BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/08/2025
Data da última atualização:  08/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAVARINO, M.; COSTA, S. D. de O.; GALDEANO, M. C.; RUBIOLO, P.; TONON, R. V.; LIMA, J. P.; SGORBINI, B.; BIZZO, H. R.
Afiliação:  MARTA PAVARINO, UNIVERSITÀ DI TORINO; SIMONE DUARTE DE OLIVEIRA COSTA, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; PATRIZIA RUBIOLO, UNIVERSITÀ DI TORINO; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; JANINE PASSOS LIMA, CTAA; BARBARA SGORBINI, UNIVERSITÀ DI TORINO; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA.
Título:  Antibacterial, antifungal, and flavor-enhancing properties of essential oils in tomato sauce: Bio-guided fractionation and microencapsulation of Origanum vulgare L. essential oil.
Ano de publicação:  2026
Fonte/Imprenta:  Food Control, v. 180, n. 111609, 2026.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2025.111609
Idioma:  Português
Conteúdo:  Foodborne illnesses caused by bacterial and fungal pathogens such as Staphylococcus aureus, Salmonella enterica and fungi from the Penicillium genus, continue to pose a significant risk to public health. With the increasing consumer demand for safer and more sustainable methods of food preservation, essential oils (EOs) have gained attention as promising natural antimicrobial agents. However, most studies focus on the main components or use preliminary screening methods, with limited investigation of the specific chemical fractions responsible for their bioactivity. The aim of this study was to evaluate the antibacterial and antifungal potential of essential oils from four aromatic plants and one spice. After an initial screening, Origanum vulgare L. (OEO) and Thymus vulgaris L. (TEO) exhibited strong antimicrobial effects and were selected for a more in-depth analysis. A bio-guided fractionation approach was used to isolate and evaluate the antimicrobial activity of their hydrocarbon and oxygenated fractions, revealing that the oxygenated components were primarily responsible for the observed effects. OEO, which was identified as the most effective essential oil, was incorporated into a tomato sauce model system in both free and microencapsulated form. The preservative efficacy of each formulation was tested under simulated storage conditions. Both forms inhibited the growth of the target microorganisms, with the micro- encapsulated essential oil showing effective activity ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antibacteriano; Antifúngico; Bio-guided fractionation; Bioativo; Foodborn patogens.
Thesagro:  Bactéria Patogênica; Conservação; Fracionamento; Microbiologia de Alimento; Molho; Óleo Essencial; Orégano; Patógeno; Planta Aromática; Preservação de Alimento; Tecnologia de Alimento; Tomate.
Thesaurus Nal:  Biopreservation; Biopreservatives; Essential oils; Food biopreservation; Food pathogens; Foodborne illness; Fractionation; Microencapsulation; Origanum vulgare; Thymus vulgaris.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PINHEIRO, E. F. M.; CAMPOS, D. V. B. de. Biogas and biofertilizer production from dairy cattle manure under organic and conventional production systems in Seropedica, Rio de Janeiro (Brazil). In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings... Viçosa, MG: SBCS, 2019. v. 2, p. 150-151. WCSS 2018.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PAES, J. L.; PINHEIRO, E. F. M.; CAMPOS, D. V. B. de. Biogas production from dairy cattle manure, under organic and conventional production systems. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 37, n. 6, p. 1081-1090, nov./dez. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PINHEIRO, E. F. M.; PAES, J. L.; CAMPOS, D. V. B. de. Influência do tempo de retenção hidráulica na caracterização do digestato de dejetos bovinos do sistema orgânico de produção. In: SEABRA, G. (Org.). Terra: habitats urbanos e rurais. Ituiutaba: Barlavento, 2019. p. 831-842.