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Registro Completo |
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Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
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Data corrente: |
07/11/2017 |
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Data da última atualização: |
07/11/2017 |
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Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
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Autoria: |
BUENO, A. C. S. O.; CASTRO, G. L. S.; REGO, M. C. F.; BATISTA, T. F. V.; FILIPPI, M. C. C.; SILVA, G. B. da. |
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Afiliação: |
UFRA; UFRA; UFRA; UFRA; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; GISELE BARATA DA SILVA, UFRA. |
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Título: |
Trichoderma reduces scald and protects the photosynthetic apparatus in rice plants. |
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Ano de publicação: |
2017 |
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Fonte/Imprenta: |
Biocontrol Science and Technology, v. 27, n. 4, p. 449-460, 2017. |
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DOI: |
10.1080/09583157.2017.1297771 |
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Idioma: |
Inglês |
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Conteúdo: |
Scald reduces the photosynthetic area, causing yield losses in rice. Changes in gas exchange parameters caused by the pathogen begin before the onset of symptoms. Chemical methods are most commonly applied to control this disease; further research into biological control methods is required. Since Trichoderma asperellum induces plant pathogen defences, increases growth, and improves photosynthetic capability, this study investigated the efficacy of T. asperellum (Ufra T06, UfraT09, Ufra T12, and Ufra T52 (Ta)) in reducing the scald lesion size and the area under the disease progress curve and in minimising the negative effects of scald on gas exchange, chlorophyll a fluorescence, chlorophyll content, and oxidative stress enzyme activity. The experiment was a completely randomised design with five replications and two treatments. Scald was reduced by 62% in plants treated with T. asperellum compared with that in control. There was a 62% increase in the net CO2 assimilation rate (A) and a drop of 78% in the transpiration rate (E) in plants treated with T. asperellum. The maximum fluorescence (F-m) was 128% higher, and ascorbate peroxidase activity was also higher in plants treated with T. asperellum than in the control. This shows that the use of T. asperellum may be effective in improving the sustainability of the integrated management of rice diseases. |
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Thesagro: |
Arroz; Controle biológico; Oryza sativa. |
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Thesaurus Nal: |
Biological control; Rice. |
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Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
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Status |
URL |
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| Registros recuperados : 9 | |
| 1. |  | MATOS, I. S. de P.; NAVES, R. P.; VILLAVERDE, R. R.; RIBAS, L. A. Análise da diversidade da vegetação de uma floresta a ser manejada na Amazônia Ocidental. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/PIBITI/CNPq//UFAC/EMBRAPA, 17.; MOSTRA DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO, 8., 2008, Rio Branco, AC. A iniciação científica em direção à formação de novos talentos na pesquisa: anais. Rio Branco, AC: Ufac, 2008. 1 p. 1 CD-ROM.| Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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| 4. |  | MATOS, I. S. de P.; BARBOSA, E. M.; MAIA, M. C. C.; RAPOSO, A.; TEIXEIRA, R. B. Comparação entre protocolos para extração de DNA de cupuaçu (Theobroma grandiflorum). In: SEMINÁRIO ANUAL DE COOPERAÇÃO UFAC/UF, 8., 2010, Rio Branco, AC. Parcerias entre universidades para a conservação e desenvolvimento sustentável na Amazônia: anais. Rio Branco, AC: UFAC; Gainesville: Universidade da Florida, 2010. p. 89-94. 1 CD-ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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| 5. |  | MUNIZ, A. V. C. da S.; SANTOS, J. S. dos; YAGUIU, P.; MATOS, I. de A.; MUNIZ, E. N. Caracterização físico-química de frutos de três variedades de cambuí (Myrciaria tenella O. Berg). In: ENCONTRO DA REDE DE RECRUROS GENÉTICOS VEGETAIS DO ESTADO DA BAHIA, 3.; SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS DE PLANTAS CULTIVADAS NO NORDESTE, 2., 2009, Salvador. Resumos... Salvador: RGV; UESB, 2009. 1 CD-ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
| Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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| 6. |  | SILVA, A. V. C. da; GONÇALVES, L. O.; GÍOS, I. B.; SANTOS, A. R. F. dos; MUNIZ, E. N.; ANDRADE, L. N. T.; MATOS, I. A.; NARAIN, N. Variabilidade genética entre clones de cajueiro. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HOTRICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável. Vitória: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. Melhoramento genético - bioestatistica. 1 CD-ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
| Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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| 7. |  | MATOS. I. A.; SILVA, A. V. C. da; GÓIS, I. B.; SANTOS, A. R. F. dos; GONÇALVES, L. O.; ANDRADE, L. N. T. Variabilidade genética entre vinte clones de cajueiro. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 18; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2008, São Cristóvão. Anais... São Cristóvão: UFS, 2008. Ciências agrárias. 1 CD-ROM.| Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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| 8. |  | SANTOS, C. P. dos; OLIVEIRA, T. C. de; PINTO, J. A. O.; FONTES, S. S.; CRUZ, E. M. O.; ARRIGONI BLANK, M. de F.; ANDRADE, T. M.; MATOS, I. L. de; ALVES, P. B.; INNECCO, R.; BLANK, A. F. Chemical diversity and influence of plant age on the essential oil from Lippia sidoides Cham. germplasm. Industrial Crops and Products, v. 76, p. 416-421, 2015.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
| Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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| 9. |  | GONÇALVES, L. O.; SILVA, A. V. C. da; SANTOS, A. R. F. dos; GÓIS, I. B.; MATOS, I. de A.; MUNIZ, E. N.; ANDRADE, L. N. T.; SILVA JÚNIOR, J. F. da; NARAIN, N. Caracterização molecular da coleção de mangabeira da Embrapa Tabuleiros Costeiros. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 18; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2008, São Cristóvão. Anais... São Cristóvão: UFS, 2008. Ciências agrárias. 1 CD-ROM.| Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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