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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  14/12/2020
Data da última atualização:  14/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FIGUEIRO, M. R.; GARCIA, J. M.; LIMA, M. R. de; COLLADO, M. del; SARAIVA, N. Z.
Afiliação:  MARIVALDO RODRIGUES FIGUEIRO, CPATU; Joaquim Mansano Garcia, UNESP; Marina Ragagnin de Lima, UNESP; Maite del Collado, USP; NAIARA ZOCCAL SARAIVA, CNPGL.
Título:  Is it possible to alter the embryo lipid accumulation with reduction of fetal bovine serum and use of l-carnitine for in vitro maturation of bubaline oocytes?
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Zygote, v. 28, n. 2, p. 109-115, Apr. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S096719941900073X
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In vitro embryo production (IVEP) is a procedure that can promote genetic improvement in a short time frame. However, the success rates obtained with this biotechnology in water buffaloes are still inconsistent, and can be associated with the high concentration of lipids in the cytoplasm of oocytes and embryos. The objective of this study was to evaluate the effects of reduced concentration of fetal bovine serum (FBS) and/or use of l-carnitine during in vitro maturation (IVM) on the preimplantation development and lipid accumulation in bubaline embryos. In a first experiment, the lowest concentration of FBS in the IVM medium (0%, 2.5%, 5% or 10%) was determined, and the lowest concentration that maintained good embryo development rates was 5%. In a second experiment, the addition of 5 mM of l-carnitine into the maturation medium was evaluated. The blastocysts produced were submitted to lipid evaluation involving staining followed by observation using optical (Oil Red O) and confocal (BODIPY 493/503) microscopy. No difference was observed between the 5% and 10% FBS groups, which were superior to the 0% and 2.5% groups. Furthermore, the performance of the groups treated with 5% and 10% FBS was better than the groups supplemented with l-carnitine. There was no difference regarding embryo lipid accumulation. The results indicated that it is possible to reduce the FBS concentration to 5% in in vitro maturation medium for production of bubaline embryos, and supplementation with 5 ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Desenvolvimento embrionário; Soro fetal bovino.
Thesagro:  Búfalo; Lipídio.
Thesaurus Nal:  Buffaloes; Lipid metabolism.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25158 - 1UPCAP - DD
CPATU56696 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMORESCO, K. S.; BORTOLIN, R.; RIOS, A. O.; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; MOREIRA, J. C. F. Redox characterization and its cytotoxic efefct of peppers (Capsicum) on human neuron-like cells (SH-SY5Y). In: INTERNATIONAL CONGRESS SOCIETY FOR FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE, 8., 2013, Buenos Aires. [Proceedings]. [S.l.: s.n.], 2013. p. 55.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDENARDIN, C. C.; HIRSCH, G. E.; ROCHA, R. F. da; VIZZOTTO, M.; HENRIQUES, A. T.; MOREIRA, J. C. F.; GUMA, F. T. C. R.; EMANUELLI, T. Antioxidant capacity and bioactive compounds of four Brazilian native fruits. Journal of Food and Drug Analysis, v. 23, p. 387-398, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoTEIXIERA, L. V.; MORESCO, K. S.; CORTOLIN, R.; RIOS, A. O.; CARVALHO, A. V.; JABLONSKI, A.; FLÔRES, S. H.; MOREIRA, J. C. F. Correlation among bioactive compounds and total antioxidant activity of six genotypes of pepper Capsicum chinense Jacquin. In: INTERNATIONAL CONGRESS SOCIETY FOR FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE, 8., 2013, Buenos Aires. [Proceedings]. [S.l.: s.n.], 2013. p. 80.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, J.; SOMENSI, N.; BORTOLIN, R. C.; MORESCO, K. S.; GIRARDI, C. S.; KLAFKE, K.; RABELO, T. K.; MORRONE, M. da S.; VIZZOTTO, M.; RASEIRA, M. do C. B.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P. Effects of different products of peach (Prunus persica L. Batsch) from a variety developed in southern Brazil on oxidative stress and inflammatory parameters in vitro and ex vivo. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, v. 55, n. 2, p. 110-119, Sep. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoTORMA, P. do C. M. R.; BRASIL, A. V. S.; CARVALHO, A. V.; JABLONSKI, A.; RABELO, T. K.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O. Hydroethanolic extracts from different genotypes of açaí (Euterpe oleracea) presented antioxidant potential and protected human neuron-like cells (SH-SY5Y). Food Chemistry, v. 222, p. 94-104, May 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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6.Imagem marcado/desmarcadoTORMA, P. C. M. R.; BRASIL, A. V. S.; SCHMIDT, L.; CARVALHO, A. V.; JABLONSKI, A.; RABELO, T. K.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P.; FLÔRES, S. R.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. O. Scavenger potential of different genotypes of açaí (Euterpe Oleracea) in cell-free system and neuron-like cells (SH-SY5Y). In: LATIN AMERICAN SYMPOSIUM OF FOOD SCIENCE, 12., 2017, Campinas, SP. Anais... Campinas, SP: UNICAMP, 2017.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, J.; SOMENSI, N.; BORTOLIN, R. C.; GIRARDI, C. S.; KUNZLER, A.; RABELO, T. K.; SCHNORR, C. E.; MORESCO, K. Z.; BASSANI, V. L.; YATSU, F. K. J.; VIZZOTTO, M.; RASEIRA, M. do C. B.; ZANOTTO-FILHO, A.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P. Preventive supplementation with fresh and preserved peach attenuates CCl4-induced oxidative stress, inflammation and tissue damage. The Journal of Nutritional Biochemistry, v. 25, n. 12, p. 1282?1295, Dec. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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