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PINHEIRO, E. F. M.; PAES, J. L.; LIMA, E.; CAMPOS, D. V. B. de. Avaliação do potencial de uso de biofertilizante de esterco bovino resultante do sistema de manejo orgânico e convencional da produção de leite. Revista Virtual de Química, Niterói, v. 9, n. 5, p. 1957-1969, set./out. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; SILVA, R. M. 1; OLIVEIRA, R. S.; PINHEIRO, E. F. M.; LEAL, M. A. de A.; STAFANATO, J. B. Caracterização química do digestato de bovino em diferentes tempos de retenção hidráulica. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE GERENCIAMENTO DOS RESÍDUOS AGROPECUÁRIOS E AGROINDUSTRIAIS - SIGERA, 4, 2019, Florianópolis. Biotecnologia aplicada ao tratamento e reúso dos resíduos: trabalhos... Florianópolis: SBERA, 2019.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PAES, J. L.; LIMA, E.; PINHEIRO, E. F. M.; CAMPOS, D. V. B. de; MARQUES, A. de S. Efeito da aplicação de biofertilizante de dejetos de ave no solo e cultura do sorgo. In: CONGRESSO SOBRE GERAÇÃO DISTRIBUÍDA E ENERGIA NO MEIO RURAL, 10., 2015, São Paulo. Anais... São Paulo: Universidade de São Paulo, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PINHEIRO, E. F. M.; PAES, J. L.; LIMA, E.; MARQUES, A. de S.; CAMPOS, D. V. B. de. Efeito da aplicação de biofertilizante de dejetos de bovino no solo e cultura do sorgo. In: CONGRESSO SOBRE GERAÇÃO DISTRIBUÍDA E ENERGIA NO MEIO RURAL, 10., 2015, São Paulo. Anais... São Paulo: Universidade de São Paulo, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, A. de S.; PAES, J. L.; CAMPOS, D. V. B. de; LIMA, E.; PINHEIRO, E. F. M.; MATOS, C. F. Efeito da aplicação do biofertilizante de dejetos de caprino no solo e cultura do sorgo. In: CONGRESSO SOBRE GERAÇÃO DISTRIBUÍDA E ENERGIA NO MEIO RURAL, 10., 2015, São Paulo. Anais... São Paulo: Universidade de São Paulo, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPINHEIRO, E. F. M.; OLIVEIRA, A. P. de S.; MATOS, C. F.; ARAÚJO, S. C. de; NASCIMENTO, I. G.; CAMPOS, D. V. B. de. Tratamento aeróbio e anaeróbio da biomassa: do desperdício à obtenção de matérias-primas que reciclam nutrientes e energia. In: SILVA, A. T. B.; SANTOS, E. D.; MELLO, R. G. (org.). Agroeconomia: diálogos sobre pesquisas, estudos e práticas estratégicas nas ciências agrárias. Rio de Janeiro: e-Publicar, 2022. v. 1, cap. 14, p. 183-199.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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10.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; FONSECA, A. P.; TAVARES, O. C. H.; XISTULI, M. E. T.; GOULART, R. de S.; CAMBANHANE, N. D. R.; CAMPOS, D. V. B. de; PINHEIRO, É. F. M. Adubação com digestato bovino e ureia e seu efeito na volatilização de N-NH3 do solo. Contribuciones a las Ciencias Sociales, v. 18, n. 6, e18909, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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11.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, C. F.; PINHEIRO, E. F. M.; CAMPOS, D. V. B. de; STAFANATO, J. B.; DURÃO, S. M. de O.; CARMO, C. B. S. do; MARINHO, L. R. M. Efeitos da aplicação de digestato bovino nas características do solo Planossolo Háplico no município de Seropédica - RJ. RedBioLAC, n. 4, p. 14-18, 2020.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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12.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, A. de S.; PINHEIRO, E. F. M.; OLIVEIRA, A. P. de S.; CAMPOS, D. V. B. de; OLIVEIRA, R. S. de; SILVA, R. M. da; MATOS, C. F. Tratamento da água residuária da bovinocultura utilizando resíduos agroflorestais: retenção de poluentes ambientais. Revista Virtual de Química, v. 12, n. 2, p. 335-344, mar./abr. 2020
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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