BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Alimentos e Territórios. Para informações adicionais entre em contato com mara.petrocchi@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  07/03/2025
Data da última atualização:  07/03/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENTO, J. A. C.; ROGERIO, M. F. R.; BASSINELLO, P. Z.; OOMAH, B. D.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO; MARIA FERNANDA ROSSETTI ROGERIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNAT; B. DAVE OOMAH, DEVELOPMENT CENTRE, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA, SUMMERLAND, BC, CANADA.
Título:  The use of fermentation in the valorization of pulses by-products.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Trends in Food Science & Technology, v. 159, May 2025, 104957.
Páginas:  22 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.tifs.2025.104957
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background Pulses/legumes are important for human nutrition due to their high content of protein, dietary fiber, complex carbohydrates, essential vitamins and minerals, and bioactive compounds, which help to prevent malnutrition, manage weight, reduce the risk of chronic diseases and enhance gut health. However, considerable loss occurs during processing/dehulling of these grains. Legumes residues from agro-industrial processing can be valuable sources of plant proteins and bioactive molecules, contributing to global protein demand and enabling applications in feed, food, cosmetic, and packaging products. These by-products are often underutilized, leading to economic and environmental waste. However, valorization techniques like fermentation can enhance the bioavailability of these compounds, opening opportunities for their direct use in the food and pharmaceutical industries or as substrates in biorefineries. Scope and approach This review aims to survey the by-product from the main commercial pulses (beans, faba beans, chickpeas, peas, and lupin) and the use of fermentation to reduce/valorize pulses by-product from a biorefinery concept. Key findings and conclusions By-products derived from pulses are pods, seed husks, broken grains, germ, and protein extraction residues. These by-products are rich in dietary fiber and have already been incorporated into food production as ingredients. Fermentation has been used as a strategy to produce ingredients or bioproducts using pul... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Upcycling.
Thesagro:  Cicer Arietinum; Lupinus Albus; Phaseolus Vulgaris; Pisum Sativum; Vicia Faba.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT192 - 1UPCAP - DDBEN
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoABREU, E. M. A. de; FERNANDES, A. R.; MARTINS, A. R. A.; RODRIGUES, T. E. Produção de forragem e valor nutritivo de espécies forrageiras sob condições de pastejo, em solo de várzea baixa do Rio Guamá. Acta Amazonica, v. 36, n. 1, p. 11-18, jan./mar. 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, A. R. A.; MATOS, A. de O.; OLIVEIRA, R. P. de. Extração de nutrientes em caupi (Vigna unguiculata), cultivado em casa de vegetação: I. Variedade vita7. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 22., 1996, Manaus. Resumos expandidos. Manaus: Universidade do Amazonas, 1996. p. 144-145.
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional