BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Trigo. Para informações adicionais entre em contato com cnpt.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  16/02/2022
Data da última atualização:  22/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERREIRA, L. A. R.; SILVA, S. R.; LOLLATO, R. P.; FERREIRA, E. B.; KÖLLN, O. T.
Afiliação:  LETÍCIA APARECIDA RONQUI FERREIRA, UENP; SERGIO RICARDO SILVA, CNPT; RÔMULO PISA LOLLATO, Kansas State University; ERIC BATISTA FERREIRA, UNIFAL-MG; ORIEL TIAGO KÖLLN, UENP.
Título:  Wheat nitrogen utilization efficiency and yield as affected by nitrogen management and environmental conditions.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Emirates Journal of Food and Agriculture, v. 33, n. 11, Nov. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.9755/ejfa.2021.v33.i11.2788.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Nitrogen (N) is the main nutrient for plant nutrition, however, its fertilization management is still very complex. To evaluate wheat N utilization efficiency (NUtE) and yield in response to N fertilization management considering the influence of environmental conditions, an experiment was carried out in three field conditions in Southern Brazil: Londrina in rainfed and irrigation conditions, and Ponta Grossa in rainfed. A complete (2 × 2 × 2) + 1 factorial arrangement evaluated two N rates (40 and 80 kg ha-1), two N sources (ammonium nitrate and urea), two N timings of fertilization (at sowing or at the beginning of plant tillering), and additional treatment without N fertilization. Agronomic characteristics related to wheat productivity and N plant nutrition were evaluated. Irrigation increased the density of fertile spikes and the N accumulated in the shoot dry matter at anthesis, which partially explained the better grain yield in the irrigated condition. The higher N accumulation in the shoot dry matter was essential for grain yield increase in the environments with lower water deficit, based on their higher NUtE for grain yield. Nitrogen fertilization reduced NUtE for grain yield in Londrina (in rainfed and irrigation conditions), and increased NUtE for shoot dry matter production in all environments. In a colder condition (i.e. Ponta Grossa), the use of a higher N rate at sowing provided greater grain yield, thousand-grain weight, and density of fertile spik... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adubação nitrogenada; Fonte de nitrogênio de fertilizante; Nitrogen source of fertilizer; Nitrogen timing of fertilization.
Thesagro:  Abacate; Nitrato de Amônio; Triticum Aestivum; Uréia.
Thesaurus Nal:  Ammonium nitrate; Spring wheat; Urea.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45309 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. R.; GARRUTI, D. dos S.; MAGALHAES, H. C. R.; NOBRE, A. C. de O. Características e estabilidade de óleo de amêndoa de castanha-de-caju. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2014.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoNOBRE, A. C. de O.; MAGALHAES, H. C. R.; LIMA, J. R. Características físico-químicas e aceitação sensorial do óleo de amêndoa de castanha de caju (Anacardium occidentale): comparação com óleos comerciais. Journal of Fruits and Vegetables, Rio de Janeiro, v. 1, n. 1, p. 1-4, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoNOBRE, A. C. de O.; MAGALHAES, H. C. R.; SOUZA, R. N. M. de; LIMA, J. R. Caracterização físico-química de amêndoas de diferentes clones de cajueiro. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 8., 2010, Fortaleza. Resumos. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2010.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. R.; NOBRE, A. C. de O.; MAGALHAES, H. C. R.; SOUZA, R. N. M. de. Chemical composition and fatty acid profile of kernels from different Brazilian cashew tree genotypes. African Journal of Food Science, v. 9, n. 7, p. 390-394, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. R.; GARRUTI, D. dos S.; ARAÚJO, I. M. da S.; NOBRE, A. C. de O.; GARCIA, L. G. S. Elaboração de doce tipo paçoca a partir do resíduo da extração do óleo de amêndoa de castanha-de-caju. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. 4 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 189).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
6.Imagem marcado/desmarcadoNOBRE, A. C. de O.; ALMEIDA, A. S. S. da S.; LEMOS, A. P. D.; MAGALHAES, H. C. R.; GARRUTI, D. dos S. Volatile profile of cashew apple juice fibers from different production steps. Molecules, v. 20, n. 6, p. 9803-9815, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional