BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  07/12/2017
Data da última atualização:  15/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RUFATO, L.; BRIGHENTI, A. F.; RUFATO, A. de R.; DOMINGUEZ, L. I.; ROBINSON, T. L.
Afiliação:  Léo Rufato, 1Santa Catarina State University (UDESC), College of Agric. and Life Science, Lages, SC, Brazil; A.F. Brighenti, 1Santa Catarina State University (UDESC), College of Agric. and Life Science, Lages, SC, Brazil; ANDREA DE ROSSI RUFATO, CNPUV; L.I. Dominguez, Dept. of Horticulture, NYSAES, Cornell University, Geneva, NY, USA; T.L. Robinson, Dept. of Horticulture, NYSAES, Cornell University, Geneva, NY, USA.
Título:  Vigor control in 'McIntosh' apple trees by growth inhibitors.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n. 1177, p. 223-228, 2017
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract We evaluated the effects of two gibberellin biosynthesis inhibitors [Prohexadione-Ca (Apogee ® 250 ppm) and Trinexapac-ethyl (Moddus ® 225 ppm)], on shoot growth of mature ?McIntosh?/M.9 apple trees. The growth regulators were applied 7 days after bloom, when shoots were 5 cm long. Shoot length was measured every 15 days to determine growth rate. Shoots were measured in the lower, middle and upper portion of tree and according type (terminal and lateral shoots). The number of fruits tree -1 , yield and yield efficiency were determined at harvest. After harvest, fruits were classified according to the color. Both growth inhibitors reduced shoot growth rate approximately 30% and reduced the daily growth rate (cm day -1 ) of all types of shoots and in all positions of tree. Daily growth rate was affected by shoot position. Growth rate of shoots located in lower portion of tree was reduced more than for shoots in the upper part of the tree. Likewise, terminal shoot growth rate was reduced less than lateral shoot growth rate. Trinexapac-ethyl (Moddus ® 225 ppm) increased the number of fruits tree -1 and yield efficiency but reduced return bloom about 57% compared to the untreated control and 65% when compared to Apogee ® . Both growth inhibitors had a positive effect on fruit color, which was probably due to improved light penetration into the canopy.
Palavras-Chave:  Apogee ®; Malus domestica Borkh; Moddus ®; Prohexadione-Ca; Shoot growth rate; Trinexapac-ethyl.
Thesagro:  Malus doméstica.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
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CNPUV17492 - 1UPCAP - DD17.02192
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1.Imagem marcado/desmarcadoASCHERI, J. L. R.; NASCIMENTO, R. E. do. Caracterização de cultivares de milho para moagem a seco. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2002. 2 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 53).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoASCHERI, J. L. R.; NASCIMENTO, R. E. do; SPEHAR, C. R. Elaboração de farinha instantânea de amaranto. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2002. 2 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 58).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoASCHERI, J. L. R.; NASCIMENTO, R. E. do; SPEHAR. C. R. Composição química comparativa de farinhas instantâneas de quinoa, arroz e milho. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2002. 4 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 52).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoASCHERI, J. L. R.; BORGES, J. T. S. da; NASCIMENTO, R. E. do; ASCHERI, D. P. R. Propriedades funcionais de macarrões pré-co zidos à base de farinha integral de quinoa (Chenopodium quinoa, Willd) e farinha de arroz (Oryza sativa), L. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre, RS. Integração pesquisa indústria: anais... Porto Alegre: SBCTA, 2002. .
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoASCHERI, J. L. R.; BORGES, J. T. S. da; NASCIMENTO, R. E. do; ASCHERI, D. P. R. Caracterização química de macarrões pré cozidos à base de farinha integral de quinoa (Chenopodium quinoa, Willd) e farinha de arroz (Oryza sativa), L. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre, RS. Integração pesquisa indústria: anais... Porto Alegre: SBCTA, 2002. . 1 CD-ROM
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, C. W. P. de; ASCHERI, J. L. R.; NASCIMENTO, R. E. do; CARVALHO, J. L. V. de; DELLA MODESTA, R. C. Elaboração de "pellets" de arroz formulados com açúcar por extrusão. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2004. 2 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 68).
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