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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  15/10/2020
Data da última atualização:  15/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REZENDE, L. C. de; CARVALHO, A. L. de A.; COSTA, L. B.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; SILVA, L. G.; PINTO. Z. V.; MORANDI, M. A. B.; MEDEIROS, F. H. V. de; MASCARIN, G. M.; BETTIOL, W.
Afiliação:  LARISSA CASTRO DE REZANDE, UFLA; ANDRÉ LUIZ DE ANDRADE CARVALHO, UFLA; LÚCIO BERTOLDO COSTA, FCA-UNESP; BERNARDO DE ALMEIDA HALFELD VIEIRA, CNPMA; LUCAS GUEDES SILVA, FCA-UNESP; ZAYAME VEGETTE PINTO, FCA-UNESP; MARCELO AUGUSTO BOECHAT MORANDI, CNPMA; FLÁVIO HENRIQUE VASCONCELOS DE MEDEIROS, UFLA; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; WAGNER BETTIOL, CNPMA.
Título:  Optimizing mass production of Trichoderma asperelloides by submerged liquid fermentation and its antagonism against Sclerotinia sclerotiorum.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  World Journal of Microbiology & Biotechnology, v. 36, n. 8, article 113, 2020.
ISSN:  1573-0972
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11274-020-02882-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Commercial products based on Trichoderma are obtained mainly from solid-state fermentation. Submerged liquid fermentation is the most appropriate method compared to the solid medium for large-scale production of Trichoderma spp. The present study aimed to optimize the combination of key variables that influence the liquid fermentation process of Trichoderma asperelloides LQC-96 for conidial production coupled with its efficiency in the control of Sclerotinia sclerotiorum. In addition, we verified whether the optimized culture conditions can be used for the conidial production of Trichoderma erinaceum T-12 and T-18 and Trichoderma harzianum T-15. Fermentation studies were performed in shake flasks following a planned experimental design to reduce the number of tests and consumable costs. The effect of temperature, pH, photoperiod, carbon:nitrogen ratio and water activity on conidial production were assessed, which of pH was the only meaningful factor contributing to increased conidial production of T. asperelloides LQC-96. From the five variables studied initially, pH and C:N ratio were further used in the second design (rotational central composite design-RCCD). Hence, the best conditions for the production of T. asperelloides LQC-96 conidia by liquid fermentation consisted of initial pH of 3.5, C:N ratio of 200:1 at 30 °C, without glycerol, and under 24 h photoperiod. The highest conidial concentration was observed after seven days of fermentation. Under these opt... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Shite mold; Submerged spores.
Thesagro:  Fermentação; Fungo Para Controle Biológico; Trichoderma.
Thesaurus Nal:  Biological control; Biological control agents; Bioreactors; Experimental design; Mass rearing; Molds (fungi); Solid state fermentation.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16828 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, K. B.; OLIVEIRA NETO, R. Consumo domiciliar de leite em pó integral nas diferentes regiões do Brasil. In: SIQUEIRA, K. B. (ed.). Na era do consumidor: uma visão do mercado lácteo brasileiro. Juiz de Fora: Ed. do Autor, 2021. p. 72-75
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA NETO, R.; SIQUEIRA, K. B. Consumidores estão pagando mais por iogurtes sem açúcar. MilkPoint, 15 fev. 2022.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA NETO, R.; SIQUEIRA, K. B. O leite condensado brasileiro. In: SIQUEIRA, K. B. (ed.). Na era do consumidor: uma visão do mercado lácteo brasileiro. Juiz de Fora: Ed. do Autor, 2021. p. 83-88.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA NETO, R.; SCHETTINO, J. P. J.; SIQUEIRA, K. B. Avaliação da presença de açúcar em iogurtes brasileiros. Alimentos: Ciência, Tecnologia e Meio Ambiente, v. 3, n. 2, p. 22-37, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA NETO, R.; SCHETTINO, J. P.; SIQUEIRA, K. B. Avaliação da presença de açúcar em iogurtes brasileiros. MilkPoint, 1 dez. 2021.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPACHECO, F. C.; OLIVEIRA NETO, R.; SCHETTINO, J. P. J.; SIQUEIRA, K. B. Avaliação da presença de açúcar em iogurtes brasileiros. In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE PIBIC/CNPQ, 26., 2022, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2022. p. 140-144.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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7.Imagem marcado/desmarcadoALENCAR FILHO, E. B.; GUIMARÃES, R. P.; SANTOS, V. C.; BISPO, A. B. P.; PARANHOS, B. A. G.; AQUINO, N. C.; NASCIMENTO, R.; OLIVEIRA NETO, R. F. Converging XGboost machine learning and molecular docking strategies to identify attractants for Ceratitis capitata: molecular characterization and database curation of natural ligands for in vitro/in vivo tests. Archives of Insect Biochemistry and Physiology, v. 120, n. 1, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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