, in the presence of two concentrations of nitrogen in a hydroponic system. A factorial arrangement composed of two N levels (3.0 and 0.3 mM), with the presence of Hs?Herbaspirillum seropedicae, and Ab?Azospirillum brasilense or not. The parameters used were dry mass; N, P, and K accumulation; nitrate reductase activity; soluble fractions in roots and leaves. The inoculation altered the N metabolism and promoted greater development of maize plants, as well as a higher accumulation of P and K in the shoots. A more intensive process of N assimilation was evidenced when the plants were inoculated with H. seropedicae, leading to increased levels of NO3− and reduced N-amino, sugars, and NH4+ in leaves associated with high N level, opposite of A. brasilense. |
Palavras-Chave: |
Inoculation Diazotrophs; Soluble fractions. |
Thesaurus Nal: |
Nitrogen. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 3 | |
1. |  | LORENZINI, J. P. S.; DELLA FLORA, M. A. L.; PILECCO, J. L.; PIETRO, P. S.; BRANDÃO, L. L.; OLIVEIRA, D. B. de; POSSANI, G.; HISANO, H. Pinhão-manso destoxificado na alimentação de tilápia-do-nilo: digestibilidade de nutrientes e energia. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 6., 2014, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
|    |
2. |  | MARTINELLI, S. G.; RADÜNZ NETO, J.; SILVA, L. P. da; BERGAMIN, G. T.; MASCHIO, D.; DELLA FLORA, M. A. L.; NUNES, L. M. da C.; POSSANI, G. Densidade de estocagem e frequência alimentar no cultivo de jundiá em tanques-rede. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 871-877, ago. 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
3. |  | ESPIRITO SANTO, A. H. do; DELLA FLORA, M. A. L.; PILECCO, J. L.; PIETRO, P. S.; BRANDÃO, L. L.; OLIVEIRA, D. B. de; POSSANI, G.; HISANO, H. Digestibilidade aparente de aminoácidos do farelo de pinhão-manso destoxificado para tilápia. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 6., 2014, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
|    |
Registros recuperados : 3 | |
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|