BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  26/07/2023
Data da última atualização:  02/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAIS JUNIOR, O. P.; MÜLLER, B. S. F.; VALDISSER, P. A. M. R.; BRONDANI, C.; VIANELLO, R. P.
Afiliação:  ODILON PEIXOTO MORAIS JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; BÁRBARA S. F. MÜLLER, UNIVERSITY OF FLORIDA, Gainesville, FL; PAULA ARIELLE M RIBEIRO VALDISSER, CNPAF; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF; ROSANA PEREIRA VIANELLO, CNPAF.
Título:  Genomic prediction for drought tolerance using multienvironment data in a common bean (Phaseolus vulgaris) breeding program.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Crop Science, v. 63, n. 4, p. 2145-2161, July/Aug. 2023.
ISSN:  0011-183X
DOI:  https://doi.org/10.1002/csc2.21000
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work evaluated the efficiency of different genomic prediction (GP) methods in a diverse Mesoamerican panel of 339 common bean accessions, genotyped with 3398 SNP markers. Field experiments were carried out for three consecutive years, with adequate water supply (non-stress?NS) and water restriction imposition (water-stress?WS), analyzing seed weight (SW) and grain yield (GY). Two methods to predict the accuracies (r?g) were adopted (GBLUP and Bayes) and also considered the environmental variation (GBLUP-based reaction norm model). Similar accuracies were observed for both methods. For GY, the highest r?g were detected under NS (rgg = 0.49) in 2016 (r?g = 0.49) and in the joint analysis for the WS condition (rgg = 0.33), both for models using local landraces. For SW under NS, the rgg was higher for the elite lines (rgg = 0.72), whereas for WS, the rgg dropped considerably, ranging from 0.45 to 0.61 for the joint analysis, considering the landraces and all samples, respectively. For GY and SW, under NS, the rgg using both models increased with increasing number of SNPs, until reaching a plateau of 800 and 300 SNPs, respectively. Increasing the training population (TP) size resulted in greater accuracy. Taking in account the Genotype × Environment, the multienvironment model performed better especially for more complex traits (GY/NS: rgg = 0.32). The GP approach has great potential to help commercial bean breeding programs improving the performance of target quantitative t... Mostrar Tudo
Thesagro:  Feijão; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Resistência a Seca.
Thesaurus Nal:  Beans; Breeding and Genetic Improvement; Drought tolerance; Genomics.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36766 - 1UPCAP - DD20232023
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, T.; OLIVEIRA, T. C.; LIMA, I. S.; MORAIS, A. C. F.; FARAH, A.; OLIVEIRA, E. M. M. Desenvolvimento de método biomolecular para detecção e quantificação de arroz em amostras de café através do Sistema TaqMan. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. 6 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoFRANCA, T. C. de O.; SOUZA, A. M. de; SANTOS, T. F. dos; LIMA, I. S. de; MORAIS, A. C. F. de; PEREIRA, A. F. de M.; OLIVEIRA, E. M. M. Desenvolvimento de método biomolecular para detecção e quantificação de arroz em amostras de café através dos sistema TAQMAN. In: CORDEIRO, A. M.; EVANGELISTA-BARRETO, N. S. (org.). Ciência e Tecnologia de Alimentos: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá, SP: Científica Digital, 2023. v. 3, cap. 12, p. 157-170.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoMAMEDE, A. M. G. N.; PEREIRA, M. da S. G.; SANTOS, T. F. dos; OLIVEIRA, T. C. de; LIMA, I. S. de; MORAIS, A. C. F. de; SOUZA, A. M. de; FREITAS-SILVA, O.; OLIVEIRA, E. M. M. Efeito dos níveis de torra na cor e no rendimento da extração de DNA em cafés. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Consórcio pesquisa café: oportunidades e novos desafios: anais. Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. 5 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional