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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
12/09/2019 |
Data da última atualização: |
03/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BACILA, D. M.; LAZZAROTTO, M.; HANSEL, F. A.; SCHEUERMANN, G. N.; FEDDERN, V.; CUNHA JUNIOR, A.; IGARASHI-MAFRA, L. |
Afiliação: |
Danniele Miranda Bacila, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; GERSON NEUDI SCHEUERMANN, CNPSA; VIVIAN FEDDERN, CNPSA; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA; Luciana Igarashi-Mafra, UFPR. |
Título: |
Thermal profile of 4,40' dinitrocarbanilide determined by thermogravimetry differential scanning calorimetry mass spectrometry (TG DSC MS) and pyrolysis gas chromatography mass spectrometry (Py GC MS). |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 138, n. 1, p. 697-701, Oct. 2019. |
DOI: |
10.1007/s10973-019-08194-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nicarbazin is an anticoccidial used in poultry production. Its residue of concern left in chicken meat is 4,40 -dinitrocarbanilide (DNC) whose content can be reduced through meat thermal processing. Thermal analysis techniques can be considered to elucidate how DNC degradation proceeds. This study aimed to investigate the thermal behavior of DNC using TG-DSC-MS and Py-GC-MS. TG-DSC-MS data showed that DNC decomposition occurs in a single step (252-280 C) as an endothermic event (DH of 670 J g-1). Fragments detected at m/z 43, 44 and 65 indicated the release of isocyanic acid, carbon dioxide and 4-nitroaniline as breakdown products. In addition, Py-GC-MS analysis confirmed that DNC is thermally degraded above 250 C generating 4-nitrophenyl isocyanate and 4-nitroaniline as the major pyrolysis products. Findings obtained from thermal analysis herein are useful to better comprehend the DNC disappearance after submitting chicken meat to heat processing. |
Palavras-Chave: |
Análise térmica; Anticoccidial; Chemical residue; Residue degradation. |
Thesagro: |
Carne; Frango; Resíduo Quimico. |
Thesaurus Nal: |
Chicken meat; Nicarbazin; Thermal analysis. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 17 | |
3. |  | FANTATTO, R. R.; CHAGAS, A. C. de S.; FIGUEIREDO, A.; POLITI, F. A. S.; SORRECHIA, R.; CÓRDOBA, M. A. M.; PIETRO, R. C. L. R. Acaricidal activity of A. satureioides ethanolic extract associated or not with entomopathogenic fungus B. bassiana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 30., 2019, Maceió, Anais... Maceió: SBM, 2019.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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4. |  | FANTATTO, R. R.; GONZALEZ-GONZALES, M.; SANCHEZ, M.; CARBONEL BONELLO, J. D.; SONIA OMEDA, S.; VALCARCÉL SANCHO, F.; CHAGAS, A. C. de S.; PIETRO, R. C. L. R. Avaliação do potencial acaricida de extratos de Achyrocline satureioides frente a larvas do carrapato Hyalomma lusitanicum pelo método de celulose impregnada. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. p.35. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 71).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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5. |  | FANTATTO, R. R.; POLITI, F. A. S.; AGNOLON, I. C. C.; FIGUEIREDO, A.; MONTANARI JUNIOR, I.; CHAGAS, A. C. de S.; PIETRO, R. C. L. R. Avaliação do óleo essencial e do extrato etanólico de Achyrocline satureioides sobre larvas do carrapato Rhipicephalus (Boophilus) microplus. In: SILVA, W. T. L. da et al. (Ed.). Anais da 8ª Jornada Científica Embrapa São Carlos. Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p. 105. (Embrapa Instrumentação; Documentos, 61)Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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7. |  | FANTATTO, Rafaela Regina; CHAGAS, A. C. de S.; ALEMÁN GAINZA, Y.; MINHO, A. P.; POLITI, F. A. S.; GREATTI, V. R.; PIETRO, R. C. L. R. Avaliação do óleo essencial de Schinus lentiscifolius frente a eclodibilidade de ovos do parasita gastrointestinal Haemonchus contortus. In: JORNADA PAULISTA DE PLANTAS MEDICINAIS "PROFESSOR DR. FRANCISCO JOSÉ DE ABREU MATOS", 13., 2017, Araraquara. Resumos... Araraquara: Unesp, 2017. p.38.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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8. |  | FANTATTO, R. R.; DOMINGUES, L. F.; POLITI, F. A. S.; GIGLIOTI, R.; MONTANARI JUNIOR, I.; CHAGAS, A. C. de S.; PIETRO, R. C. L. R. Avaliação do extrato etanólico de Achyrocline satureoides sobre o nematódeo Haemonchus contortus e o carrapato Rhipicephalus (Boophilus) microplus. In: JOURNADAS JÓVENES INVESTIGADORES, 23., 2015, La Plata. Anais... La Plata: Universidad Nacional de La Plata, 2015Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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9. |  | FANTATTO, R.; SORRECHIA; CORDOBA, M. A. M.; KAPP, B.; CHAGAS, A. C. de S.; MINHO, A. P.; PIETRO, R. C. L. R. Determination of the minimum inhibitory concentration of Achyroclines satureioides and Schinus lentiscifolius ethanolic extracts against entomopathogenic fungus Beauveria bassiana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 30., 2019, Maceió, Anais... Maceió: SBM, 2019.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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10. |  | FANTATTO, R. R.; GOMES, A. R.; CONSTANTINI, J. V. C.; RODERO, C. F.; CHORILLI, M.; CHAGAS, A. C. de S.; MELERO, A.; PIETRO, R. C. L. R. Development and evaluation of the acaricidal activity of xantan gum-based hydrogel and polymeric nanoparticles containing Achyrocline Satureioides extract. Gels, v. 10, n. 658, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
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11. |  | FANTATTO, R. R.; POLITI, F. A. S.; MINO, O. N. C.; SORRECHIA, R.; MAINO, M.; CHAGAS, A. C. de S.; PIETRO, R. C. L. R. Determinação da concentração inibitória mínima do extrato etanólicos de Achyrocline satureioides (Lam.) sobre bactérias causadoras de mastite bovina. In: JORNADA PAULISTA DE PLANTAS MEDICINAIS "PROFESSOR DR. FRANCISCO JOSÉ DE ABREU MATOS", 13., 2017, Araraquara. Resumos... Araraquara: Unesp, 2017. p.44.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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12. |  | POLITI, F. A. S.; NASCIMENTO, J. D.; ROSA, J. A.; BIZZO, H. R.; PIETRO, R. C. L. R.; CHAGAS, A. C. de S.; FURLAN, M. Tagetes patula: A promising plant species in the control of bed bug (Cimex lectularius L.). Planta Med, v. 80, P2B31, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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13. |  | POLITI, F. A. S.; FANTATTO, R. R.; FREITAS, J. A.; PIETRO, R. C. L. R.; RABELO, M. D.; CHAGAS, A. C. de S.; FURLAN, M. In vitro action of Tagetes patula L. (Asteracea) essential oil on eggs of Haemonchus contortus, the gastrointestinal nematode of small ruminants. In: BRAZILIAN CONFERENCE ON NATURAL PRODUCTS, 4.; ANNUAL MEETING ON MICROMOLECULAR EVOLUTION, SYSTEMATICS AND ECOLOGY, 30., 2013, Natal. Anais.. Natal: UFRN, 2013.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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14. |  | FANTATTO, R. R.; CHAGAS, A. C. de S.; ALEMAN GAINZA, Y.; POLITI, F. A. S.; MESQUITA, L. M. DE S.; VILEGAS, W.; BIZZO, H. R.; MONTANARI JUNIOR, I.; PIETRO, R. C. L. R. Acaricidal and anthelmintic action of ethanolic extract and essential oil of Achyrocline satureioides. Experimental Parasitology, v236?237, may-june 2022, 108252. 8 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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15. |  | FANTATTO, R. R.; DOMINGUES, L. F.; POLITI, F. A. S.; PIETRO, R. C. L.; RODRIGUES, R. A. F.; OLIVEIRA, F. A. N. de; PIZA, M. L. de T.; CHAGAS, A. C. de S. Eficácia in vitro do óleo essencial de Cordia verbenacea sobre Haemonchus contortus. In: XVII CONGRESSO DA SOCIEDADE PAULISTA DE PARASITOLOGIA, anais., 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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16. |  | POLITI, F. A. S.; SOUZA JUNIOR, A. A.; FANTATTO, R. R.; PIETRO, R. C. L. R.; BARIONI JUNIOR, W.; RABELO, M. D.; BIZZO, H. R.; CHAGAS, A. C. de S.; FURLAN, M. Chemical composition and in vitro anthelmintic activity of extracts of tagetes patula against a multidrug-resistant isolate of Haemonchus contortus. Chemistry & Biodiversity, 2018, v.15, n.2, 2018. 10 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
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17. |  | FANTATTO, R. R.; CONSTANTINI, J. V. C.; POLITI, F. A. S.; SORRECHIA, R.; MEDEIROS, C. C. B.; LUIZ, M. T.; BECHARA, G. H.; CHAGAS, A. C. de S.; CHORILLI, M.; PIETRO, R. C. L. R. Current tick control strategies and prospects for using nanotechnology as an efficient alternative. Veterinary Sciences, v. 12, n. 163, 2025.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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